|

Dindar askeri fişleme itirafı

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, 28 Şubat davasında, dindar personel ile ailelerini takip etmenin TSK''nın görevi olduğunu savundu. Çörekçi, ''İdeoloji, din gibi çeşitli oluşumlar Türk Silahlı Kuvvetleri''ne sakıncılar getirir'' dedi

Haber Merkezi
00:00 - 26/11/2013 Salı
Güncelleme: 22:53 - 25/11/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Dindar askeri fişleme itirafı
Dindar askeri fişleme itirafı

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden 103 sanıklı 28 Şubat davasında duruşmada, TSK''nın personel ile ailelerini izlemesinin görevi olduğunu ileri sürdü. Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin''in, ''Emirdeki, ''çağdaş olmayan kıyafet'' ibaresiyle ne anlatılmaya çalışılıyor?'' sorusuna da Çörekçi, ''Siz kendi arzunuza uygun olanları iddianameye almışsınız. Bu emir 13 sayfa, iddianamede sadece 3 sayfası var. Biz personelimizi korumaya mecburuz'' karşılığını verdi. Çörekçi, ''MGK toplantıları öncesinde, gündem toplantısı yapılıp yapılmadığının'' sorusu üzerine, ''Bizi ilgilendiren konularda evet yaparız'' cevabını verdi.

''SİCİL NOTU DÜŞÜK TUTULSUN''

Çetin''in, ''Dini hassasiyeti yüksek personelin eş ve çocuklarının giyimine dikkat edilmesi, sicil notunun düşük tutulması gibi emirler var. Bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, Çörekçi, ''Savcılık kendisine uygun yönleri iddianameye almış, olmayanları almamıştır. Bu emir istihbarata karşı koymak içindir ve Genelkurmay her yıl yayınlamaktadır. Bunlar, personeli korumak için gereklidir. İdeoloji, din gibi çeşitli oluşumlar TSK''ya sakıncılar getirir. Biz tek tip görünürüz. Dolayısıyla, personelimizi takip ederiz. İstihbarata karşı koyma tedbirleriyle ilgili direktif yayınlanmıştır. Her sene yazılır. Personeli korumak silahlı kuvvetlerin başındakilerin, karargahın görevidir.'' ifadelerini kullandı.

Hükümete laf çakan olur muydu?

Mahkeme üyelerinden Hakim Süleyman Köksaldı''nın, ''Hava Kuvvetleri Komutanı olarak, farklı hükümetlerle MGK toplantılarına katıldınız. Bu hükümetlerle, 54. Hükümet arasında yapılan toplantılar arasında fark var mıydı? Hava nasıldı? Laf çakmalar var mıydı?'' sorusuna Çörekçi, ''Kanunda yazıldığı şekilde, MGK toplantıları yapılmıştır, hiçbir farklılık yoktur. Merhum Erbakan''a da aynı saygı gösterilmiştir'' yanıtını verdi.

Çalışma hakkımız yasaklandı

Müşteki Avukatı Yılmaz Bölükbaşı''nın, ''dönemin komutanlarının, emekli olmasının ardından bazı şirketlerin yönetim kurullarında görev almasına'' ilişkin sorusu üzerine Çörekçi, ''Ben emekli olduktan sonra hiçbir firmada çalışmadım. Çalışma hakkımızı niye yasaklıyorsunuz? Biz size ne yaptık? Ben çalışmadım, arkadaşlarımın yüzde 99''u da çalışmadı. Yüzde biri için böyle bir suçlama neden yapıyorsunuz? Sizi kınıyorum'' dedi.

Erbakan''ı biz terletmedik

Müşteki Avukatı Hüsnü Tuna''nın, ''Rahmetli Erbakan''ın 28 Şubat toplantısında boncuk boncuk terlediği gazetelere yansıdı. Sayın Erbakan''ın terlemesine neden olan ortam çok mu sıcaktı, Erbakan''ın bir hastalığı mı vardı, yoksa Erbakan''a yapılan baskılar mıydı terlemesine neden olan?'' sorusuna Çörekçi, ''Boncuk boncuk terleme fotoğrafları başkaları tarafından yapılmış olabilir. Orada Sayın Başbakan boncuk boncuk terletilmedi.'' cevabını verdi.


10 yıl önce