|

Çarşı:Piyon olma

Gezi Parkı eylemleri, Beşiktaş ve Dolmabahçe'deki olaylarda ön safta yer alan Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı'yı ikiye böldü. Grubun efsane önderi Alen Markaryan, 'Taraftar yönlendiriliyor. Şiddet unsuru haline getiriliyor. Bunu tasvip etmiyorum. O yüzden olayların dışında kalmaya gayret ediyorum' diye konuştu

Cihat Arpacık
00:00 - 9/06/2013 Pazar
Güncelleme: 22:40 - 8/06/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Çarşı:Piyon olma
Çarşı:Piyon olma

Gezi Parkı'nda başlayan çevreci eylemin provokasyonlarla şiddete bürünmesi ve yaygınlaşmasında taraftar gruplarının büyük etkisi olduğu iddia ediliyordu. Özellikle Dolmabahçe ve Beşiktaş'ta yaşanan şiddette Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın payının büyük olduğu öne sürülürken, Çarşı'nın efsane ismi Alen Markaryan'dan yaşananlara itiraz geldi. Markaryan, bir süredir yaşananları uzaktan izlediğini belirterek, Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesileceği iddiasıyla başlayan ve şiddete dönen eylemleri tasvip etmediğini vurguladı.

Markaryan, bazı kesimlerin Çarşı grubunu istedikleri gibi yönlendirdiğini vurgulayarak, eylemlerin farklı bir mecraya doğru sürüklen-diğini söyledi. Çarşı'nın şiddetin içine çekilmeye çalışıldığını aktaran Markaryan, 'Taraftar yönlendiriliyor. Şiddet unsuru haline getiriliyor. Bunu tasvip etmiyorum. O yüzden olayların dışında kalmaya gayret ediyorum' diye konuştu.

PROVOKATÖRLER İZOLE EDİLİYOR

Çarşı grubunu iyi bilen gazetecilerden Candaş Tolga Işık ise grubun, içinden provokatörleri ayırmaya çalıştığını belirterek, 'Şiddet eylemlerine karışanları aralarından izole ediyorlar. Eğer araya çok sayıda provokatör karışmışsa eylemi iptal ediyorlar. Başbakan'ın da belirttiği gibi bir çevreci duruşa sahipler' dedi. Çarşı'nın Gezi eylemlerinde bir simge haline geldiğini söyleyen Işık, şunları söyledi: 'Şiddete yönlendiren provokatörlerin Çarşı içinde barınması mümkün değil. Çarşı, 'Orantısız Güce Karşı Orantısız Zeka' sloganını kullandı. 1 Haziran gecesi Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne saldırı tezgahına Çarşı alet edilmek istendi. Bunun gerçekleşmemesinde en önemli etken yine Çarşı'dır. Keşke herkes bu sağduyuyla eylem yapsa...'

Tribüne dostluk gelsin

Taraftar gruplarının Gezi eylemlerine katılmasını değerlendiren spor yazarı Gürcan Bilgiç, Taksim'deki protestoların ilk gününde meydana gelen 'orantısız şiddet' manzaralarının birbirlerine rakip taraftar gruplarını birleştirdiğine dikkat çekti. 'Olayların bu grupları birleştirmiş olması enteresan' diyen Bilgiç, taraftarın birleşerek çevreci bir duruş sergilediğini düşündüğünü belirtti. Bilgiç, 'Şimdi tribünlerde karışık oturmayı düşünüyorlar. Bu açıdan baktığımızda Gezi olaylarının tribünlere dostluk getirecek bir yönü olduğunu görüyoruz' ifadelerini kullandı.


11 yıl önce