|

Cilvegözü saldırısının Suriye'den olduğu kesin

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Cilvegözü Sınır Kapısı''nda 14 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı Suriye''den sızan bazı unsurların yaptığının kesin olduğunu söyledi. Davutoğlu, ''Bu, oradaki insani yardıma ve hayatlarını idame ettirmek için çaba sarf eden sivillere yönelik bir terör saldırısıdır'' dedi. q12

Behlül Çetinkaya
00:00 - 18/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:35 - 17/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
Cilvegözü saldırısının Suriye'den olduğu  kesin
Cilvegözü saldırısının Suriye'den olduğu kesin

MÜSİAD''ın Sütlüce''deki genel merkezinde düzenlenen Uluslararsı Gelişmeler Işığında Ufuk Turu toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye''nin dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde ve Ortadoğu''da yaşanan süreç ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye''nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika''da yaşanan değişim sürecine verdiği desteği eleştirenlere seslenen Davutoğlu, ''Biz bu ülkelerin varlıklarına göz diken sömürgeciler değiliz. Oryantalist bir gözle de bakamayız. Bu bölgede yaşayan halklar bizim kardeşimizdir. Kardeşlerimizin zulüm görmesine ve demokrasi arzusuna kayıtsız kalamayız'' dedi.

BIRAKSINLAR ÇOK LİDER ÇIKAR

Ortadoğu ve Kuzey Afrika''da yaşanan dönemi üçe ayıran Davutoğlu, 2010 ve 2011''i devrim yılı olarak nitelendirdi. Arap Baharı olarak nitelendirilen ve birçok ülkede değişimin yaşandığı 2010 ve 2011 yılında halkların demokrasi arzusuyla sokaklara döküldüğünü ve devrimi gerçekleştirdiğini belirten Davutoğlu, 2012''de ise bu ülkelerde geçiş hükümetleri ve yeni anayasa çalışmalarının ortaya çıktığını ifade ederek, ''Burada halklara liderlik eden yeni insanlar ortaya çıktı. Yeter ki bizi bize bıraksınlar. Bizi bize bırakırlarsa bu topraklar çok lider çıkarır.'' dedi. Avrupa''daki krize de değinen Davutoğlu, Avrupa''da yaşanan ekonomik krizin Avrupa''nın Türkiye''ye olan ihtiyacını arttırdığına dikkat çekerek, AB''nin kriz çözümünde yeni bir ufuk açması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, ''Türkiye gerek coğrafi, gerek tarihi gerekse demografik açıdan Avrupa''nın bir parçasıdır ve ayrılamaz. Türk işadamlarının bu bölgelerde çalışmalarını yürütmesi krizin çözülmesi açısından önemlidir'' açıklamasında bulundu.

Cihat kelimesinden bile korkuyorlar

Batı''da ve İsrail lobisinin kuvvetli olduğu ülkelerde İslami değerlere karşı başlatılmış bir çalışma olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye''de onların ağzıyla konuşarak değerleri eleştiren ve kötü göstermeye çalışanlar olduğunu söyledi. ABD''de cihat algısının bir korku unsuru haline geldiğini de belirten Davutoğlu, yaşanan bir olaydan örnek verdi. Prag Büyükelçisi''nin, kendisine danışmanlık yaptığı dönem yaşadığı olayı anlatan Davutoğlu ''Şu an Prag Büyükelçisi olan Cihat Erginay, ABD''ye gidiyor. Havaalanında onu bekleyen arkadaşları ''Cihat'' diye seslenince herkes yere yatıyor.'' dedi.

İnsani yardım ve sivillere yönelik

Barış yönünde atılacak her adım bizim için önemlidir. Ama nihayi kararı verecek olan Suriye halkıdır'' diyen Davutoğlu, ''Silahsız çözüm için aylarca uğraştık Suiye nezdinde. Beşar Esed o çözümü kabul etseydi bu kadar kan dökülmeyecekti. Türkiye her zaman silahsız çözüme yakın oldu. Şu anda da silahsız çözüme yakınız'' ifadelerini kullandı. Cilvegözü Sınır Kapısı''nda meydana gelen patlamayı kimin gerçekleştirdiği sorularına ilişkin ise Davutoğlu, ''Onlarla ilgili araştırma devam ediyor. Tespit edilen bazı hususlar var. Kesinlikle bu oradaki insani yardıma ve oradaki şartlarda hayatlarını idame ettirmek için çaba sarf eden sivillere yönelik bir terör saldırısıdır. Bu saldırı Suriye''den sızan bazı unsurlar tarafından yapıldığı kesindir. Araştırmalarımız devam edecek'' dedi.

Karakoç''a ödülünü verdi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı''nın (ECO) 12. Zirvesi''nde tarih, kültür ve edebi sanatlar alanında ödüle layık görülen Sezai Karakoç''un ödülünü onun adına alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ödülü kendi elleriyle Sezai Karakoç''a verdi. Geçtiğimiz günlerde kendisine sürpriz bir ziyarette bulunan Davutoğlu, Karakoç''un ödülünü bir memurla göndermek yerine bizzat kendisi vermeyi tercih etti. Davutoğlu''nun yaptığı sürpriz ziyarette Karakoç ile bölgesel gelişmeleri de değerlendirdiği öğrenildi.

Avrupa krizi bizi de etkilerdi

Türkiye''nin dünyaya açılması politikasının önemli bir parçasının da Afrika ve Güney Amerika olduğunu belirten Davutoğlu, ''Eğer 10 yıl önceki gibi dışarıda sadece Avrupa''ya bağlı olan, ticaretinini yüzde 50''sini Avrupa''yla yapan bir ülke olsaydık bugün Avrupa''nın kriz bizi de etkileyecekti. Dünya''ya açılmak bizi Avrupa''nın krizinden kurtardı. Çünkü yeni dönem Asya''nın, Afrika''nın ve Güney Amerika''nın parladığı bir dönem olacak'' dedi. Afrika''da 24 yeni büyükelçilik açtıklarını ve buna 2013''te iki büyükelçilik daha ekleneceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkinin ise dikkatle izlendiğini kaydetti.

11 yıl önce