|

Deniz Müzesi'ne Preveze akını

Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ve İstanbul Deniz Müzesi, Preveze Deniz Zaferi'nin 472. yıldönümünde kapılarını vatandaşlara bir günlüğüne ücretsiz açtı. İstanbullular, müze ve türbeye akın etti.

Oktay Mehmet
00:00 - 28/09/2010 Salı
Güncelleme: 23:03 - 27/09/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Deniz Müzesi'ne Preveze akını
Deniz Müzesi'ne Preveze akını

İstanbul Deniz Müzesi ile Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi'nin kapıları, Preveze Deniz Zaferi'nin 472. yıl dönümünde halka açıldı. Vatandaşlar bir günlüğüne de olsa Beşiktaş'ta bulunan Deniz Müzesi ile Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi'ni ücretsiz ziyaret etme imkanı buldu. Beşiktaş Deniz Müzesi'ne akın eden İstanbulluları girişteki 1768 yapımı ağızdan dolmalı tunçtan Osmanlı topu karşıladı. Osmanlı Donanması'na ait eserleri yakından inceleyen ziyaretçiler, Sultan 3. Selim, Sultan 2. Mahmud, Sultan Abdülmecid ile Sultan 2. Abdülhamid Hanlara ait tuğraları da görme imkanı buldu. Ziyaretçilerin ise ilgisini en çok Japonya'daki Ertuğrul Fırkateyni'ne ait çeşitli parçalar çekti.

BAHRİYELİ ŞEHİTLERE DUA

Deniz Müzesi'ni ziyareti sırasında çok duygulandığını belirten Hakan Aliçavuşoğlu, ülkenin ne kadar zor şatlarda kurtarıldığının daha iyi farkına vardığını söyledi. Müzelerin ülkelerin tarihi zenginlikleri olduğunu ifade eden Aliçavuşoğlu, “Özellikle Japonya'da batan Ertuğrul gemisinden çok etkilendim. Şehitlerimize dua ettim” dedi. Aliçavuşoğlu, insanların tarihlerini öğrenmeleri için Deniz Müzesi'nin yılda birkaç gün halka ücretsiz açılması gerektiğini belirtti.


Osmanlı ne kadar da güçlüymüş

Deniz Müzesi'ni ziyaret edenler arasında turistler de bulunuyor. Saşa isimli bir Rus turist, müzede gördüklerinden çok etkilediğini dile getirdi. Saşa, özellikle müzedeki Osmanlı Donanması'na ait eserlerin o dönem hakkında insanı “ne kadar güçlülermiş” şeklinde düşündürdüğünü ifade etti.



14 yıl önce