|

Darbecilerin hesap günü

Asrın soruşturması Ergenekon'da tarihi günlerden biri daha yaşanıyor. Emekli paşalar Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 56 sanık hakim karşısına çıkacak. Suçlamaların odağında Eruygur'un 'Sarıkız', 'Ayışığı', 'Eldiven', 'Yakamoz' darbe planları var.

İstihbarat Servisi
00:00 - 20/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:01 - 20/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Darbecilerin hesap günü
Darbecilerin hesap günü

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianame ile haklarında dava açılan emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 56 sanığın yargılanmasına bugün başlanıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Cezaevi'nde görülecek davanın bugünkü duruşmasında Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların hazırladığı 1909 sayfalık iddianamenin özeti

okunamaya başlanacak.

BİR NUMARA ERUYGUR İKİ NUMARA TOLON

İddianamede, tutuklandıktan 2,5 ay sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye olan emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur ile yine tutuklandıktan 7 ay sonra tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un, 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek', 'Hükümete karşı silahlı isyana tahrik etmek', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'nin de aralarında bulunduğu biçok suçtan müebbet hapis talebiyle yargılanacaklar. Eruygur, Ergenekon'un şimdiye kadar ulaşılan en üst düzey yöneticisi olmakla suçlanıyor. Tolon'un ise örgütün ikinci yöneticisi olduğu iddia ediliyor.

DANIŞTAY'DAN YARGILANACAKLAR

'Örgütün üst düzey yöneticisi olmak'la suçlandıkları için Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması eylemlerinden de sorumlu tutulan sanıklardan Eruygur'un 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 142 ile 246 yıl arasında hapsi, Tolon'un da 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 129 ile 219 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

11 SANIĞA DARBEDEN MÜEBBET TALEBİ

İddianamede, tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un da aralarında 'darbe teşebbüsü'nün de bulunduğu 10 ayrı suçtan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 39 ile 66 yıl arasında hapisleri talep ediliyor. İddianamede, tutuklu sanıklardan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, gazeteci Ahmet Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın, Neriman Aydın ile tutuksuz sanık ATO Başkanı Sinan Aygün'ün, eski milletvekili firari Turhan Çömez ile tutuklu sanık Birol Başaran 'darbe teşebbüsü' ve 'silahlı örgüt üyesi ve yöneticisi olmak'la suçlanıyor.

Sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli hapis cezaları isteniyor. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen JİTEM'in kurucularından emekli Albay Arif Doğan, eski milletvekili Emin Şirin, eski polis şefi Adil Serdar Saçan, Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan da ikinci Ergenekon davasında yargılanacak sanıklar arasında.


Davaya 740 kişilik salon

İkinci Ergenekon davası, ilk salonun yetersiz kalması nedeniyle duruşma salonuna çevrilen spor salonunda yapılacak. 1000 metrekare alana inşa edilen salon, 740 kişi kapasiteye sahip. 180 sanık kapasitesi olan salonda 210 avukat da yan bölümlerde oturabilecek. Basın ve izleyiciler için de 350 kişilik yer bulunuyor.


Özden Örnek'in darbe günlükleri paşaları deşifre etti

Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde planladığı 'Sarıkız', 'Ayışığı', 'Yakamoz' darbe planları ile emekli olduktan sonra hazırladığı 'Eldiven' darbe planı iddianamede geniş yer tutuyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in günlüklerinde anlattığı darbe planlarında dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile diğer kuvvet komutanlarının da adları geçiyor. Eruygur'un sağ kolu, dönemin Jandarma İstihbarat Komutanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz de darbe planlarında kilit isim olarak yaralıyor. Ersöz, görevli olduğu dönemde darbe hazırlıkları kapsamında siyasetçiler, yüksek bürokratlar ve işadamlarını dinlediği ortaya çıkmıştı. Mustafa Balbay'da ele geçirilen darbe günlükleri de Örnek'in günlükleri ile örtüşüyor. Örnek ve Balbay'ın günlükleri ikinci Ergenekon iddianamesinin omurgasını oluşturuyor.



15 yıl önce