|

Darbelere hayır milli iradeye saygı

Yeni anayasa çalışmalarında toplumun tüm kesimlerinin katılımını sağlamak için kurulan Ortak Akıl Hareketi etrafında toplanan 300'den fazla sivil toplum örgütü, darbelere karşı başlattığı miting serisinin ikincisini Samsun'da gerçekleştirdi. Konya'da ise onbinler “Halk iradesine saygı” yürüyüşünde biraraya geldi

00:00 - 7/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:07 - 7/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Darbelere hayır milli iradeye saygı
Darbelere hayır milli iradeye saygı

Samsun'da konuşan Hak İş Başkanı Uslu “Parti kapatmayla Ergenekon'u eleştirmeye, aynı kefeye koymaya çalışıyorlar. Ergenekon davası, bombalar ve cesetler üzerinden yürüyor. Niyetle cesedi aynı kefeye koyan vicdan, halkın vicdanı değildir' diye konuştu. Konya'da onbinlere seslenen Ortak Akıl Hareketi Başkanı Ogan ise, “Ülkemizin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışanlar, bölücülük ve irtica gibi tehditlerle korku imparatorluğu oluşturmanın çabası içerisindeler” dedi.


AY AKŞAMDAN IŞIKTIR

Ogan, Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekteki sahibinin gençler olduğunu belirterek, “Milli iradeye yönelik sergilenen tavırları hayretle izliyoruz. Biz bu ortak aklın süregelen ezberi bozacağına inanıyoruz. Ortak akıl Türkiye'nin sağduyusudur. Milletimizin sesidir' dedi. Samsun ve Konya'da ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyen on binler, düdük çalarak 'darbeye hayır' dedi.

Gözaltına alınan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un “Ayışığı” adını verdiği darbe planına göndermede bulunmak için uyarlanan “Ay akşamdan ışıktır” türküsünü hep birlikte söyledi. Meydandaki coşkulu kalabalığa seslenen sivil örgüt liderleri, Ergenekon terör örgütünün bu kez çökertilmesi çağrısında bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, fildişi kulelerinde oturup toplum mühendisliği yapanların boş hayallere kapıldığını, Ankara'daki oyunların millete çarpıp geri döneceğini kaydetti.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necati Ceylan da Milli Mücadele'nin başladığı Samsun'un millet adına yeni bir tarihî uyanışa şahitlik ettiğini söyledi. Ergenekoncuların asker, sivil her kanattan adamları olduğuna işaret eden Ceylan, “Ergenekon, Silahlı Kuvvetler'e, yargıya, üniversite ve medyaya sızmış. Çeteler devletin içine girmiş. Bunların ayıklanması için, darbelere hayır demek için buradayız” ifadelerini kullandı.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ergenekoncuların Türkiye'de “Müslümanlar işledi” denilen cinayet, suikast ve eylemlerin gerçek faili olduğunu, 1 Temmuz operasyonuyla bunların ortaya çıktığını anlattı. Gergerlioğlu, “Türk Lirası'na itibar kampanyası düzenleyenlerin kasasından 3 milyon euro çıkıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” tepkisini gösterdi.


YETER SÖZ MİLLETİN

Konya'da da 'Halk İradesine Saygı' yürüyüşüne katılan binlerce kişi darbelere 'hayır' dedi. Yürüyüş boyunca sık sık 'Darbeciler yargılansın' 'Meydanlar tankların değil milletin', 'Yeter söz milletindir', 'Kışla değil özgür ülke', 'Darbeye karşı omuz omuza', 'Direne direne kazanacağız' sloganları atıldı.


Niyetle cesedi aynı kefeye koyan vicdan

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise “demokrasi ve hukuk zedelenmesin” diyenlerin, barışa ve demokratik değerlere sahip çıkanların tek yumruk olduğunu söyledi. “Türkiye'de çok hızlı ve önemli gelişmeler oldu” diyen Uslu, şunları kaydetti: “Türkiye bir kırılma yaşıyor. Şimdi parti kapatmayla Ergenekon'u eleştirmeye, aynı kefeye koymaya çalışıyorlar. Ergenekon davası, bombalar ve cesetler üzerinden yürüyor. Niyetle cesedi aynı kefeye koyan vicdan, halkın vicdanı değildir. Yasa ve yargı ne karar verirse versin, halk adaleti hükmünü vermiştir. Niyetle cesedi bundan böyle aynı terazide tartmayacaktır. Türkiye'nin hedefi bellidir. Türkiye'nin sorunları ve bunların çözüm yolları da bellidir. Demokrasiyi, tüm kurumlarıyla ve tüm kurallarıyla işletmek zorundayız.” Uslu, Türkiye'nin çağdaşlaşma yolunda belirlediği rotadan saptırılmasına hangi gerekçeyle olursa olsun asla izin verilmeyeceğini de bildirdi. Mitinge katılanlar, “Dur de, dur de, darbelere dur de”, “Darbeler değil halk kazanacak”, “Milli irade engellenemez”, “Ne tankların sesi, ne cüppelerin gölgesi tek çare demokrasi”, “Kayıt yok, şart yok, egemenlik milletin” gibi sloganlar attıktan sonra dağıldı.


12 ilden onbinler oradaydı

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Hak-İş, Memur-Sen, MÜSİAD, Mazlum-Der ve Genç Siviller'in öncülük ettiği mitinge on binlerce vatandaş katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ile Cumhuriyet Meydanı'nda 12 ilden gelen onbinler, 'Darbeye Hayır' derken, 'daha demokratik bir Türkiye' istediklerini dile getirdi. 'Darbelere dur de! Hemen şimdi kesintisiz adalet. Darbeye hayır' şeklinde slogan atan katılımcılar, 'Ortak akılla çıktık yola demokrasi yolunda vermeyeceğiz mola', 'Egemenlik ne yargının ne de darbelerindir, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazılı pankartlar taşıdı.




16 yıl önce