|

Cevap ve düzeltme

00:00 - 9/02/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:17 - 9/02/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Cevap ve düzeltme
Cevap ve düzeltme

29 Kasım 2011 tarihli Yeni Şafak gazetesinin 1.sayfasında "Hazine Malına OYAK KONDU" başlığı altında yayımlanan ve gazetenin 14. sayfasında devam eden yazıda, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı tarafından, Özel Bakım Verem Hastanesi yapılması kaydıyla, 6 Hazine arazisinin değersizleştirilmesi suretiyle, Maliye Bakanlığından habersiz olarak, protokolle OYAK'a peşkeş çekildiği, Hastanenin yapımı ile ilgili olarak OYAK tarafından hiçbir çalışmanın yapılmadığı, bu protokolle OYAK'ın devleti trilyonlarca zarara uğrattığı, usulsüzlüğün Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tespit edildiği, söz konusu Hazine arazisinin tel örgüyle çevrilmesi nedeniyle OYAK'a ecrimisil ödeme ihbarı gönderildiği, OYAK'ın itirazı üzerine İstanbul 6.İdare Mahkemesinin OYAK'ın işgalci olduğunu kabul ettiği şeklinde, tamamen asılsız, gerçeğe aykırı iddia ve açıklamalara yer verilmiştir. Belirtmek isteriz ki; Milli Savunma Bakanlığı ile imzalanan takas protokolleri; Maliye Bakanlığının onayı ve bilgisi dahilinde, Hazine adına kayıtlı, Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli ve 189 sayılı Kanun'a tabi taşınmaz malların; Milli Savunma Bakanlığı veya Türk Silahlı Kuvvetlerinin acil ihtiyacı olan bina ve tesislerin, anahtar teslim usulüne göre inşa ve teslim edilmesi karşılığında, devri amacıyla düzenlenmektedir. Takas protokollerinde, protokol konusu taşınmaz malların kıymet takdiri Maliye Bakanlığınca oluşturulan komisyon tarafından, taşınmazları devralan tarafından yapılacak inşaatların keşif bedellerinin tespiti ise MSB'lığınca oluşturulan komisyon tarafından belirlenmektedir.

Bu çerçevede, daha önceki tarihlerde Maliye Bakanlığının yazılı, açık onayı da alınarak,

MSB ile OYAK arasında iki adet takas protokolü düzenlenmiş ve gereği yerine getirilmiştir.

Habere konu protokol ise, haberde iddia edildiğinin aksine, tümüyle Kanuna uygun bir şekilde, MSB ile OYAK arasında daha önce yapılan protokollere paralel olarak; Polatlı-Temelli 60, 61 ve 62 nolu, İstanbul-İkitelli 2542 ve 8 nolu ve Çorlu 2350 nolu parsellerin, OYAK tarafından Milli Savunma Bakanlığı (Hazine) ihtiyacı için "Özel Bakım Veren Hastane" inşaatı yapılması karşılığında, OYAK'a devrini sağlamak amacıyla 14.03.2003 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu protokolün 12 inci maddesinde, protokolün Maliye Bakanlığınca onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceği hükmü yer aldığından, protokol 20.03.2003 tarihinde Maliye Bakanlığı onayına sunulmuş, ancak Polatlı-Temelli'deki arazilerle ilgili, şahıslar tarafından Hazine aleyhine açılan tapu iptal davaları sebebiyle, söz konusu protokol Maliye Bakanlığınca onaylanmamış, dolayısıyla protokol hiçbir zaman yürürlüğe girmemiş ve söz konusu protokol 14.12.2006 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından iptal edilmiştir. Bu sebeple Protokol konusu taşınmazlar haberde iddia edildiğinin aksine hiçbir zaman OYAK mülkiyetine geçmemiş, bu sebeple taşınmazların devri karşılığında OYAK tarafından yapımı planlanan "Özel Bakım Veren Hastane" inşaatı da gerçekleştirilmemiştir.Söz konusu protokole konu Polatlı-Temelli 61 ve 62 nolu parsellerin MSB tarafından, Maliye Bakanlığının 02.08.2010 tarih ve 756 sayılı onayı ile TOKİ'ye aynı takas yöntemi ile devredildiği öğrenilmiştir.

Haberde yer verilen, İstanbul-İkitellide yer alan parsellerle ilgili olarak ise; Maliye Bakanlığı (İstanbul Defterdarlığı) tarafından, uygulama imar ve parselasasyon planının iptali için Küçükçekmece Belediyesi aleyhine dava açılmış, OYAK bu davaya Müdahil olmuş, söz konusu dava, İstanbul 1. İdare Mahkemesinin 16.04.2008 tarih 2007/1932 E. 2008/605 K. sayılı kararıyla reddedilmiş, karar Maliye Bakanlığı tarafından temyiz edilmiş, Danıştay kısmen bozma kararı vermiş ve dosyayı yeniden ilk derece Mahkemesine göndermiştir; dosya halen mahkemededir.

Maliye Bakanlığı (İstanbul Defterdarlığı) tarafından, İkitelli arazisinin "tel örgü ile çevrili bahçe yapmak suretiyle fuzulen işgal edilmesi" gerekçesiyle OYAK'a karşı 2542 no.lu parsel için ecrimisil talebinde bulunmuş, buna karşı OYAK tarafından iki ayrı dava açılmış, bu davalar, Danıştay'da temyiz yolu açık olmak üzere, haberde iddia edildiğinin tam aksine, İstanbul 6.İdare Mahkemesinin 29.03.2011 tarih 2011/445 E. 2011/610 K. sayılı, 23.09.2011 tarih 2011/1093 E. 2011/1316 sayılı kararları ile OYAK lehine sonuçlanmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini teminen, her türlü yasal haklarımız saklı olmak kaydıyla, bilgilerinize sunarız.

OYAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Vekilleri

Av. Hasan KUYUMCU Av. Dr. K. Haluk ERUYGUR


12 yıl önce