|

Dikkat! Oktay Ekşi AKOM'u 'atom' sanıyor!

Ekşi'nin Yazıişleri programında sarf ettiği, "Oraya bir şey kurdular, atom mu AKOM mu" sözleri ekran başında kendisini izleyenleri gülmekten kırıp geçirdi.

Yeni Şafak
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 11:17 - 9/03/2010 Salı
Yeni Şafak
Dikkat! Oktay Ekşi AKOM'u 'atom' sanıyor!
Dikkat! Oktay Ekşi AKOM'u 'atom' sanıyor!

Hürriyet gazetesi başyazarı ve Basın Konseyi'nin demeç vererek gelir elde eden başkanı Oktay Ekşi, depremle ilgili katıldığı NTV'deki bir programda, kafasının ne denli karışık olduğunu bir kez daha gösterdi.


Ekşi'nin Ruşen Çakır ve Mirgün Cabas'ın sunduğu Yazıişleri programında depremle ilgili hazırlıkların yetersiz olduğunu ifade ederken kullandığı, "Oraya bir şey kurdular, atom mu AKOM mu" sözleri ekran başında kendisini izleyenleri gülmekten kırıp geçirdi.


AYDINLATALIM EKŞİ'Yİ!

Oktay Ekşi'yi aydınlatalım ve AKOM'un ne olduğunu ne işe yaradığını hemen sıralayalım. Öğrensin de izleyenlere kendisini güldürmesin. Darbecilerin karargah olark kullanmayı planladığı da ortaya çıkan AKOM, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından Marmara Bölgesi'ne hizmet edecek bir afet merkezi olarak planlanmış bir merkez.


22 Şubat 2000 tarihinde kurulan AKOM, 14 Ağustos 2000 tarihinde fiilen göreve başladı. ABD'nin Los Angeles kentindeki Afet Yönetim Merkezi'nin bir örneği olarak tasarlanan AKOM'da çalışmalar Kağıthane'de bulunan 3 kattan oluşan 4 bin metrekarelik alanda yürütülüyor.


AKOM binası 3 katlı ve 8,3 büyüklüğündeki depreme karşı dayanıklı olacak şekilde inşa edildi. Zaman gazetesinde yer alan bilgilere göre, binanın zemin katında acil durum kriz yönetim birimleri ile büyükşehir kurum ve kuruluşları odaları, operasyon merkezi ve teknik destek üniteleri bulunuyor.


AKOM'da bulunan kontrol merkezi 3 birimden oluşuyor. İş İstasyonları bölümünde ses ve görüntüleme sistemlerinin kontrolleri için 11 adet iş istasyonu var. Tüm gelişmeler DVD, DVCAM, SVHS, VHS, VCD, DAT TAYP formatlarında kayıt altına alınıyor. Matrix Sistemleri biriminde video, ses ve sinyaller istenilen cihazlara yönlendiriliyor. İstanbul'un 10 noktasında bulunan Büyükşehir'e ait meteoroloji istasyonlarından gelen veriler anında depolanıyor. Merkezde Valilik, Büyükşehir Belediyesi Birimleri, İl Emniyet Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve AKOM arasında sesli ve görüntülü iletişimin sağlanabildiği video konferans sistemi bulunuyor.


Canlı yayın aracı ile muhtemel afet durumunda olay yerinden AKOM Merkezi'ne ve diğer birimlere görüntü aktarılabiliyor. Olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere, içerisi en son sistem haberleşme cihazları ile donatılmış. Telefon, telsiz, uydu telefonu, GPS, fax, server vb. Mobil komuta kontrol aracı mevcut. AKOM'da özel dizayn edilen her araçta 4 adet uydu telefonunun bulunduğu 10 adet haberleşme aracı var. Ayrıca 2 farklı operatörün kullanıldığı 78 adet uydu telefonu mevcut. Telefonların 24'ü sabit uydu telefonu iken 54'ü mobil uydu telefonu olarak hizmet veriyor.


İstanbul genelinde şehrin önemli yüksek noktalarına 14 adet özel nitelikli kamera yerleştirilerek kent 24 saat gözetleniyor. Ayrıca önem arz eden 411 kavşak görüntüsü canlı olarak AKOM'a aktarılıyor. Merkezden kontrol edilebilen bu kameralar, istenilen yöne çevrilebiliyor. İtfaiye bünyesinde oluşturulan 15 mobil ekip tarafından çekilen görüntüler de itfaiye istasyonlarından AKOM'a aktarılabiliyor. Ayrıca il emniyet müdürlüğü ile yapılan protokol ile 350 MOBESE kamerası görüntüsü AKOM'dan izlenebiliyor.


AKOM'un hazırladığı İBB Afet ve Acil Durum Planı ile İstanbul'da meydana gelebilecek her türlü afetin öncesinden bitimine kadar geçen sürede afetin en az zararla atlatılması amaçlanıyor.


'Afet Risk Azaltma' çalışmaları kapsamında 'İstanbul Afet Risk Gösterge Sistemi Projesi' yürütülüyor. Proje ile fiziksel hasar görebilirlik (ölü ve yaralı sayısı, ağır hasarlı bina sayısı, altyapı tesislerindeki hasarlar vb.), sosyal hasar görebilirlik (etkilenebilir nüfus sayısı, nüfus yoğunluğu, eğitim düzeyi, işsizlik, gelir seviyesi ve afetlere karşı bilinç düzeyi vb.) ve afetlere karşı müdahale kapasitesi (arama-kurtarma ekip sayısı, ağır ve hafif ekipman sayısı, çadır ve barınak kapasitesi, enkaz yönetimi vb.) ile ilgili göstergeler belirlenerek İstanbul genelinde "riskler, kurumların mücadele kapasitesi ve hazırlıklı olma durumu" tespit edilmeye çalışılıyor.


Afet durumunda 'Acil Ulaşım Eylem Planı' hazırlandı. Bu plan ile ana arterlere, Boğaz köprülerine, sahil yollarına, geçitlere, otoyollara, hava ve denizyolları ile raylı sisteme alternatif ulaşım çalışmaları tamamlandı. İstanbul'un önem arz eden yerlerine 72 adet helikopter pisti yapıldı.


AKOM merkezdeki 175 kamera ile İstanbul'un önemli merkezleri 24 saat gözetleniyor. Toplantı salonundaki masalarda kurulu olan 30 açılır kapanır ekranda herkes istediği bölgeyi ayrıntılı olarak seyredebiliyor. Dokunmatik Seyyar Görüntüleme Sistemi ile dev ekrandan görüntülenmek istenen alan ile ilgili tüm bilgiler plazma ekrana yansıtılıyor. Merkezde 2 dilde simültane tercüme yapılabiliyor. 16 farklı kanaldan gelen ses sinyalleri amfiye yönlendirilebiliyor.


14 yıl önce