|

Eczacılara kitap okuma cezası

Trabzon'da, kooperatif genel kurulunu zamanında yapmayan 5 eczacıya, bir ay süreyle kütüphanede kitap okuma cezası verildi.

Aa
00:00 - 1/01/2008 Salı
Güncelleme: 11:35 - 1/01/2008 Salı
Yeni Şafak
Eczacılara kitap okuma cezası
Eczacılara kitap okuma cezası

Trabzon Eczacılar Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi'nin eski başkanı Enis Kepenek ile eski yönetim kurulu üyeleri Ömer Cicerali, Semih Ergün Ekmekcioğlu, Ömer Gürsoy ve Süleyman Kaya hakkında, Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, görevli oldukları dönemde genel kurul toplantısını zamanında yapmayarak, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle görülen dava karar bağlandı. Kooperatifin 6 Ekim 2001 tarihinde yapılan son genel kurul toplantısının ardından bir daha toplantı yapılmadığını belirleyen İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, 24 Temmuz 2002 tarihinde, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Soruşturma başlatan savcılık, kooperatif başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında, "Kooperatif Kanunu'na Muhalefet" suçu işledikleri gerekçesiyle, 12 Aralık 2002 tarihinde Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

Mahkeme 14 Ekim 2003 tarihinde davayı karara bağlayarak 5 eczacıya 1'er ay hapis ve 218 milyon lira para cezası verdi. Daha sonra bu cezalar, eczacıların 2 yıl süre ile kooperatif yönetiminde yer almamaları şeklinde tedbire dönüştürüldü. Karar daha sonra temyiz için Yargıtay'a gönderildi. Dosyayı, 17 Mayıs 2006 tarihinde inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, davanın yeniden görüşülmesini kararlaştırdı. Bunun üzerine dosya Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme de davayı yeniden görüşüp karar bağladı. Mahkeme, eczacılara önce 1'er ay hapis ve 216'şar YTL para cezası verdi, daha sonra cezaları tedbire dönüştürerek, eczacıların 1 ay süre ile kütüphanede kitap okumalarını kararlaştırdı. Karar, Yargıtay tarafından onanırsa, eczacılar kütüphanede belirli saatlerde 1 ay süreyle kitap okuyacak.

16 yıl önce