|

Casusluk soruşturmasında karar açıklandı

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı.

Cihat Arpacık
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 16:34 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Casusluk soruşturmasında karar açıklandı
Casusluk soruşturmasında karar açıklandı

Adı MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın tutuklanmak istendiği skandala gündeme gelen eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, 22 Temmuz operasyonu kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Atayün, 'casusluk' ve 'resmi evrakta sahtcilik' suçlamasıyla tutuklandı. Atayün'le birlikte 11 kişi tutuklandı. Böylece 22 Temmuz operasyonunda tutuklu polis sayısı 31'e yükseldi.

Casusluk ve tele-kulak operasyonu kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 115 polisten 49'unun adliye işlemleri 7. günün ardından sona erdi. Aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Emniyet Müdürü Gafur Ataç'ın da bulunduğu 49 Emniyetçi Cuma gününden bu yana hakimlik sorgusundaydı.

Şüpheli avukatlarının sorgu sırasında sürekli yeni talepler ileri sürmesi ve sorgunun bitmesine engel olması üzerine şüphelileri sorgulayan Hakim İslam Çiçek kalan 17 şüphelinin sorgusunun yapılmayacağını ve kararı dosya üzerinden vereceğini açıkladı. Ara kararda 'Gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri, taleplerin sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bu güne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmekte' ifadeleri kullanıldı.

Kararın saat 21.00'de adliyenin en büyük salonunda açıklanacağı duyuruldu ancak kararın açıklanması gecikti. Karar saat 00:00 sularında şüpheli ve avukatların yüzüne okundu.

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek, 22 Temmuz'dan bu yana gözaltında olan şüphelilerden 11'ini tutukladı. 8'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 38 şüpheli serbest bırakıldı. Tutuklanan polisler arasında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Serdar Bayraktutan da bulunuyor. Tutuklanan şüpheliler 'casusluk' ve 'resmi evrakta sahtecilik' suçlamaları nedeniyle tutuklandı. Eski TEM Müdürü Ömer Köse ise ile Gafur Ataç ise adli kontrol istemiyle serbest bırakıldı. Sorguları yetişmediği için alınmayan 17 şüpheli ise tutuklananlar arasında bulunmuyor.

11 kişinin tutuklanmasıyla birlikte 22 Temmuz operasyonunda tutuklu sayısı 31'e yükseldi. Karar açıklanmadan önce adliye içinde ve dışında oldukça geniş güvenlik önlemleri alındı. Şüphelilerin aileleri de Çağlayan Adliyesi önüne gelerek sorgudaki şüphelilere destek verdi.

Tutuklanan polislerin isimleri şöyle: Yurt Atayün, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammet Kaya, Mehmet Örs, Ensar Doğan, Yunus Emre Uzungöl, Erhan Körtek, Aytekin Koçak, Alif Fuat Altuntaş, Abdulkadir Ağır.

10 yıl önce