|

Çatıdaki kanser

Şehirlerin merkezinde yer alan TV vericileri, insan sağlığına en güçlü GSM baz istasyonundan bin kat daha fazla zarar veriyor. Buna karşın, pek çok kanal en fazla 3 verici iznine rağmen şehrin göbeğine onlaca verici yerleştiriyor

İstihbarat Servisi
00:00 - 20/06/2009 Cumartesi
Güncelleme: 03:11 - 20/06/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Çatıdaki kanser
Çatıdaki kanser

Baz istasyonlarının kötü şöhretine karşılık dikkatlerden kaçan TV vericilerinin çok daha tehlikeli olduğu açıklandı. Yeditepe Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. H.Hilmi Sabuncu, bir televizyon anteninin çıkış gücünün, baz istasyonunun bin katı olduğunu ve insan sağlığına çok daha büyük zarar verdiğini söyledi. En güçlü baz istasyonunun kırsal alanlara yerleştirilenler olduğunu ve bunların çıkış gücünün 40 Watt olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sabuncu, buna karşılık, bir radyo vericisinin gücünün 4000 Watt, bir televizyon vericisinin gücünün ise 40000 Watt civarında olduğunu vurguladı.

BÜNYEYİ BOZUYOR

Prof. Dr. Sabuncu şunları söyledi: “TV vericilerinin bulunduğu Çamlıca tepesinde yapılan ölçmelerde güç yoğunluğu 8,65 Watt /m2 olarak ölçülmüştür. Bu değer bize, bu alanda sürekli yaşayan insanların vücut sıcaklıklarının, normalin yaklaşık 2 derece üstünde olduğunu ifade eder. Bu durum son derecede zararlı bir durumdur. Çok daha düşük düzeyli baz istasyonlarının etkisi ile uğraşmak yerine, TV antenlerinin yoğun olarak bulunduğu Çamlıca tepesi ve Kınalıada'da araştırmalar yapılması daha uygun olur.'

HASTALIK SAÇIYOR

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da televizyon vericilerinin çevredeki çocuk, yaşlı ve hamileler için aynen baz istasyonları gibi büyük bir risk ve tehlike oluşturduğunu söyledi. Dernek olarak yaptıkları incelemelerde TV vericilerinin olduğu bölgelerde özellikle çocuk, kadın ve yaşlılar arasında lösemi, akciğer, prostat, kanserinin yanı sıra yüksek tansiyon, epilepsi, kalp rahatsızlığı, sürekli, baş ağrısı gibi hastalıkların ve rahatsızlıkların olduğunu gördüklerini kaydeden Çakar, “Yetkililer bu konuda bir an önce gerekli önlemleri almak zorundadırlar” dedi.

Uzmanlar, İstanbul'da sadece 3 yerde karasal verici bulundurma izni varken STV başta olmak üzere birçok kanal kentin 17 ayrı noktasından yayın yaptığına dikkat çekiyor. Kentteki bu verici kirliliğinin insan sağlığı açısından da ciddi tehditler içerdiğini vurgulanıyor.


Vatandaş şikayetçi

Tüketiciler Birliği Şikayet Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu İstanbul genelinde TV vericileri ile ilgili sık sık şikayet aldıklarını ifade etti. Yargıtay'ın baz istasyonların insan sağlığını bozduğu gerekçesiyle yerleşim alanlarından uzak yerlere kurulması gerektiğine ilişkin karar aldığına işaret eden Ağaoğlu “TV vericilerinin de sıkı denetim içerisinde olması gerekir” dedi.


15 yıl önce