|

Da Vinci Şifresi gibi

Asrın davası Ergenekon, dış basında da geniş yer buldu. The Independent, 2455 sayfalık iddianameyi 'Da Vinci Şifresi'ne benzetirken, The Times, 'Demokrasi sınavı' yorumunu yaptı.

00:00 - 21/10/2008 Salı
Güncelleme: 02:29 - 21/10/2008 Salı
Yeni Şafak
Da Vinci Şifresi gibi
Da Vinci Şifresi gibi

Silivri'deki 86 sanıklı Ergenekon davası dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Davayı en önemli siyasi davalardan biri olarak nitelendiren The İndependent gazetesi, 2455 sayfalık iddianamenin de Da Vinci Şifresi'nin ünlü yazarı Dan Brown'un kitaplarını andırdığını yazdı.

Davanın Türkiye için önemli bir demokrasi sınavı taşıdığını belirten gazete, Susurluk'ta parlamento soruşturma komisyonuna ifade vermeyi reddeden emekli general Veli Küçük'ün bugün sanık sandalyesinde oturmasının da Türkiye'deki güçler dengesinde oluşan radikal değişikliğin delili olarak görüldüğüne dikkat çekti. Gazete, “Demokratik gelişmeleri önleyen gizli çetelerin nihayet alt edilmesi umudunun ortaya çıktı” dedi.

THE TİMES
: The Times de, 'derin devlet olarak söz edilen aşırı sağ laik bir grup' dediği Ergenekon davası sanıklarının hükümeti düşürmeyi amaçlamakla suçlandığını ifade etti. Susurluk soruşturmasının sonuç vermediğini hatırlatan gazete “Ergenekon davasının da sonuçsuz kalacağı korkuları var” diye yazdı.

BBC: Sanıklar arasında emekli subaylar olduğuna dikkat çeken BBC, “Ordunun gücü dikkate alındığında birkaç yıl önce böyle bir şey düşünülemezdi” yorumunu yaptı. BBC, “Birçok Türk, davayı, Türkiye'nin laik ulusalcı sistemi ile iktidardaki AK Parti arasındaki mücadelenin son aşaması olarak görüyor” iddiasında bulundu.

DAİLY TELEGRAPH:
The Daily Telegraph da Türkiye'nin en önemli davası diye nitelendirdiği davaya ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Türkiye'de ordunun geçmişte dört defa hükümetleri uzaklaştırdığına dikkat çeken gazete irtica ve laiklik tartışmalarına yer verdi.

Gerginliği çizdi

Çizer Orhan Nalın, tarihi davanın görüldüğü Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunu çizdi. Çizimlerde, mahkeme heyeti ve salondakilerin gerginlikleri yüzlerine yansıdı. Today's Zaman Çizeri Nalın, salonun kalabalık olduğunu belirterek “Rahat bir ortam olsaydı çok daha başarılı çizimler olabilirdi. Salonun 300 kişilik olduğunu söylüyorlar, ama belediye otobüsü gibi kalabalıktı” dedi.


SİLİVRİ NOTLARI

ERGENEKON MÖNÜSÜ

Duruşma arasında sanıklara çorba, patates tava, pilav, inegöl köfte, salata ve yoğurt mönüsünden oluşan öğle yemeği verildi.

SÜRPRİZ İZLEYİCİLER

Danıştay'a yapılan saldırı sonrası hayatını kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in oğulları Serkan ve Gökhan Özbilgin de duruşma solonunda izleyici olarak yeraldı.

BABA ARSLAN ALINMADI

Danıştay saldırganı Avukat Alpaslan Arslan'ın babası İdris Arslan da duruşma için silivrideydi. Duruşma salonuna alınmayan baba Arslan, 'Ergenekon saldırısını oğlunun gerçekleştirmediğini söyledi.


TUVALET SIKINTISI

Tuvaletler adliyeye uzak olduğu için zor ziyaretçiler ve gazeteciler zor anlar yaşadı.

POLİS ALARMA GEÇTİ

İstanbul polisi Ergenekon davasının başlaması nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri aldı. Başta Taksim olmak üzere şehrin kalabalık meydan ve caddelerinde önlemler alan polis, şüpheli şahısları durdurarak üzerinde arama yaptı.


Seyyar satıcılar bayram yaptı

Tarihi duruşmanın yapıldığı Silivri Cezaevi önü panayır yerine döndü. İlginin büyük olacağını öngören seyyar satıcılar yiyecek ihtiyacını karşılamak üzere lahmacundan baklavaya, dürümden mantıya kadar her türlü yiyecek ve içecek satışı yaptı. Ergenekon soruşturmasını protesto edenler de bayrak ihtiyaçlarını işportacılardan temin etti. Dava bir süredir işlerin kesat olmasından şikayet eden Silivri esnafının da yüzünü güldürdü.


15 yıl önce