|

Diyanet'in camisinin temeli atıldı

Diyanet İşleri Başkanlığının yerleşim alanında yaptırılacak caminin temeli törenle atıldı.

Aa
00:00 - 19/11/2008 среда
Güncelleme: 13:29 - 19/11/2008 среда
Yeni Şafak
Diyanet'in camisinin temeli atıldı
Diyanet'in camisinin temeli atıldı

Diyanet İşleri Başkanlığının yerleşim alanında yaptırılacak caminin temeli törenle atıldı. Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katıldı. Konuklara lokum ikram edilen törende, Kocatepe Camii İmamı İsmail Coşar tarafından Kur'an-ı Kerim okundu. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, törende yaptığı konuşmada, bölgenin gittikçe geliştiğine ve önemli bir yerleşim alanı haline geldiğine dikkati çekerek, temeli atılacak caminin personelin ve çevredeki vatandaşların ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

Türkiye'de cami mimarisinin tartışıldığını belirten Yazıcıoğlu, sivil mimari ile cami mimarisini birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını ifade etti. Son yıllarda sivil mimari konusunda yeni arayışların yaşandığını ve estetik yapıların ortaya konulduğunu anlatan Yazıcıoğlu, bunun cami mimarisine de yansıdığını kaydetti. Diyanet yerleşkesindeki caminin de hem klasik hem modern çizgileri barındıracağını ifade eden Yazıcıoğlu, "Ankara'nın girişindeki bu cami, bittiği zaman hoş bir ibadet mekanı olacak" dedi. İnşaat çalışmaları kapsamında Başkanlık çevresinde personelin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak bir yerleşke yapılmasını takdirle karşıladığını kaydeden Yazıcıoğlu, kampüs de tamamlandığında önemli bir hizmet alanı oluşacağını bildirdi. Türkiye'de camilerin hayırseverler tarafından yaptırıldığını hatırlatan Yazıcıoğlu, caminin yapımı için bağışta bulunan hayırseverlere teşekkür etti ve inşaatın en kısa sürede tamamlanacağı yönündeki inancını dile getirdi.


"TÜRKİYE'NİN BİRİKİMİNİ YANSITACAK"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da camilerin buluşturan, birleştiren huzur mekanları olduğunu belirterek, camilerde tüm toplumu kucaklayan din hizmeti sunulmasının önemine işaret etti. Cami mimarisinde estetiğinin önemli olduğunu da vurgulayan Bardakoğlu, "Ecdadımızdan devraldığımız nadide mimari şaheserlere uygun eserleri topluma kazandırmalıyız. Birbirinin tekrarı olan, mimari bakımdan bizi mahcup eden eserler değil, gerçekten övüneceğimiz ve sonraki nesillere iftiharla bırakacağımız güzel mimari eserler yapalım istiyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin birikimini yansıtan bir eser inşa etmeyi hedeflediklerini belirten Bardakoğlu, temeli atılan caminin personelin ve çevredeki vatandaşların ihtiyacını karşılayacağını ifade etti. Bardakoğlu, caminin çevresine inşa edilecek kültür, kongre ve eğitim merkezleriyle Diyanet İşleri Başkanlığının bir kampüs haline geleceğini anlattı. Caminin 20-30 milyon YTL'ye mal olacağını bildiren Bardakoğlu, "Ancak ülkemizde camileri devlet bütçesinden yapmıyoruz, hayırseverlerin katkısıyla yapıyoruz. Bu hayırlı eserin ortaya çıkmasında başta Aysel Sabuncu olmak üzere hayırseverlerin çok önemli katkıları var, yine onların katkılarıyla tamamlanacak" dedi. Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan'ın, dua okumasının ardından caminin temeli Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aksu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ile Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu tarafından atıldı.


15 лет назад