|

E-konsolosluk hayata geçiyor

ANKARA (A. A)
00:00 - 4/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:31 - 4/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
E-konsolosluk hayata geçiyor
E-konsolosluk hayata geçiyor

Türkiye'nin başlatacağı e-konsolosluk uygulaması sayesinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, artık işlem başvurularının çok büyük bir bölümünü konsolosluklara gitmeden internetten yapabilecek. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bugün Almanya'nın Köln kentinde düzenleyeceği tanıtım toplantısında, 7 gün 24 saat hizmet verecek olan e-konsolosluk projesinin açılışını yapacak.


Bu yeni sistemle birlikte artık internet bağlantılı bir bilgisayar olan her yer, konsolosluk başvurularının yapılabileceği mekanlara dönüşecek ve böylece konsolosluk işlemleri çok daha hızlı ve çok daha kolay hale gelecek, zamandan da tasarruf sağlanacak.


NASIL ÜYE OLUNUYOR?

E-konsolosluğa üye olmak için herhangi bir başkonsolosluğa gidip müracaatta bulunmak gerekiyor. Üyelik başvurusu, gerekli belgelerin konsolosluğa postayla gönderilmesi suretiyle internet üzerinden de yapılabiliyor.

Konsolosluk görevlisinin gerekli düzenlemeleri yapmasıyla e-konsolosluk üyesi olunabilecek ve internet üzerinden belirli konsolosluk işlemleri için yapılacak başvuruları "interaktif" yöntemle gerçekleştirme imkanı böylece doğmuş olacak.

Başkonsolosluğa gitmeksizin, "www. e-konsolosluk. net" internet adresinden üyelik formunu doldurarak ve pasaport fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, oturma ve çalışma izni fotokopisi, ikametgah ilmühaberi gibi, üyelik için diğer gerekli belgeleri başkonsolosluğa postayla göndermek yöntemiyle de e-konsolosluk üyesi olmak mümkün.


E-KONSOLOSLUK ÜZERİNDEN İNTERKATİF İŞLEM BAŞVURUSU

Bu sistemle, "www. e-konsolosluk. net" adresine bağlanıp e-posta adresini ve ayrıca verilen şifreyi kullanarak 7 gün 24 saat konsolosluk işlem başvurusu yapılabilecek ve işlem için gerekli belgeler postayla başkonsolosluğa gönderilebilecek.

İnternet sayfası, yapılacak işlem basamakları konusunda vatandaşları yönlendirecek.

Doğum ve nüfus işlemleri, pasaport yenileme, pasaport süresi uzatma, vatandaşlık işlemleri, vize başvuruları gibi çeşitli konulardaki bilgilere ve her işlem için ödenecek harç miktarına ilişkin listelere e-konsolosluk sayfalarından ulaşılabilecek.


BAŞVURU HANGİ AŞAMADA

7 gün 24 saat e-konsolosluk başvuru sistemiyle işlemlerin durumu hakkında e-konsolosluk sayfasından bilgi edinilebilecek.

Başvuru izleme sistemi, e-konsolosluk başvuru sayfaları vasıtasıyla yapılan ve gerekli belgelerin postayla gönderilmesi sonrasında işleme konulan başvurunun izlenmesini ve işlemlerin bulunduğu aşama hakkında düzenli olarak bilgilendirilmeyi sağlıyor.

İnteraktif işlem başvurusu, yapılan işlemin son adımında bir referans numarası verecek ve bu numarayla işlemin bulunduğu aşama hakkında bilgi edinilebilecek.

Ayrıca vatandaşların e-posta adresine otomatik olarak, işleme dair bilgi mesajı gönderilecek.


UYGULAMANIN KAPSADIĞI ÜLKELER

E-konsolosluk sayfaları, yurt dışında yaşayan tüm vatandaşların konsolosluk işlemleri hakkında bilgi edinmelerini sağlıyor.

Bu aşamada sadece Avrupa ve Amerika'da yaşayan vatandaşlar internet üzerinden işlem başvurusu yapabiliyor. Bununla birlikte bu hizmetler, gelecek dönemde dünyanın diğer bölgelerine de ulaşacak ve aynı internet adresi üzerinden sağlanabilecek.


