|

Dink cinayetinde ihmalden yargılanacak

Trabzon 2. Ağır Ceza, Dink cinayetinde ihmalle suçlanan Albay Ali Öz'ün 2. Sulh Ceza'da yargılanmasına hükmetti. Mahkeme, daha ağır ceza gerektiren 'suçlama, görevi kötüye kullanma olmalı' gerekçesini yerinde bulmadı

Trabzon
00:00 - 18/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:21 - 18/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Dink cinayetinde ihmalden yargılanacak
Dink cinayetinde ihmalden yargılanacak

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink'in öldürüleceğini önceden bildikleri halde gereğini yapmadıkları iddiasıyla haklarında dava açılan dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 5 askerin, 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'görevi ihmalden'yargılanmasına karar verdi. Mahkeme, 2. Sulh Ceza'nın daha ağır ceza gerektiren 'suçlama, görevi kötüye kullanma olmalı' gerekçesini yerinde bulmadı.

ÖZ VE 5 ASKERE DAVA

Hrant Dink'in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almadıkları iddiasıyla 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in ifadeleri doğrultusunda, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, istihbarat şubesinde görevli askerler Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile Uzman Çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dosya hazırlanmış ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

SUÇLAMAYA İTİRAZ

2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Şevki Uluçam, suçun 'görevi ihmal' olmadığını, 'görevi kötüye kullanmak suretiyle cinayete neden olma' kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle 6 askerin dosyasıyla ilgili görevsizlik kararı vermiş, Cumhuriyet Savcısı'nın itirazı üzerine konuyu görüşen 3. Asliye Ceza Mahkemesi de, görevsizlik kararını yerinde bulmamıştı. Görevsizlik kararı üst mahkemeden dönen 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Uluçam, 4 Şubat 2009'daki son duruşmada, ortadaki belirsizliğin kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesi'ne görüş sorulmasına ve davanın hangi mahkemede görüşüleceğinin kesinleştirilmesine karar verdi.

'AĞIR CEZA'DAN KURTULDU

2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin yazıyla görüş sorduğu Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi dün dosyayla ilgili kararını verdi. Karara göre, Albay Ali Öz ve 5 asker, yargılanmakta olan Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin gibi 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıkacak. Zanlılar 'görevi ihmal' suçuyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Mahkeme eğer 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı uyarınca görüş bildirseydi, sanıklar 'görevi kötüye kullanmak suretiyle cinayete teşvik etmek' suçlamasıyla Ağır Ceza'da 25 yıl hapis cezası ile yargılanacaklardı.

İKİ DAVA BİRLEŞECEK

Albay Ali Öz ile 5 asker hakkında açılan davanın ilk duruşması 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 6 Mayıs'ta görülecek. Duruşmada, Dink cinayetinde ihmalle suçlanan ve haklarında açılan dava süren Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin'in dosyalarının da Albay Ali Öz ve 5 askerin dosyasıyla birleştirmesi bekleniyor.


15 yıl önce