|

Çeçen hacılar Trabzon'da

Çeçen, İnguş ve Dağıstan hacıları Noel tatilinde Sochi gümrüğü çalışmadığı için Trabzon Limanı'na konuk oldu. Sayıları şimdilik 650. Ama 3 bine kadar çıkabilir.

Kamil Anahar
00:00 - 1/01/2008 Salı
Güncelleme: 01:01 - 1/01/2008 Salı
Yeni Şafak
Çeçen hacılar Trabzon'da
Çeçen hacılar Trabzon'da

Hac görevini tamamlayıp ülkelerine gitmek üzere Trabzon'a gelen yabancı uyruklu hacılar, Rusya'nın Sochi Limanı gümrüğünde Noel tatili nedeniyle yeterli personel olmadığı için Trabzon Limanı'nda misafir ediliyor.

Kutsal topraklarda hac görevini yerine getiren Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti, İnguş Cumhuriyeti ve Çeçenistan uyruklu yaklaşık 650 kişi, deniz yoluyla ülkelerine dönmek üzere bir süre önce Trabzon'a geldi. Yabancı uyruklu hacılar, Rusya'nın Sochi Limanı'nda Noel tatili nedeniyle çoğu personelin izinli olması yüzünden bir süredir Trabzon Limanı'nda bekletiliyor. Çoğu yaşlı olan hacılar, Trabzon Liman Müdürlüğünde ve misafirhanelerde barınıyor. Trabzon Limanı'nda hacılarla görüşen Vali Nuri Okutan, yetkililerden bilgi aldı.

MİSAFİR EDİLİP YEMEK VERİLDİ

Liman Müdürlüğü yemekhanesinde hacılarla yemek yiyen ve kendileriyle yakından ilgilenen Vali Okutan, yılbaşı nedeniyle Rusya'daki gümrüklerde aksaklık olduğunu belirterek, "Dolayısıyla şimdi bizim ilimize gelenleri misafir ediyoruz. Gördüğünüz üzere liman işletmemizde tedbirler alındı. Sıcak yemek çıkarıyoruz, çaylarını, kahvelerini veriyoruz" dedi. Vali Okutan, Trabzon Limanı'nda bekleyen hacılar arasında olan ve kalp rahatsızlığı bulunan Çeçenistan uyruklu Khalid Aliyev'in (67) vefat ettiğini, yaklaşık 30 hacının ise hastanede tedavi altına alındığını sözlerine ekledi.


Sayı 3 bin olabilir

Vali Nuri Okutan, "Toplam sayının 3 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yeni gelenleri de misafirhanelerimizde ağırlıyoruz. Otellerimizle de görüştük, belli bir kontenjan ayarladık Havanın soğuk olması nedeniyle gribal enfeksiyonlar var, müdahale ediyoruz"dedi. Bakanlıklar düzeyinde gerekli işlemlerin de yapıldığını kaydeden Okutan, "Dışişleri Bakanlığımız karşı tarafın yetkilileriyle görüştü, biz de Rusya Konsolosluğu yetkilileriyle görüştük. Henüz bir ilerleme yok. Her ihtimale karşı önlemimizi aldık, gemilerimizi hazır bekletiyoruz ama karşı tarafın onaylaması şart" diye konuştu.




16 yıl önce