|

Cinayet gününe kadar izledik

Hrant Dink suikastı sanıkları, dün 8. kez hakim karşısındaydı. Trabzon Emniyeti İstihbarat Şb. Müdürlüğü'nde görevli polislerin ifadesi alındı. Polis memuru Mehmet Ayhan, suikast girişimini 2006'nın Şubat ayında üstlerine bildirdiklerini belirterek, teknik ve fiziki takibleri cinayet gününe kadar sürdürdüklerini vurguladı.

Beyhan Yalçınkaya
00:00 - 27/01/2009 Salı
Güncelleme: 00:26 - 27/01/2009 Salı
Yeni Şafak
Cinayet gününe kadar izledik
Cinayet gününe kadar izledik

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 20 sanıklı davanın sekizinci duruşmasında tanık olarak dinlenen emniyet mensubu Mehmet Ayhan, teknik takibi son güne kadar sürdürdüklerini söyledi. Ayhan, diğer polis Muhittin Zenit ile birlikte zaman zaman Erhan Tuncel'le görüşmelere gittiğini belirterek, “Suikast girişimini 2006'nın Şubat ayında üslerine bildirdiklerini” belirtti. Tuncel'in suikaste dair ihbarının ardından başladıkları teknik ve fiziki takipleri son güne kadar sürdürdüklerini belirten Ayhan, müdahil avukatların “Yasin Hayal'in İstanbul'a geldiğinden haberdar oldunuz mu?” şeklindeki sorusunu ise, “Hayır, olmadık” diye yanıtladı.

Muhbir Erhan Tuncel'le çalışan Muhittin Zenit'in avukatlar huzurunda alınan yeni ifadesi okunduktan sonra sanık Erhan Tuncel'in geçtiğimiz celse tanık olarak gösterdiği üç istihbaratçı polisten Mehmet Ayhan, tanık kürsüsüne alındı. Ayhan, Muhittin Zenit'in Bayburt'a tayininin çıkmasının ardından ağustos 2006'da bu görevi kendisinin devraldığını da belirterek şunları söyledi:

TUNCEL SÜREKLİ PARA İSTERDİ

“Erhan Tuncel'le görüşmemde Tuncel, Yasin Hayal'in eylemden vazgeçtiğini söyledi. Ben de bu durumu amirime bildirdim. Bu arada Erhan Tuncel'in bizimle ilişiğini kestik. Bunun da raporunu yukarıya verdik. Ama soğuma sürecine girdiğimiz için ilişiğini kestiğimizi Erhan Tuncel'e söylemedik. Kendisi zaman zaman yalan söyleyen ve sürekli bizden para isteyen bir insandı.”

Bu arada söz alan Erhan Tuncel, polis memuru Mehmet Ayhan'ın söylediklerinin yüzde 80'inin doğru olduğunu belirterek ihbarları bildirdiği polise “Böyle ifade vermek için üslerinizden baskı gördünüz mü?” diye sordu. Polis memuru da “Hayır” diye cevap verdi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

Daha sonra Dink ailesinin müdahil avukatlarından Ergin Cinmen, istihbaratçı polise “teknik ve fiziki takibi ne zamana kadar sürdürdüklerini” sordu. Mehmet Ayhan da “Hiç bırakmadık” diye yanıt verdi. Bunun üzerine Cinmen, “Peki madem cinayeti biliyordunuz, bunu nasıl atladınız?” diye sordu. Polis memuru Ayhan ise bu soruyu yanıtlarken “Biz elimizden geleni yaptık. Son güne kadar da Yasin Hayal'in telefonunu dinledik” dedi. Ayhan, müdahil avukatların “Yasin Hayal'in İstanbul'a geldiğinden haberdar oldunuz mu?” şeklindeki sorusunu ise, “Hayır, olmadık” diye yanıtladı.

Duruşma sonucunda ara kararını açıklayan mahkeme Tuncay Uzundal, Mustafa Öztürk ve Zeynel Abidin Yavuz'un tutuksuz yargılanmak üzere tahliye etti.


İstanbul Emniyeti: Dink koruma istemedi

Duruşmada İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden gelen yazıda Hrant Dink'e ait herhangi bir ruhsatlı silah kaydı bulunmadığı, Dink'in de bu yönde bir başvurusunun olmadığı belirtildi. Yazıda Dink'in koruma başvurusu olmadığı, istihbarat birimlerinden de Dink'in korunmasının zaruri olduğuna dair bir yazı gelmediği kaydedildi. Başbakan Erdoğan'ın onayladığı 200 sayfalık rapor dosyaya girdi. Rapor, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü, şimdiki Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek hakkında soruşturma için inceleme yapılmasını öngörüyor.


'Büyük Abi'yi yumrukladı

Duruşmaya Yasin Hayal'in Erhan Tuncel'e attığı yumruk damga vurdu. Duruşmaya, hakkında daha sonra dava açılan ve dosyası bu davayla birleştirilen Osman Hayal, ilk kez katıldı. Davanın tutuklu sanıklarından Yasin Hayal'in ağabeyi olan Osman Hayal, duruşmada yapılan sorgusunda, “Benim cinayetle hiçbir alakam yok” dedi. Sadece cinayet tarihinde İstanbul'da olduğunu ve başka birşey bilmediğini anlatan Hayal, daha önce tanık olarak verdiği ifadelerinin doğru olduğunu kaydetti.

SALONDA ARBEDE YAŞANDI

Osman Hayal'in “Kardeşim komploya kurban gitti. Her şey Erhan Tuncel'i tanımasıyla oldu” demesi üzerine Erhan Tuncel araya girerek, “Benimle ne alakası var” diye müdahale etti. Mahkeme Başkanı'nın uyarılarına rağmen tutuklu sanık Yasin Hayal de söze karışarak Erhan Tuncel'e yönelik “Parayı sen alıyorsun, maaş alıyorsun, sıkıntıyı ben çekiyorum” dedi. Yasin Hayal, daha sonra da önünde oturan Erhan Tuncel'i yumrukladı. Bu sırada küfürleşmeler de oldu. Yasin Hayal, Mahkeme Başkanı'nın talebi doğrultusunda görevliler tarafından salondan çıkartıldı.

İSTANBUL'DA BULUNMAM TESADÜF

Mahkeme Başkanı tarafından emniyet ve savcılıktaki ifadeleri hatırlatılan Hayal, “Cinayetten bir saat sonra İstanbul'dan çıkışım tamamen tesadüftür” dedi. Avukat Becerik'in, “Yasin Hayal'in McDonald's'ı bombaladıktan sonra evinde yakalandığı Hüseyin Özçiçek'i tanıyıp tanımadığını” sorduğu Osman Hayal, “İyi tanırım. Trabzon'dan arkadaşım. Görüşüyorduk” dedi. Becerik, “Yasin Hayal, bombalamadan sonra neden sizin arkadaşınız olan Özçiçek'in evine geldi?” diye sorduğu Osman Hayal, “Çocukluğumuzdan beri tanıdığımız içindir” şeklinde cevap verdi.



15 yıl önce