|

Demiryollarına lokomotif kredisi

Aa
00:00 - 2/06/2009 Salı
Güncelleme: 10:41 - 2/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Demiryollarına lokomotif kredisi
Demiryollarına lokomotif kredisi

İslam Kalkınma Bankası, TC Devlet Demiryollarına (TCDD) 75 yeni elektrikli lokomotif üretimi için 220 milyon dolar tutarında kredi verecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İslam Kalkınma Bankasının Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta devam eden yıllık toplantılarında, TCDD'nin talep ettiği lokomotif kredisine onay çıktı.İslam Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu toplantısında proje kredileri de ele alındı. Yapılan görüşmeler sırasında TCDD Genel Müdürlüğünün TÜLOMSAŞ ile Eskişehir'de gerçekleştireceği elektrikli lokomotif üretim projesinin kredilendirilmesine de onay verildi. İslam Kalkınma Bankası, bu projeye 220 milyon dolar kredi desteği sağlayacak. Proje ile yük taşımacılığında kullanılmak üzere 75 yeni elektrikli lokomotif üretilecek. Kredi, 4 yılı ödemesiz, 19 yıl vadeli olacak. 4 yıldan sonraki 15 yıl içinde kredi geri ödemesi yapılacak. Söz konusu krediye, Swap rate (borçlanılacak para birimi ile kullanılan kredi para birimi arasındaki değişim faizi) artı yüzde 1,2 masraf (faiz) işletilecek.

YALOVA VE BOLU'YA KANALİZASYON KREDİSİ

İslam Kalkınma Bankasının Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğüne vereceği 220 milyon dolarlık krediyle birlikte, bankanın Türkiye'ye kullandırdığı proje kredisi tutarı 300 milyon dolara yükseldi.

İslam Kalkınma Bankası, daha önce de Yalova ve Bolu belediyelerinin kanalizasyon yatırımlarında kullanacakları 80 milyon dolarlık krediye onay vermişti. İslam Kalkınma Bankası, kendisinin üstlendiği proje kredilerinin yanı sıra, yan kuruluşlarından Uluslararası İslami Finans Kurumu ITFC kanalıyla da yatırım ve kalkınma bankalarına kredi desteği veriyor. Eximbank'a verilecek 100 milyon dolarlık yeni kredi ile Türkiye Kalkınma Bankasına KOBİ'ler için kullandırılacak 40 milyon dolarlık kredi için de taraflar arasında anlaşma sağlandı. Kalkınma Bankası kredi anlaşmasının yarın imzalanması beklenirken, Eximbank'a ihracatçılar için verilecek 100 milyon dolarlık krediye de kısa süre içinde işlerlik kazandırılacağı belirtiliyor.


15 yıl önce