|

Eczacılar deklarasyon yayınladı

51 Eczacı odası başkanı, yayınladıkları ortak bir deklarasyonla 24 bin eczacı adına TEB'in imzasını taşımayan hiçbir protokole izin vermeyeceklerini bildirdi.

Aa
00:00 - 19/01/2009 Pazartesi
Güncelleme: 19:57 - 19/01/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Eczacılar deklarasyon yayınladı
Eczacılar deklarasyon yayınladı

51 Eczacı odası başkanı, yayınladıkları ortak bir deklarasyonla 24 bin eczacı adına TEB'in imzasını taşımayan hiçbir protokole izin vermeyeceklerini bildirdi.

51 Ecza odası başkanının isimlerinin bulunduğu deklarasyonda, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) dün kurum web sayfasında yayınladığı duyurunun "hayretle karşılandığı" ifade edildi.

Duyuruda, TEB'in bugün 2009 Yılı Protokolünü imzalamadığı takdirde yarından itibaren provizyon sistemi üzerinden veya SGK il müdürlükleri aracılığıyla eczacılarla birebir sözleşme yapacağının belirtildiğine dikkat çekilen deklarasyonda, 2009 yılı protokol görüşmeleri devam ederken, SGK'nın bu tutumuyla "gerçek niyetini" bir kez daha ortaya koyduğu görüşüne yer verildi.

Deklarasyonda, şu hususlar yer aldı:

"30 Haziran 2008 tarihinde 3 bakanla imzalanan sözleşmede sözlerini tutmayan, 10 Eylül 2008 tarihinde yapılan ek protokolün gereğini yine yerine getirmeyen SGK, 32 bin kişi ile yaptığımız mitingi ve e-sözleşmeyi reddeden 22 bin dilekçeyi hiçe saymaktadır. Sürekli sorunlarımızı dile getirirken, kamu, eczacı ve vatandaş haklarını savunan bizler, yetkililerce ideolojik davranmakla ve iyi niyetli olmadığımız noktasında suçlanmaktayız. Gerçek olan bunun bir ekmek ve gelecek kavgası olduğudur.

Bugün yapılan ise 22 bin 500 eczane adına sözleşme yapan, yetkisini yasalardan alan Türk Eczacıları Birliğini (TEB) hukuk dışı uygulamalar ile tartışmaya açmak ve devre dışı bırakarak eczacıların örgütlü gücünü kırmaktır. SGK, bu tutumuyla demokrasi anlayışını ortaya koymuş ve meslek örgütümüzün üzerindeki hedeflerini göstermiştir. Bu tür tehditlere boyun eğmeyeceğiz." Yaşananların sadece "TEB'in alan dışına atılması değil, halkın ilaca ulaşımının de engellenmesi" olduğu iddia edilen deklarasyonda, TEB'in bugüne kadar yaptığı sözleşmelerle eczacıdan ve toplum sağlığından yana olduğunu gösterdiğine işaret edildi.

TEB'in bundan sonra da mesleki hakları korumaya, sağlık ve yaşam hakkı için mücadeleye devam edeceği vurgulanan deklarasyonda, "51 eczacı odası ve 24 bin eczacı adına TEB'in imzasını taşımayan hiçbir protokole izin vermeyeceğimizi ilan ediyoruz" denildi.

15 yıl önce