|

Davanın 6. duruşması sona erdi

Mahkeme heyeti, Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görevli 2 polis memurunun "tanık" olarak dinlenmesini, bu kişiler dışındaki 13 tanığın da zorla getirilmesini kararlaştırdı

Aa
00:00 - 7/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 20:57 - 7/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Davanın 6. duruşması sona erdi
Davanın 6. duruşması sona erdi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması sona erdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanık ve tanık ifadelerinin alınmasının ardından tarafların avukatları beyanda bulundu. Sanık Ogün Samast'ın avukatı Levent Yıldırım, Agos Gazetesi önünden kaçarken televizyonda yer alan görüntülerdeki kişinin göz çevresinin müvekkilinin göz çevresine benzemediğini ileri sürerek, görüntülerdeki kişinin Samast olup olmadığına ilişkin rapor alınmasını istedi. Mahkeme Başkanı'nın bunun üzerine görüntülerdeki kişinin kendisi olup olmadığını sorduğu Samast, "O görüntüler bana benzemiyor. Ancak o benim" dedi.

Mahkeme Başkanı'nın ısrarla "O sen misin?" diye sorması üzerine Samast, "Görüntülerdeki kişi benim. Olay kapanmış gitmiş zaten" cevabını verdi.

Samast, avukatını ima ederek, "Manyağa bak" diye konuştu. Kısa bir süre sonra kendisini iyi hissetmediğini söyleyen Samast, jandarmalar eşliğinde salondan çıkarıldı.


DURUŞMADAN NOTLAR

Duruşma salonunda, sanıklardan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in ön sırada, salonda zaman zaman tartışan Ogün Samast ile Erhan Tuncel'in arasında da diğer sanık Ersin Yolcu'nun oturduğu dikkati çekti. Tamamı takım elbise giyen sanıklardan Ogün Samast'ın aşırı kilo aldığı ve saçlarını kazıttığı gözlendi.

Sanıklardan Erhan Tuncel'in, duruşma salonundan çıkartılırken Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'a işaret parmağını sallayarak, "Yanlış sorular soruyorsun" dediği görüldü.

Duruşma salonunun izleyiciler bölümünde oturan Nevin Kılıçaslan adlı bir kadının, Samast'a bakarak, boynuna götürdüğü eliyle kesme işareti yapması ve "Pislik" diye seslenmesi dikkati çekti. Kadının bu davranışlarına sanık Samast küfür ederek karşılık verdi. Kılıçarslan, duruşmaya ara verildiği sırada bir başka suçtan arandığı gerekçesiyle gözaltına alınarak, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Sanık Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "duruşmada müdahil avukatların polemiklerinin devam ettiğini ve Trabzon Pelitli'den geçen herkesin tutuklandığını" öne sürdü.

Turgut, "3 tane suçlunun olduğu bir mahkemede onlarca mağdur insan var.

Ortada bir şey yok" dedi.


POLİSLER TANIK OLARAK DİNLENECEK

Duruşmada, sanık Erhan Tuncel'in 26 Haziran 2008'de verdiği dilekçedeki "Memduh", "Özgür", "Ahmet" ve "Kürşat" kod adlı savunma tanıklarının kimler olduğunun belirlenmesi için Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verilirken, aynı dilekçede adı geçen Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görevli polisler Engin Dinç ve Ercan Demir'in "tanık" sıfatıyla dinlenilmesi için müzekkere yazılmasına karar verildi. Mahkeme Heyeti, duruşmada, Dink'in öldürülmeden önce tehdit alıp almadığı ya da kaç kez tehdit aldığı konusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazılan yazıya cevap verilmediğini bildirdi. Heyet, yazının tekrar yazılmasını, yine cevap verilmediği takdirde görevliler hakkında yasal işlem yapılmasını kararlaştırdı.

Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal'in de arasında bulunduğu 13 tanığın dinlenmek üzere zorla getirilmelerine karar verilen duruşmada, Yasin Hayal'in Bayrampaşa Cezaevi'nde kaldığı dönemde kendisini ziyarete gelenler, giriş-çıkış tarihleri ve para tahsilat listesinin de tespit edilerek mahkemeye gönderilmesine karar verildi. Hayal'in Trabzon'da cezaevinde kimlerle görüştüğü, Hasan Deveci adlı kişiyle ilişkisinin hangi kapsamda olduğunun da sorulması kararlaştırıldı.


SUÇTA KULLANILAN TABANCA İNCELENECEK

Duruşmada, suçta kullanılan tabancanın adli emanetten getirtilerek, inceleyecek uzman bilirkişinin rapor hazırlamasına karar verildi. Mahkeme heyeti, Yasin Hayal, Ogün Samast ve Erhan Tuncel'in de içinde yer aldığı sanıklardan 13'ünün YTL, döviz ve mevduat hesaplarının bulunup bulunmadığı, yurt dışından para transferinin yapılıp yapılmadığı konusunda bankalara; Tuncel'in kullandığı mail ve MSN adreslerinin incelenerek, hangi tarihlerde, kimlerle iletişim kurulduğunun tespiti için ise Microsoft Corporation'a yazı yazılmasını kararlaştırdı. Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildiği duruşma ertelendi.

16 yıl önce