|

Dünyaya 11 dilde Gazze çağrısı

Gazze''de yaşanan insanlık dramı, 111 üniversite rektörünün altına imza attığı bildiriyle dünya kamuoyuna anlatılacak. İsrail''in kıyım politikasına akademik camianın dikkatini çekmek isteyen ve 11 dile çevrilen bildiri sayesinde uluslararası üniversitelere İsrail''in yaptığı zulüm anlatılacak ve tavır alınması istenecek

Aybike Eroğlu
00:00 - 24/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:47 - 23/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Dünyaya 11 dilde Gazze çağrısı
Dünyaya 11 dilde Gazze çağrısı

İşgalci İsrail''in Gazze''ye yönelik saldırılarına tepki gösteren rektör sayısı 111''e yükseldi. Kıyımı lanetleyen akademisyenlerin bir bildiri altında fikirlerini beyan etmesi, İsrail''i akademik camiada yalnız bırakmayı amaçlıyor. Girişimin öncülüğünü yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, iki ülke arasında öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak projeler, araştırma ve geliştirme çalışmaları ile sempozyum gibi çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Alınan kararla birlikte, Siyonist rejimi kınamayan İsrail üniversiteleri ve Musevi akademisyenlerle yapılan faaliyetler durdurulacak. Kınayanlarla ise çalışmalara devam edilecek'' diye konuştu. 11 dile çevrilen bildiri sayesinde uluslararası üniversitelere yaşananlar anlatılarak, İsrail''e karşı tavır alınması istenecek.

KINAYANLARLA DİYALOG SÜRECEK

Geçtiğimiz hafta Musevi kökenli akademisyenlerin de katkısıyla bildiri açtıklarını anlatan İnanç, İsrail hükümeti ve basınının Musevi kökenli akademisyenlere savaş açtığını söyledi. Siyonist İsrail hükümetine yönelik bir tavrın olduğunu belirten İnanç, ''Musevi kökenli vatandaşlarla bir sorunumuz olmadığı gibi İsrail''in Siyonist politikalarını eleştiren Musevilerle de diyaloğumuz var. Bu diyaloğun güçlendirilmesinden yanayız. Dolayısıyla bu bildiriyle bizim İsrail''e yönelik bir tavrımızdan ziyade, İsrail''in Müslümanlara Siyonist emelleri doğrultusunda yürüttüğü politikalara bir tavrımız var'' diye konuştu. Üniversite rektörleri tarafından imzalanan bildiri akademik anlamda İsrail''i kınaması nedeniyle bir ilk.

BİLDİRİ 11 DİLDE YAYINLANACAK

Bildirinin Türkçe, Kürtçe, Arapça, Farsça, İngilizce, Almanca, Fransızca İspanyolca ve Rusça olmak üzere 11 dilde çevrileceğini anlatan İnanç, ''Alınan kararlar 111 üniversitenin web sayfalarında yayınlanacak. Üniversiteler ayrıca senato kararlarını da bu doğrultuda alıp yine web sitelerinde yayınlayacak'' diye açıkladı. Bu süreçte sadece vicdanıyla hareket ettiğini anlatan Rektör İnanç, ''Zulüm gören ve yardım bekleyen kardeşlerimizin çaresiz görüntüleri bizleri derinden etkiledi. Özellikle çocukların hedef alındığı ve dünyanın sessiz kaldığı bir ortamda akademik dünyanın sesinin yükselmesi gerektiği inancıyla bu kararı aldık'' dedi.

AMAÇ İSRAİL''İ YALNIZLAŞTIRMAK

Erasmus kapsamında ilişki içinde bulunan üniversitelere bildirinin ulaştırılacağını vurgulayan İnanç, ''Dünyadaki tüm üniversiteler ile yazışıp, uluslararası camiada İsrail karşıtı bir tavır oluşturulması sağlanacak'' diye konuştu. Üniversiteleri İsrail''in bu politikalarını sonlandırması noktasında harekete geçirmeyi amaçladıklarını anlatan İnanç, ''Tüm okullarla görüşerek bu bildirinin web sayfalarında yayınlanmasını sağlayacağız. Böylece uluslararası düzeyde yalnız kalan İsrail''i daha da yalnızlaştıracağız'' şeklinde konuştu.

ZULÜM DAYANILMAYACAK BOYUTA ULAŞTI

Son yıllarda Gazze''de yaşanan zulmün zaten katlanılmayacak bir duruma geldiğini belirten YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise, ''İsrail Yönetimi, muhakeme yeteneğini kaybetmiş ve namlunun hedefine çocukları koyarak zalimce saldırıyor. İslam dünyasının mübarek Ramazan ayında, Gazze''de, iftarlar bomba seslerinin eşliğinde keder, acı ve gözyaşları ile açılıyor. Maalesef, zalime ve zulme göz yuman herkes bu vahşetin paydaşı oluyor. İnsanlık bu zulme sessiz kaldıkça ve göz yumdukça, hayatını kaybeden çocukların hikâyelerini daha çok dinleyecektir'' dedi.

Gazze saldırıları nedeniyle İsrail''e duyulan öfke sürekli büyüyor. Başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok noktasında protestolar devam ederken, boykota katılan belediye sayısı da her geçen gün artıyor.

Fatih ve ODTÜ listede yok

111 üniversite rektörünün imza attığı Gazze bildirisinde adı geçmeyen iki üniversite dikkat çekiyor. Gülen Cemaati''ne ait olduğu bilinen İstanbul Fatih Üniversitesi ve son bir yılda yaptığı eylemlerle sık sık haberlere konu olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) rektörleri, İsrail''in Gazze''de giriştiği kıyıma tepki veren rektörler arasında yer almıyor. Konu ile ilgili tüm rektörlere çağrı yapıldığı ve bir kısım vakıf üniversitesi rektörü ile bu iki üniversite rektörünün destek vermediği öğrenildi.


10 yıl önce