KİŞİSEL BİLGİLERİN GÜVENLİĞİ

E-konsolosluk sayfalarında işlem başvuruları için verilecek kişisel bilgilerin güvenliğini sağlamak amacıyla bugünün teknolojisinin sunduğu en ileri güvenlik tedbirleri kullanılıyor. Verilen işlem bilgilerinin ilgisiz kişilerce görülmesi mümkün olmayacak.

Bununla birlikte, başvuru sahibi vatandaşın kullanıcı şifresini gizli tutması ve başkalarıyla paylaşmaktan kaçınması da burada büyük önem taşıyor.


SORULAR VE BİLGİ TALEPLERİ

7 gün 24 saat e-konsolosluk soru bankası kanalıyla, çeşitli konulardaki sorular ve bilgi taleplerinin, dünyadaki tüm temsilciliklere iletilmesi ve yanıt alınması imkanı da var.

Vatandaşların başkonsolosluklar tarafından sunulan hizmetler hakkında herhangi bir bilgiye ihtiyaçları olursa, mevcut soru bankasında, bilgi talebinde bulunulacak konudaki soru ve cevapları inceleyebilecek, bunlar yeterli gelmezse, kendi sorularını "online bilgi talep formunu" doldurarak başkonsolosluklara iletebilecek.

Soru veya bilgi talebi, sisteme kaydedildikten sonra ilgili başkonsoloslukta görevliler tarafından kısa sürede yanıtlanacak.


YABANCI UYRUKLULAR DA YARARLANABİLİR Mİ?

E-konsolosluk, yalnızca yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına hizmet sunmakla kalmıyor, çok dilli altyapısıyla Türkiye'ye ilgi duyan yabancıları da çeşitli konularda İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca dillerinde bilgilendiriyor.

Türkiye'yi tanıtıcı malzemelere online erişim, vize başvurusu ve yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin onaylatılması gibi alanlar bu dillerde de kullanıma sunuluyor.


YURT DIŞINDAKİ TÜRK İŞYERLERİ HAKKINDA BİLGİ

E-konsolosluk, yurt dışında yaşayan vatandaşlarca kurulan ve işletilen farklı sektörlerdeki işyerleri hakkında bir bilgi bankasına da sahip.

E-konsolosluk, bu yönüyle yurt dışındaki Türk girişimcilere de hizmet etmeyi hedefliyor.

Yurt dışındaki Türk dernekleri ve kuruluşlarıyla, bu kuruluşlarca düzenlenen toplantı, konferans gibi sosyal etkinliklerle ilgili güncel bilgilere de e-konsolosluk yoluyla ulaşılabilecek.


DÜNYADAKİ GELİŞMELER

Başta dış politika olmak üzere, Türkiye'yi ilgilendiren konularda dış basında çıkan haber, yorum ve makaleler, düzenli olarak e-konsolosluğun dünya basını başlıklı alanına aktarılıyor.

Bu bölümde Türkiye'ye ilişkin güncel metinlere erişmek mümkün olduğu gibi, zengin arşiv üzerinde ayrıntılı bilgi taraması da yapılabiliyor.



Dışişleri Bakanı Gül de dün Almanya'ya hareketinden önce uygulamaya ilişkin bilgi verirken, bu sistem sayesinde, yurt dışında yaşan Türk vatandaşlarının konsoloslukla ilgili ihtiyaçlarının yüzde 85'ini bilgisayar üzerinden yapacaklarını ve vatandaşların konsolosluklara giderek orada bekleme ya da telefon etme zahmetinden kurtulacağını belirtmişti.

Uzun süredir söz konusu projenin denemesinin yapıldığını da hatırlatan Gül, projenin geçen sene içinde ABD'de denendiğini ifade etmişti.

Gül, "Yurt dışında yaşayan 5 milyon vatandaşımızın 4 milyon 800 binine bu vasıtayla ulaşıyoruz. Dolayısıyla bu 4 milyon 800 bin vatandaşımız konsolosluklara gitmeden, onların kapısını çalmadan ihtiyaçlarının yüzde 85'ini bilgisayar üzerinden karşılayabileceklerdir" diye konuşmuştu.


17 yıl önce