|

Egemen Bağış'a ABD'li Müslümanlardan ödül

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD'nin New Jersey eyaletinde Müslüman toplum tarafından kendi onuruna düzenlenen program ve verilen ödüllerle ilgili olarak, 'Buradaki bu kardeşlerimizin Türkiye'ye olan muhabbeti, sevgisi, saygısı, Türkiye'nin artık uluslararası alanda gördüğü saygının, geldiği noktanın neticesidir' dedi.

Aa
00:00 - 19/03/2011 Cumartesi
Güncelleme: 11:44 - 19/03/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Egemen Bağış'a ABD'li Müslümanlardan ödül
Egemen Bağış'a ABD'li Müslümanlardan ödül

Bakan Bağış, Washington'daki temaslarını tamamlamasının ardından geldiği New Jersey'in Newark kentinde, 'Amerika Müslümanları Ticaret Odası' ile merhum İmam W.D. Muhammed'in liderliğindeki 'Kuzey Doğu Bölgesi Müslüman Topluluğu' tarafından kendi onuruna düzenlenen yemeğe katıldı ve burada topluluk üyelerinden ödüller aldı.

Bağış onuruna düzenlenen programa Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve 2008 yılında vefat eden Amerika'daki Müslümanların önemli liderlerinden siyahi İmam W.D. Muhammed'in eşi Khadijah Saddeeq Muhammed'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Bağış programda yaptığı konuşmada, Amerikalı Müslüman topluluğa seslenerek, tanımaktan onur duyduğu W.D. Muhammed'i 2007 yılında Türkiye'ye davet ettiklerini, Muhammed'in Türkiye'de dönemin dışişleri bakanı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tanıştığını ve Gül'ün Muhammed onuruna yemek verdiğini anlattı. O yemekte ilginç bir diyaloğun yaşandığını aktaran Bağış, W. D. Muhammed'in, Barack Obama'nın ilerde ABD'nin liderlerinden biri olacağını söylediğini, kendisinin o dönemde buna pek ihtimal vermediğini, oysa W. D. Muhammed'in vizyonunun son derece geniş olduğunun görüldüğünü anlattı.

Aynı yemekte, Atlantic Records'un kurucusu merhum Ahmet Ertegün'ün babası Büyükelçi Minur Ertegün'ün, 1930'larda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olduğu dönemde, siyahi Amerikalıların Türk Büyükelçiliğine 'arka kapıdan değil de ön kapıdan' girdikleri için epey eleştirildiğini, ama Minur Ertegün'ün tavrını hiçbir şekilde değiştirmediğinin de konuşulduğunu aktaran Bağış, 'insanların kim olduğunun derilerinin rengine değil, hayatta ne gibi tercihler yaptıklarına bağlı olduğunu' belirterek, 'Hayatta doğru şeyleri yapmak isteyip istemememiz, muhtaç olanlara yardım edip etmememiz, yardıma ihtiyacı olanların yanında olup olmamamız bizi biz yapar' diye konuştu. İnsanları birleştiren özelliklerin birbirinden ayıran özelliklerinden çok daha fazla olduğunu vurgulayan Bağış'ın sözleri salonda epey alkışlandı.

W.D. Muhammed'in 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla mücadelede de Türkiye'ye çok yardımcı olduğunu belirten Bağış, Muhammed'in, Türkiye ve ABD'deki Müslüman topluluk arasındaki ticari ilişkilerin de artmasını istediğini söyledi. Yemeğe katılan ABD'deki Müslüman topluluğu üyelerinin hepsinin Türkiye'nin dostu olduğunu ifade eden Bağış, karşılıklı dostluk ve dayanışmanın devam etmesini istediklerini dile getirdi.

Libya'daki halkın da iyi dileklere ve duaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Bağış, Libya'da kan akmasının durması ve ateşkes sağlanması gerektiğini ifade etti. Bölgede ne kabileler, ne de ülkeler arasında savaşa ihtiyaç olmadığını vurgulayan Bağış, bölgede barışın sağlanması gerekliliğinin altını çizdi.

Bağış'ın konuşmasında, 'Gazze'deki kardeşlerimizi de desteklemeliyiz, uzun zamandır sıkıntı çekiyorlar' demesi üzerine salonda yine alkış sesleri yükseldi.

