|

Dalga dalga öfke

İsrail'in Gazze katliamına öfke dalga dalga büyüyor. Dün birçok kentte öğrenciler, sendikalar, insan hakları kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri devlet terörünü protesto ederek, Türkiye'nin İsrail'e yaptırımlarda bulunmasını istedi.

Aa
00:00 - 1/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:51 - 1/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Dalga dalga öfke
Dalga dalga öfke

İsrail'in yüzlerce kişiyi katlettiği Gazze katliamına yönelik tepkiler büyüyor. Vatandaşlar başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye'de sokaklara döküldü. Marmara Üniversitesi'nde toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını protesto etti. Bebek ölümlerini temsilen kefene sarılı oyuncak bebek taşıyan öğrenciler hayatını kaybeden Filistinliler için dua etti. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri de Haseki Hastanesi'nde toplanarak İsrail katliamını protesto etti. Gaziantep'te Türk-İş, DİSK ve KESK şubelerinin yer aldığı Gaziantep Emek Platformu gösterisinde konuşan TÜMTİS Genel Sekreteri Muharrem Yıldırım, "İsrail, Hitler faşizminin Yahudilere uyguladığı soykırımın benzerini Filistinlilere uyguluyor" dedi. Konya'nın Seydişehir ilçesinde Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı, sloganlarla İsrail lanetlendi. Eyleme destek veren Seydişehir Belediye Başkanı İbrahim Halıcı, saldırıyı 'devlet terörü' olarak nitelendirdi.


1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri, Kemeraltı Çarşısı girişinde hava saldırısını protesto etti ve ölenlerin anısında 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Konya'da, İhsan Özkaşıkçı İlköğretim Okulu öğrencileri, Filistin için oluşturdukları 'barışa destek' yardım sandığına harçlıklarıyla destek verdi. Muğla'da İHD ve Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu üyeleri Kurşunlu Camii önünde oturma eylemi yaptı. Bilecik'te, bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda sloganlar atarak İsrail'in saldırısını protesto etti.


İSRAİL MALLARINA BOYKOT

Kütahya'da Mazlumder üyeleri İsrail'i protesto ederken vatandaşlara İsrail mallarına karşı boykot çağrısı yaptı. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, Belediye Başkanı Emrullah Cin, bazı siyasi partilerin ilçe başkan ve üyeleri ile vatandaşların katıldığı bir gösteri düzenlendi. Ankara'da saldırıyı protesto eden Filistin Halkıyla Dayanışma Komitesi ABD Büyükelçiliği'ne yürüdü. Grup, büyükelçiliğin karşısındaki Keneddy Caddesi'nde Çevik Kuvvet ekiplerince durduruldu. TBMM Çankaya kapısı önünde eylem yapan Mazlumder üyesi bir grup da Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun feshedilmesini istedi. İsrail katliamı Afyon, Keşan, Gümüşhane, Adana, Sivas, Trabzon, Hakkari, Bursa ve Midyat'ta da vatandaşlarca protesto edildi.


Şehitler için dua

Anadolu Gençlik Derneği üyeleri Marmara Üniversitesi'nde Gazze'deki katliamı protesto etti. "Özgür bir Kudüs, İsrail'siz bir dünya" yazılı bir pankart açan öğrenciler Gazze'de hayatını kaybedenler için dua etti.


BM, Gazze'de üç maymunu oynuyor

TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınayarak, başta BM olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırdı. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı da olan Komite Başkanı Cevdet Erdöl, Mecliste, komite üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in, Filistinlilere yönelik zulmünü ve insanlık dışı saldırılarını kınadıklarını söyledi. Erdöl, İsrail'in Filistinlileri acımadan öldürdüğünü, belirterek, "İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik vahşi uygulamalarında BM Çocuk Hakları Sözleşmesi nerede? Bu zulüm karşısında insan hakları, kadın ve çocuk haklarını savunan kuruluşlar nerede?" dedi. Komite üyesi MHP'li Şenol Bal da çocuk, kadın ve insan hakları konusunda görev yapan bazı kuruluşların 3 maymunu oynadığını vurguladı.



15 yıl önce