|

Diyanet'in bütçesi belli oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2008 bütçesi olarak 1 milyar 998 milyon 412 bin 595 YTL belirlendi. 2007 yılına göre yüzde 21.97 olarak artırılan bütçenin yüzde 79'u personel giderleri oluşturuyor.

Anka
00:00 - 31/10/2007 الأربعاء
Güncelleme: 15:45 - 31/10/2007 الأربعاء
Yeni Şafak
Diyanet'in bütçesi belli oldu
Diyanet'in bütçesi belli oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2008 bütçesi olarak 1 milyar 998 milyon 412 bin 595 YTL belirlendi. 2007 yılına göre yüzde 21.97 olarak artırılan bütçenin yüzde 79'u personel giderleri oluşturuyor. Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Diyanet'in Alevi vatandaşlara da hizmet verdiğini söyleyerek “Alevileri dönüştürme gibi bir amacımız yok” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Başbakanlık Merkez Teşkilatı ve Başbakanlık'a ait kurumların bütçelerinin görüşülmesine başlandı.

Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, DİB'nin 2008 bütçesinin sunumunu yaptı. Din görevlilerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi için çalışma başlattıklarını anlatan Yazıcıoğlu, bütün din görevlilerinin 4 yıllık yüksek öğrenimden geçmesini hedeflediklerini belirtti.

İmam hatip okullarının tüm eleştirilere karşın önemli hizmetler gördüğünü belirten Yazıcıoğlu, 20'den fazla ilahiyat fakültesinin de önemli bir akademik birikime sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin başka ülkeleri örnek ve model alması gibi önerilerin Türkiye'ye haksızlık olduğunu söyleyen Yazıcıoğlu, “Hem eğitim hem de hizmet boyutuyla İslam dünyasına örnek olacak bir ülke olan Türkiye, kesinlikle başka ülkelerden ne model alma durumundadır ne de onlardan başka bir şey almak durumundadır” diye konuştu.

ALEVİLERİ DÖNÜŞTÜRMÜYORUZ

Yazıcıoğlu, DİB'nin bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında hizmet vermesi gereken bir kurum olduğunu ifade ederek Alevi vatandaşların kendi inançlarına temel kaynaklarının ilk defa Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basılıp hizmete sunulduğunu söyledi. Yazıcıoğlu Alevilerin durumlarına ilişkin şunları söyledi:

“Bu insanlarımızı dönüştürme, inançlarını etkileme şeklinde bir politika güdülmesi söz konusu değildir. Bunlar, bu vatandaşlarımızın üzerinde ittifak ettikleri, kendilerinin de içinde bulunduğu bir komisyon tarafından belirlenen bu kesime mensup insanlarımızın değer verdiği kaynakların basılıp bu insanların hizmetine verilmesi şeklinde uygulamadır. Bunları dönüştürme veya inançlarını etkileme kesinlikle söz konusu değildir. Bu kesimdeki insanlarımızın daha ziyade inançları kulaktan kulağa, dedelerden aktarılmak suretiyle gelmektedir. Bu aktarım sırasında bir takım sapmalar mutlaka olabilir. Temel kaynakların basılmasıyla beraber bu vatandaşlarımızın inançlarını daha derli toplu, doğru biçimde öğrenmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

DİYANETE 2 MİLYAR YTL BÜTÇE

Komisyon'a Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi olarak 1 milyar 998 milyon 412 bin 595 YTL sunuldu. 2002 yılına göre yüzde 21.97 olarak artırılan bütçenin yüzde 79'u personel giderleri, yüzde 11.81'ini sosyal güvenlik kurumlarına devlet pirimi giderleri, yüzde 8.21'ini sermaye giderleri oluşturdu.

Yazıcıoğlu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) 2008 yılı bütçesinin sunumunu da yaptı. Yazıcıoğlu, hükümetin, dış politikada AB ağırlık merkezi olmak üzere küresel gelişmelere paralel olarak Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu, Balkanlar ve Afrika'da da yeni açılımlar gerçekleştirdiğini söyledi.

CEMEVLERİ İBADET YERİ SAYILSIN

Yazıcıoğlu'nun sunumunun ardından söz alan CHP'li üye Mustafa Özyürek, Yazıcıoğlu'na cemevlerini ibadethane olarak sayıp baymadığını sordu. Birçok yerde cemevi olmadığı için Alevi vatandaşların cenazelerini kaldırmakta zorlandığını belirten Özyürek, DİB'nin bütünüyle sünni mezhebine hizmet verdiğini söyledi. CHP'li diğer üye Esfendar Korkmaz da Alevilerin Diyanetten gerekli hizmeti alamadığını söyleyerek bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. Bütçeye Alevi-Bektaşi vatandaşlar için ek ödenek konulması gerektiğini ifade eden Korkmaz, cemevleri için de devletin arsa tahsis etmesini istedi.

MİT'E 423 MİLYON YTL

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de komisyona 2008 mali yılı bütçesinde, Başbakanlık bütçesinin 1 milyar 666 milyon YTL, MİT Müsteşarlığı bütçesinin 423 milyon YTL, MGK bütçesinin ise 11 milyon YTL olarak sundu.

٪d سنوات قبل