|

CERN'in fizikçisi şüpheli kazada ölümden döndü

Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden bilim adamları grubunda yeralan fizikçi Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz kayak yaparken geçirdiği kazada ölümle burun buruna geldi. Maskeli bir kişinin çarptığı Demirköz'ün omuzundaki elmacık kemiği kırılırken, esrarengiz kazaya neden olan kişi kayıplara karıştı

İstanbul
00:00 - 1/01/2008 Salı
Güncelleme: 00:57 - 1/01/2008 Salı
Yeni Şafak
CERN'in fizikçisi şüpheli kazada ölümden döndü
CERN'in fizikçisi şüpheli kazada ölümden döndü

Isparta'daki uçak kazasında hayatlarını kaybeden bilim adamları grubundan parça fiziği uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz, kayak yaparken geçirdiği şüpheli kazada ölümden döndü. İsviçre'den Bolu Kartalkaya tesislerine tatilini geçirmek için gelen 27 yaşındaki genç kadın fizikçiye, kayak pistinde kasklı bir kayakçı çarptı. Göğüsüne aldığı ağır darbeyle yere düşen Demirköz'ün omuzunda kırık oluştu. Tanınmış fizikçiye çarpan meçhul kasklı kayakçı ortadan kayboldu.

CERN'DE ÇALIŞIYOR

Dünyanın en büyük fizik ve nükleer araştırma merkezlerinden biri olan İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nde (CERN) görevli parçacık fiziği uzmanı Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, tatilini geçirdiği Bolu Kartalkaya'da ölümden döndü. Kayak yaparken kasklı birinin arkadan çarptığı Demirköz, ilk müdahalenin ardından İstabul'a döndü ve hastanede tedaviye alınarak kırılan omuzu ameliyat edildi.

BAŞIYLA VURDU KAÇTI

Kayak pistinde Yrd. Doç. Dr. Demirköz'e çarparak ağır yaralanmasına neden olan esrarengiz kayakçının ortadan kaybolması şüphelere neden oldu. Görgü tanıklarına göre olay şöyle meydana geldi: Pistte kayan Bilge Demirköz bir anda hızla üzerine gelen kask takmış bir kayakçıyı farketti. Önünden kaçmaya çalıştı ancak önünden başaramadı. Hızlı ilerleyen kasklı kayakçı öne eğdiği başıyla Demiröz'ün göğsüne vurdu.

Demirköz'ün ölümden döndüğü kazada, darbeyi vuran kayakçının ortadan kaybolması şüphelere neden olurken, jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı. Esrarengiz kayakçının kazadan önce Yrd.Doç.Dr. Demirköz'le tanıştığı, onu yaptığı çalışmalardan dolayı kutladığı da iddia edildi.

PROF. ARIK'IN ÖĞRENCİSİ

Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz, bir süre önce Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık'ın öğrencisiydi. Demirköz, CERN'e girmesi ve Atlas Projesi'nde görev almasının en büyük nedeninin Prof.Dr. Engin Arık olduğunu söylemişti. Onun ve onunla birlikte hayatını kaybeden meslektaşları için "Türkiye için çok büyük kayıplar' diyen Demirköz'ün görev yaptığı merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan CERN, 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyini gerçekleştiriyor.


30 gün rapor aldı

Doktorların kendisine 30 günlük rapor verdiğini söyleyen Demirköz, "Bu kişi ile ilgili gerekli şikayetleri yaptık. Bulunmasını bekliyoruz" dedi. Bilim insanlarının Türkiye'de kazalarla ve bu tür komplo teorileriyle gündeme geldiği tespitinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Demirköz, İsviçre'deki merkezde gizli saklı işler yapılmadığını, herkese açık bilimsel projeler üretildiğini, komplo teorileri ortaya atmanın yersiz olduğunu belirtti. Ünlü fizikçi, Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden ekibin de Türkiye'nin CERN üye olmasını istediğini belirtti.


NASA'nın projesinde görev aldı

Yrd. Doç. Dr. Demirköz'ün görev aldığı bir başka proje de NASA'nın 19 ülkeden 200 fizikçinin üzerinde çalıştığı 400 milyon dolar değerinde bir proje olan AMS (Alpha Magnetic Spectrometre). Amerikan Enerji Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen bir parçacık fiziği projesi. Parçanın 2008'de uzaya gitmesi planlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 3 yıl kalıp araştırmalar yapılacak.



16 yıl önce