|

Dijital gelir 1 milyar TL

RTÜRK Başkanı Başkanı Davut Dursun, sayısal televizyon yayın lisansı ihalesinde devletin kasasına vergi dahil 1 milyar TL''nin gireceğini söyledi. Türkiye''nin 2015''te tamamen dijital HD-SD yayına geçeceğini hatırlatan Dursun ''Sıra radyo frekansları ihalesinde'' dedi.

Aa
00:00 - 21/04/2013 Pazar
Güncelleme: 22:42 - 20/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Dijital gelir  1 milyar TL
Dijital gelir 1 milyar TL

RTÜK Başkanı Prof. Dr. davut Dursun, 16-18 Nisan tarahleri arasında HD, SD ve tematik yayın ketegorilerinde gerçekleştirilen lisans ihelelerini değerlenderdi. Dursun, bundan sonra yayıncı kuruluşlar ile izleyicileri nelerin beklediğini başlıklar halinde anlatı.

YAYINLAR DAHA KEYİFLİ İZLENECEK

Bundan sonra ihaleyle lisansı kazanmış olanlar analog yayın değil dijital yayın yapacak. Belli bir takvim içinde Türkiye''de il il dijital yayına geçilecek. Kasım 2013''te Ankara''da, Aralık 2013''te İstanbul, Bursa, Adana ve Yalova''da, 2015 yılının ilk yarısından itibaren ise bütün Türkiye''de dijital yayına geçilecek. Böylece analog yayınlar sonlandırılacak.

TV izlemek için artık büyük antenler gerekmiyor. Küçük kalem antenlerle yayın alnabilecek. Cep telefonlarında olduğu gibi televizyonunuzu evinizde istediğiniz yere naklederek, bahçeye çıkararak yayın alabileceksiniz. Görüntü daha hoş olacağı için daha keyifli izlenecek. Diğer yandan şu anda 20''ye yakın kuruluş ulusal yayın yapıyor. Bu kuruluş sayısı 33''e çıkacak. Bunların 11''i HD yayın tekniğindeki kanallar olacak.

TEMATİK YAYINDA REKABET OLMADI

HD genelde müthiş bir rekabet yaşandı. 3 milyon lira tabandan başlayan yarış 50 milyon liranın üzerinde neticelendi. SD genelde yine 1 milyon liradan başlayan yarış 28 milyon liraya kadar tırmandı, çünkü kapasitenin üzerinde bir talep yaşandı. SD tematik türde ise 11 kapasite vardı, 11 yayıncı kuruluşun müracaat ettiği görüldü. Dolasıyla 11 kapasite var, 11 kuruluş müracaat etmiş, bunlar arasında herhangi bir rekabete mahal olmadı, 1 milyondan satıldı.

ELDE EDİLEN GELİR HAZİNE''NİN MALI

Kesin rakamı bilmiyorum ama 800 milyon liranın üzerine çıkmış bulunuyor. Tabii bir de KDV''si var bu işin, dolasıyla belki başta hesapladığımızın biraz üzerinde yani 1 milyar liraya yakın bir bütçe ortaya çıktı. Frekanslar kamu malı olduğu için gelir de Hazine malıdır.

Şu anda bir kaos var

Karasal yayın yapan kuruluşlar kendilerine herhangi bir resmi makamın, tahsis etmediği, kendi iradeleriyle boş bulup yerleştikleri frekanslardan yayın yapıyor. Genişlemeleri mümkün değil. Yarınlarını göremiyorlardı. Buna kaos diyorum. Bu belirsizlikleri ortadan kaldırabilecek ve önümüzdeki 10 sene için kendilerine tahsisli frekanslar olacak. Herhangi bir kuruluş kendisine tahsisli frekanstan 10 yıl boyunca taahhüt ettiği türde yayın yapacak.

11 yıl önce