|

'Depodaki silahlar' darbe planından çıktı

Türkiye'yi sarsan Balyoz darbe planında 'gömülü silahların çıkarılması'yla ilgili bölüm dikkat çekti. Genelkurmay 1998 yılına kadar yeraltında gömülü silahların çıkarılarak depolara kaldırıldığını açıklamıştı. Genelkurmay'ın doğruladığı Balyoz'daki bilgi ise hâlâ gömülü silah olduğunu gösterdi.

Murat Palavar
00:00 - 22/01/2010 пятница
Güncelleme: 00:33 - 22/01/2010 пятница
Yeni Şafak
'Depodaki silahlar' darbe planından çıktı
'Depodaki silahlar' darbe planından çıktı

AK Parti'yi devirmek için camilerde bombalı katliam ve Yunanistan'la savavaş çıkararak kaos ortamı oluşturmayı hedefleyen 'Balyoz' darbe planındaki 'gömülü silah' bilgisi şaşırttı. 2002'de hazırlanıp 2003'ün Mart ayına kadar çalışmaları süren planda açık açık gömülü silahlardan bahsediliyor. Ancak 'Balyoz'u 'tatbikat senaryosu' diyerek doğrulayan Genelkurmay Başkanlığı, 1998'de toprak altındaki silahların çıkarılarak depolara gömüldüğünü açıklamıştı.

GÖMÜLÜ MÜHİMMAT ÇIKARILACAK

'Balyoz'un hazırlık başlığı altındaki bölümde "Harekat ortamının şekillendirilmesi safhasında kullanılmak üzere idhar noktalarında, depolanan mühimmat çıkartılarak, planlandığı şekilde dağıtılacak" deniyor. 2002 sonları ve 2003'te hazırlanan 'Balyoz' planında toprağa gömülü silahlardan sözedilmesi şaşırtıcı bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı 1986'dan sonra toprak altındaki silahların çıkarılarak depolara kaldırıldığını açıklamıştı. Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatla ilgili TSK'ya yapılan eleştirilere cevap veren Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 29 Nisan 2009'da düzenlediği basın toplantısında '1986 yılına kadar TSK'nın özellikle Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait Türkiye sathında gömülü silah ve mühimmatı vardır.

1986'da alınan o karar çerçevesinde silah ve mühimmatın tümünün toplatılarak depolara alınması emri verildi ve bu işlem 1998'de tamamlandı. Bu şu demektir, TSK'nın ülke sathında hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur” demişti. Ergenekon soruşturması kapsamında Zir Vadisi, Poyrazköy, Gölbaşı'nda yapılan kazılarda yüzlerce bomba ile çok sayıda lav silahı ele geçirilmişti.


14 лет назад