|

Casus ajandasında 23 üst düzey bürokrat

TSK'nın gizli belge ve projelerini fuhuş şantajıyla ele geçirip yurtdışına satan casusluk çetesinin 23 üst düzey bürokrata da kanca attığı ortaya çıktı. Yeni Şafak'ın ulaştığı, şebekenin kilit ismi emekli Albay İ.S'nin evinde ele geçirilen listede, çetenin en çok Maliye, İçişleri Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı'ndaki kilit isimleri hedef aldığı anlaşıldı

Önder Deligöz
00:00 - 31/10/2010 Pazar
Güncelleme: 00:46 - 31/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Casus ajandasında 23 üst düzey bürokrat
Casus ajandasında 23 üst düzey bürokrat

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) projelerini aralarında amirallerin de bulunduğu subaylar ve üst düzey bürokratlara fuhuş şantajı yaparak ele geçirip yurtdışına satan casusluk çetesiyle ilgili soruşturmada, çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı.

Yeni Şafak, caususluk çetesinin kanca attığı bakanlık ve genel müdürlüklerde hassas görevlerde bulunan üst düzey bürokratların listesine ulaştı. Geçtiğimiz günlerde ikinci dalga operasyonda gözaltına alınıp casusluk suçlamasıyla tutuklanan şebekenin kilit ismi emekli Albay İ.S'nin evinde ele geçirilen liste, çetenin çoğu İçişleri ve Maliye Bakanlığı'nda olmak üzere 23 üst düzey bürokrata kanca attığını ortaya koydu.

LİSTE ÖZEL AJANDADA

Müşterileri arasında çok sayıda askeri personelin bulunduğu belirlenen çeteye yönelik İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Antalya'da gerçekleştirilen ilk dalga operasyonda, çetenin bağlantılarını ortaya koyan şok bir ajanda ele geçirildi. İkinci dalga operasyonda gözaltına alınarak, 'casusluk ve fuhuşla şantaj' suçlamasıyla tutuklanan emekli Deniz Albay İ.S'nin Kadıköy'de garsiyoner olarak kullandığı belirtilen evde bulunan özel ajandada çetenin müşterisi olduğu iddia edilen 23 üst düzey bürokratın isimleri ve iletişim bilgilerinin yeraldığı tespit edildi.

İSİMLER ÖNEMLİ KURUMLARDAN

Operasyonda ele geçirilen özel ajandaya göre fuhuş çetesinin müşterileri arasında İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı gibi önemli kurumların hassas noktalarında görev yapan bürokratların kişisel bilgileri dikkati çekti. Casusluk çetesinin ajandasında bilgileri yer alan ve isimlerini gizli tuttuğumuz bürokratların görev yaptıkları kurumlara göre dağılımı şöyle:


Maliye Bakanlığı: 5

İçişleri Bakanlığı: 4

Gümrük Müsteşarlığı: 4

Sayıştay: 3

Devlet Planlama Teşkilatı: 2

Dış ticaret Müsteşarlığı: 2

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK): 1

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı: 1

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu: 1

Kilit isimden 'masraftan kaçınmayın talimatı'

Evinde yapılan aramalarda çok sayıda gizli belge ve üst rütbeli subaylara ait özel görüntülerin bulunduğu CD ve DVD'ler çıkan, ikinci dalga operasyonda gözaltına alınıp casusluk suçlamasıyla tutuklanan şebekenin kilit ismi emekli Albay İ.S'nin 2010 YAŞ toplantısında terfileri görüşülecek subaylara şantaj için hiçbir masraftan kaçınılmaması talimatı verdiği belirlendi.

SUBAYLARA TUZAK

Terfi edecek subaylara tuzak kurduğu ortaya çıkan İ.S'nin, bu iş için hiçbir masraftan kaçınılmaması için talimat verdiği ve en lüks mekanları seçtiği tespit edildi. Casusluk çetesinin kilit isimlerinden emekli Albay İ.S'nin talimatlarında, 'Lüks ve kontrolü elimizde olacak yerler ayarlanacak. Kameraların kalitesine dikkat edilecek. Hiçbir masraftan kaçınılmayacak' ifadeleri dikkati çekiyor. Çetenin tüm bu işleri yaparken hiçbir masraftan kaçınmadığı ve en kaliteli kameralar ile en lüks mekanlarda görüntülerin çekilmesinin planlandığı tespit edildi. Subaylara kurulacak tuzaklar için yurt dışından hayat kadınları getirmek kadar işi ileri götüren çetenin bu işten ne kadar fiyat isteneceği ve nasıl pazarlanacağı da belirlenmiş. İşin masrafına göre fiyat belirleyecek olan çete, elde edilen her bir görüntünün fiyatı ve pazarlanmasına ait durumların tekrar görüşülmesine karar verdiği kaydedildi.

GÖREV DAĞILIMI

Subaylara kurulan tuzakta görev paylaşımı da şöyle: Emekli Albay İ.S, Deniz Harp Okulu'ndan kızları ayarlamak, S.T. kamera ve düzeneği kurmak, K., bilgi toplayıp form düzenlemek, H.Ç. ise yurt dışından gelen hayat kadınları ile ilgilenmek.


SAVCI BÜROKRATLARI DA iNCELiYOR

TSK ve TÜBİTAK'ın önemli projelerini ele geçirerek, yabancı ülke istihbarat örgütlerine sattıkları öne sürülen çetenin, ağırlıklı olarak Maliye ve İçişleri Bakanlıkları, Gümrük Müsteşarlığı'ndaki bürokratlara uzanması dikkati çekti. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından yürütülen soruşturmada, söz konusu bürokratların, çeteyle bağlanıtsı tespit edilirse, açığa alınabilecekleri belirtildi. Savcılğın bu isimlerin çeteyle işbirliği yapmadığı sonucuna ulaşması halinde de 'müşteki' sıfatıyla ifadelerini alabileceği öğrenildi. Savcılığın soruşturmayı bu yönde de derinleştirmesinin, Ankara bürokrasisinde paniğe neden olduğu belirtildi.


13 yıl önce