|

Dumansız hayat oh ne rahat

Türkiye, dumansız bir güne uyandı. Kapalı mekanlardaki sigara yasağı fiilen başladı. Yurt genelinde denetimler arttı. Sigara tiryakileri, zabıta ve polisle köşe kapmaca oynadı. Bazı işletme sahipleri “işlerin kesat gittiğinden” yakındı. Uygulamadan memnun olan vatandaş ise dumansız hava sahasıyla tanıştı.

İha
00:00 - 20/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:59 - 20/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Dumansız hayat oh ne rahat
Dumansız hayat oh ne rahat

Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemenin dünden itibaren yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı. Dumansız Hava Savası uygulamasının başladığı ilk günde, yasak kapsamına giren alanlarda sigara içilmemesi için sıkı denetimler yapıldı. Sigara tiryakileri zabıta ve polisle köşe kapmaca oynadı.

NEFES ALDIRILMADI

Dumansız Hava Sahası uygulaması 19 Temmuz saatler 24.00'ü gösterdiğinde uygulanmaya başlandı. Yasak kapsamında bütün kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamüllerinin kullanımı yasaklanmış oldu. Türkiye'nin pekçok yerinde denetimlerle sigara yasağını delmek isteyenlere nefes aldırılmazken, tiryakiler sigara içecek mekan aradı. İzmir 1. Kordon'da bulunan işletmeler, saat 24.00 itibariyle sigara yasağıyla ilgili levhalarını duvarlarına asıp, kapalı alanlardaki kül tablalarını topladı. Canlı müzik yapılan eğlence mekanlarında da sık sık anons yapılarak vatandaşlara 'sigara yasağı' hatırlatıldı.

LEVHA ZORUNLU

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan ekipler, denetim yaptı. Denetimler sırasında, işletmelerdeki masalarda kül tablaları bulunup bulunmadığı ve duvarlarda sigara içmenin yasak olduğunu belirten levhaların olup olmadığı kontrol edildi. Denetimler sırasında Kanlıca'da bulunan bir restorana, kül tablalarını toplamadığı ve duvarına levha asmadığı için uyarı yazısı yazıldı. Bir kahvehanenin duvarlarındaki sigara içmeyi özendirici resimler kaldırıldı.

YASA FAYDALI OLDU

Şişli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, sigara yasağı kapsamının genişletilmesi üzerine ilçedeki bazı işletmeleri denetledi. İşletmeler yaz mevsimi nedeniyle müşterilerinin açık alanda sigara içtiklerini ve yasanın faydalı olduğu yönünde görüş belirtti.


Sigara içen arkadaşını ihbar etti

Adana'da kahvehaneye oyun oynamaya giden Remzi Çalayır Enez (48) sigara yasağına uymayan arkadaşlarını 155 Polis İmdat hattını arayarak ihbar etti. İhbar üzerine sigara içenler kahvehaneden kaçarken, olay yerine gelen polis sigara içilmemesi konusunda uyardı.

Arkadaşlarını ihbar eden Enez ise kendisinin de yıllarca sigara içtiğini ancak daha sonra bıraktığını belirterek, "Bundan sonra kimse benim yanımda sigara içemez. Kim sigara içerse içsin ihbar ederim. Çünkü bu bizim sağlımız için yapılan bir yasa" dedi.


İlk protesto Ankara'dan

Ankara'da bazı esnaf, kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasanın uygulanmasını protesto etti. Kendilerini Sakarya Caddesi Esnaf Dayanışması grubu olarak nitelendi

ren bir grup esnaf, "Sigaraya da, yasağa da karşıyız" yazılı pankart açtı. Grup adına yapılan açıklamada, yasak nedeniyle iş kaybı yaşanacağı ileri sürüldü.



Kahvehanede oturamıyorduk

Edirne'de kahvehane müşterisi Ahmet Otçu, sigara yasağından çok memnun olduklarını söyledi. Otçu, 'Kahvelerin içinde dumandan oturamıyorduk. Herkes sigara içiyor, içmeyenlerin üzeri çok kötü sigara dumanı kokuyordu. Bunun zararı olmasa yasaklanmaz. Bu yasayı çıkartanlara teşekkür ediyorum' dedi. Sigara yasağı genel olarak memnun ederken Edirneli kahvehane işletmecisi Sebahattin Berk gibi az sayıda insan ise uygulamadan şikayet etti. Berk, sigara yasağının yürürlüğe girmesiyle işlettiği kahvehanenin bir günde boşaldığını söyledi.



15 yıl önce