|

Dört kardeşine annelik yapıyor

Reyhanlı'daki Kehatein Derneği 5 bin Suriyeli yetime burs veriyor, yüzlerce yetimin ise barınma ihtiyacını karşılıyor. Dernekte kalan çocuklardan 13 yaşındaki Hedil, babasının Suriye'de şehit olmasından sonra Türkiye'ye geldiklerini, ancak annesinin yaşadığı travma nedeniyle, kendileriyle ilgilenemediğini anlattı. Hedil 'Kardeşlerime ben bakıyorum ve onlara annelik yapıyorum' dedi.

Hamdi Koçoğlu
00:00 - 18/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Dört kardeşine annelik yapıyor
Dört kardeşine annelik yapıyor

Suriye sınırına yakın bölgede bulunan Hatay'ın Reyhanlı ilçesi, Esed zulmünden kaçan Suriyelilerin sığındığı ilçelerin başında geliyor. İnsani Yardım Vakfı (İHH), Suriyeli savaş mağdurları ve yetim çocukların barınma ihtiyacını Kehatein Derneği çatısı altında karşılıyor. İdlib şehri Cisr eş Şuğur beldesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve 4 kardeşiyle birlikte yaşam mücadelesi veren 13 yaşındaki Hedil yaşadığı sıkıntıları anlattı:

BABAM ŞEHİT OLDU

'Dedemizin evinde oturuyorduk. Dışarıdan bomba sesleri gelmeye başladı. Hemen evden kaçmaya başladık. Babamızın esir alındığını öğrendik. 3 gün boyunca babama işkence yaptılar. Kadir Gecesi'nde ise şehit olduğunu öğrendik. Babamın ölümü üzerine annem büyük şok yaşadı. Kardeşlerime ben sahip çıktım'. Hedil acı hikâyesini anlatmaya şöyle devam etti: ' Ramazan Bayramı'ndan 5 gün sonra bulunduğumuz köyden ayrılıp başka köye geçtik. Buraya da bombalar atılmaya başlayınca, Türkiye'ye gelmek zorunda kaldık. Şu an 1 yaşımda olan kardeşim, Türkiye'ye geldiğimizde 1 haftalıktı. Annem olayların şokunu yaşamaya devam etti. Kardeşlerime ben baktım onlara annelik yaptım'.

GAZZELİ YETİMLERDEN SURİYELİ YETİMLERE

Kehatein Derneği Yetimhanesi 2011 yılında Suriye'de kuruldu. Suriye'de ilk yıllarında Gazzeli yetimlere bakan dernek, şu anda Suriyeli yetimlere bakıyor. İdlipliler tarafından kurulan yurdun Reyhanlı şubesi Nisan 2012 de açıldı. 5 bin yetim çocuğa bakan Kehatein Derneği kurucusu Abdülkadir Abdülkadir 'İdlip'te Gazzeli yetimlere bakıyorduk. Şimdi ise 5 bine aşkın Gazzeli ve Suriyeli yetimlerimiz var. Hepsi kayıt altında her ay her birine 120 TL burs veriyoruz.' diye konuştu. Derneğin ismine Kehatein verilmesinin sebebini ise Abdulkadir şöyle açıkladı: 'Şu an Reyhanlı'da 520 yetimimiz var. Resuullah Efendimizin (s.a.v) Kehatein hadisinde 'Ben yetimin bakımını üstlenen kişi ile Cennet'te - şehadet ile orta parmağın yakınlığı gibi yakın olacağım.' Hadisi şerifi ile özleştiğimiz için bu ismi verdik' dedi.


10 yıl önce