|

Cinayet yolculuğunda bir astsubay

Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast, cinayet için Trabzon'dan İstanbul'a yola çıktığında jandarma astsubay Satılmış Şahin'in de İstanbul'a hareket ettiği ortaya çıktı. Astsubay Şahin, cinayetten bir gün önce Samast'ın Bayrampaşa'da kaldığı dayısının evi yakınlarında görüldü. Şahin, sorgusunda "Görev için İstanbul'daydım" dedi

Cihan
00:00 - 17/01/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:19 - 17/01/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Cinayet  yolculuğunda  bir astsubay
Cinayet yolculuğunda bir astsubay

Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan'ın yarın piyasaya çıkacak olan 'Bi Ermeni Var: Hrant Dink Operasyonu'nun Şifreleri” isimli kitabında Hrant Dink cinayetiyle ilgili çarpıcı belgeler yer alıyor. Arslan'ın 'Bi Ermeni Var' kitabı kapsamlı bir şemayı içeriyor. Bugüne kadar ortaya çıkartılmayan irtibatları gösteren şemaya göre cinayetin hazırlandığı Pelitli'de her yol jandarmaya çıkmış.

TUNCAY UZUNDAL'IN EVİ BULUŞMA YERİ

Şemaya göre cinayetle doğrudan ya da dolaylı herkes Pelitli Jandarması ile tanışıyor. Yasin Hayal'i zaten McDonalds bombalaması nedeniyle tanıyan jandarma, yakın arkadaş çevresindeki Numan Şişman ve Süleyman Kartal ile de jandarma personeli Okan Şimşek ve Veysel Şahin aracılığı ile temas kurmuş. Erhan Tuncel'in ev arkadaşlarından Tuncay Uzundal astsubay Satılmış Şahin (cinayetten sonra mahkemeye başvurup adını Volkan olarak değiştirdi) ile yakın temasta. Ogün Samast ile görüşen Trabzon Jandarmasından Ahmet Faruk Aydoğdu ise Samast İstanbul'a gittiğinde İstanbul'da olan Satılmış Şahin ile çok yakın.

AYNI ZAMANDA İSTANBUL'A GİTTİLER

Dink Cinayeti'nin en ilginç ayrıntılarından birisi de astsubay Satılmış Şahin. Şahin Pelitli'de asayişte çalışıyor. Dink Cinayeti'ne adı karışan herkesi yakından tanıyor. Erhan Tuncel'in ev arkadaşı Tuncay Uzundal'ın neredeyse her gün görüştüğü, eve davet ettiği bir astsubay. Samast, silah arayışında olduğu günlerde astsubay Ahmet Faruk Aydoğdu ile görüşüyor. Astsubay Aydoğdu ise Satılmış Şahin'in arkadaşı. Sürecin en ilginç ayrıntısı ise şu. Ogün Samast cinayeti işlemek için Trabzon'dan İstanbul'a yola çıktığında astsubay Şahin'de İstanbul'a hareket ediyor. 18 Ocak günü Ogün'ün Bayrampaşa'da kaldığı dayısının evi yakınlarında görülüyor. Samast, verdiği ifade de 18 Ocakta ne yaptığını hatırlamadığını anlatıyor. Satılmış Şahin ise sorgsunda 'görev için İstanbul'a gittiğini' söylüyor. Cinayette Trabzon Jandarması'nın sahte evrak düzenlediği düşünülürse Satılmış Şahin'in İstanbul seyahati ciddi bir şüphe olarak gözüküyor.

ERHAN TUNCEL'LE DEFELARCA GÖRÜŞMÜŞ

Şubat ayında Astsubay Satılmış ile Polis muhbiri Erhan Tuncel arasında 26 görüşme yapılıyor. Yani Erhan her gün astsubay Şahin'i görüyor. Astsubay Satılmış'ın Erhan'ın muhbir olarak polise aktardığı bilgilerden haberdar olduğu ve ilgilendiği anlaşılıyor. Mart'ta 19 görüşme, Nisan'da ise 3 görüşme var. Bu trafik Temmuz ayında tekrar 12'ye yükseliyor. Ağustos'da da 11 görüşme var. Bu dönemde artık Erhan'ın ilişkisi kesilmek üzere. Bu temaslar yılbaşı gecesine kadar devam ediyor.


'Kaçarken yalnız değildi'

Görgü tanıkları cinayet günü tetikçi Ogün Samast'ın yalnız olmadığını anlatmışlardı. Tanıklardan Mesme Havva, Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak 2007'de, bir arkadaşıyla birlikte çalıştığı markete doğru yürürken, olay yerine 10-15 metre kala, arkadan gelen Samast'ın arkadaşıyla kendini ayıracak şekilde iterek ortalarından geçtiğini, bu arada "İzin isteseydin yol verirdik" dediklerini anlatmıştı. Yine tanıklardan Mesut Öz, cinayetten birkaç gün önce Samast'ı ve bir başkasını Dink'i izlerken gördüğünü iddia etmişti.


Dink mezarı başında anıldı

Uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Dink'in Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı'ndaki mezarı başında düzenlenen törene, eşi Rakel Dink, kızı Sera, oğlu Ararat, annesi, kardeşleri ve sevenleri katıldı. Törenden önce mezarlığa gelen Rakel Dink, kızı ile birlikte Dink'in mezarına çiçek koydu. Anma töreni için gelen diğer yakınları da yanlarında getirdikleri çiçekleri Dink'in mezarına bıraktı. Daha sonra dualar ve ilahiler eşliğinde dini tören yapıldı. Törenin ardından Hrant Dink için dua edildi. Törenden sonra, Rakel Dink oğlu ve Hrant Dink'in annesi birlikte katılımcıların taziyelerini kabul etti. Gözyaşlarını tutamadığı gözlenen Rakel Dink, basın mensuplarına herhangi bir açıklama yapmak istemediğini belirtti.


Bütün yollar jandarmaya çıkıyor

Erhan Tuncel'in ev arkadaşları Oğuzhan Tekir, Erkan Tekin, Tuncay Uzundal, Zülküf Şirin. Erkan Tekin, Uzundal ve Zülküf olarak bilinen Erhan'ın arkadaşları Astsubay Satılmış Şahin ile bağlantılı. Oğuzhan Tekir ise Trabzon değil Ankara'da bir Seferberlikçi ile temas halinde; Z.Ç. Yasin Hayal'in çevresindeki isimlerden biri de Süleyman Kartal. O da Jandarma istihbarata bilgi aktarıyor. Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğici zaten biliniyor. Şemaya göre Dink cinayeti ile ilgili her kes bir şekilde jandarma ile temas kurmuş. Görünüşe göre Tuncay Uzundal'ın evi 'safe house' yani operasyonun yönetildiği güvenli ev. Fakat nasıl olduysa o ev ile jandarma arasındaki yoğun temas ne mahkemece ne de müfettişlerce araştırılmadı.



13 yıl önce