|

Derenin ıslahı felaketi önledi

Cihan
00:00 - 11/09/2009 Cuma
Güncelleme: 16:33 - 11/09/2009 Cuma
Yeni Şafak
Derenin ıslahı felaketi önledi
Derenin ıslahı felaketi önledi

İstanbul ve çevresinde hava muhalefeti nedeniyle yaşanan sel felaketi gözleri, geçtiğimiz yıllarda bu tür yoğun yağışlarda İstanbul'un en zayıf noktası olan Alibeyköy'e çevirdi. Ancak İstanbul Büyükşehir, İSKİ ve Eyüp Belediyesi tarafından yapılan ıslah çalışmaları sonucu Alibeyköy'de herhangi bir su baskını yaşanmadı.



Alibeyköy deresinin ıslahı çalışmaları, bölgedeki Galeri Caddesi'nin 1900 metre boyunda 30 metre eninde olacak şekilde kamulaştırılarak altı galeri, üstü bulvar şeklinde tanzim edilmesiyle çözüldü. Hem dere ıslah edildi, hem de su toplama havzasında ıslah çalışmaları gerçekleştirildi. Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Alibeyköy Deresi'nin ıslah çalışmalarını şöyle özetledi: "Alibeyköy deresi ıslah edilirken, istimlak işlemleri de yapıldı. Bu işlemleri iki başlık altında toplayabiliriz; birincisi özel mülkiyete konu parsellerin ve üzerindeki yapıların ıslahı, ikincisi 2981 Sayılı İmar Affı konumuna göre enkaz bedeli artı sosyal konut tahsisi ki her iki durumda olan istimlaklara toplam 14 milyon TL. harcanmış, ilave olarak tapusu olmayan hak sahiplerine 30 adet sosyal konut verilmiştir. Çeşitli büyüklüklerde 66 adet parsel olmak üzere 20 bin metrekarelik alan kamulaştırılmıştır.


Derenin Alibeyköy merkezi kapsayan az bir kısmının üzeri kapatılmış, ancak bu kapanan kısmın altında yeterli kesit bulunmaktadır. Dere kamulaştırma işlemleri için acele kamulaştırma kararı o zamanki Bakanlar Kurulu tarafından alınmıştır. Ancak bu süreç, bazı kesimlerce engellenmeye çalışılmış ve bu kadar geniş çaplı kamulaştırmanın gereksiz olduğu iddiasıyla davalar açılmıştır."


Başkan Kavuncu, "İstanbul ve çevresinde son birkaç gündür görülen yoğun yağışlarda Alibeyköy'de şu ana kadar sorun yaşanmaması, derenin ıslah çalışmalarının ne kadar doğru ve yerinde olduğunu göstermektedir." dedi.



15 yıl önce