Bağış konuşmasının sonunda, merhum W.D. Muhammed'in Türkiye ziyareti sırasında kendisiyle birlikte çekilmiş ve çerçevelenmiş büyük bir fotoğrafını da Amerikalı Müslüman topluluğa hediye etti.

Toplumun liderleri de Bağış'ı aralarında görmekten son derece memnun olduklarını, W.D. Muhammed'in Türkiye'de son derece iyi ağırlandığını ve Türkiye'nin dost ve güçlü bir ülke olduğunu ifade ettiler.

Amerikalı Müslüman toplumun üyelerinin Bakan Bağış'a çeşitli ödüller takdim ettikleri gecede Bağış, topluluk üyeleriyle toplu ve ayrı ayrı fotoğraflar da çektirdi, küçük çocuklarla sohbet edip ilgilendi.


GAZETECİLERE DE KONUŞTU

Bakan Bağış programın sonunda gazetecilerin geceyle ilgili soruları üzerine ise, ABD'de uzun yıllardır temas içerisinde olduğu Müslüman siyahi topluluğunun kuruluşunun kendisine böyle bir sürpriz yaptığını söyledi. W.D. Muhammed'in ABD'nin efsanevi Müslüman siyahi liderlerinden Elijah Muhammed'in oğlu olduğunu ve uzun yıllar buradaki Müslüman topluluğun başkanlığını yaptığını belirten Bağış şöyle konuştu:

'W.D. Muhammed, ABD'deki Türkiye aleyhtarı lobilere karşı bizimle güçbirliği yapma konusunda ricamızı kırmamış ve başta Ermeni iddiaları olmak üzere farklı konularda bizimle işbirliği yapmak ve ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin geliştirilmesi için katkıda bulunmak üzere bir takım girişimlerde bulunmuştu. Biz de bugün kendisini rahmetle andık.'

Bağış, '(W.D. Muhammed'in) Burada kendisinin yıllarını verip oluşturduğu toplumun farklı bölgelerinde, eyaletlerden, belediyelerden bizim Amerika ziyaretimizle ilgili yayınlanmış deklarasyonları almak gerçekten göğsümüzü kabarttı' dedi.

Türkiye'nin AB müzakere sürecinde, sadece Türkiye'nin ya da Müslümanların değil, kendini bir şekilde Batı'dan kopmuş, izole edilmiş hisseden milyarlarca insanın hissiyatını ve sorumluluğunu taşıyarak müzakereleri yürüttüğünü vurgulayan Bağış şöyle devam etti:

'O çerçevede bugün burada bu hassasiyetin onlar (Amerikalı Müslüman topluluk) tarafından da hissedildiğini görmek bizi onore etti. Bu ülkemizin geldiği noktanın eseridir, Sayın Başbakanımızın liderliğinin, vizyonunun eseridir. Buradaki bu kardeşlerimizin Türkiye'ye olan muhabbeti, sevgisi, saygısı, Türkiye'nin artık uluslararası alanda gördüğü saygının, geldiği noktanın neticesidir. Burada emeği olan, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, herkesi kutlamak gerekir. Benim aldığım ödüller benim şahsımla alakalı değil, Türkiye'nin geldiği noktayla alakalıdır.'


LİBYA

Bakan Bağış, Libya'daki durumla ilgili bir soru üzerine ise o coğrafyada hiç kimsenin kanının dökülmesini istemediklerini belirterek bölgede Türkiye'nin bir barış merkezi olarak ateşkes talebinde bulunduğunu kaydetti.

Bağış, 'Bizim için önemli olan biran evvel kanın durmasıdır, huzurun yeniden yeşermesidir. Sorumluluğu olan herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak da biz barış için, huzur için, ateşkes için, yeni bir savaş yaşanmaması için elimizden geleni yapmaya çalışacağımızı her vesileyle söylüyoruz' dedi.


BAKAN BAĞIŞ'A VERİLEN ÖDÜLLER

Amerika'daki Müslüman toplumu üyelerinden tarafından Bakan Bağış'a 4 ayrı ödül, takdir belgeleri şeklinde sunuldu.

New Jersey eyaletinin Newark Kenti Belediye Meclisi tarafından Bakan Bağış'a takdim edilen takdir belgesinde, Bakan Bağış'ın Türk milletine yaptığı hizmetlerden ve dünyanın istikrarı için gösterdiği barışçıl ve insani hareketlerden övgüyle sözedildi. 

Newark Belediye Başkanı Cory A. Booker tarafından sunulan takdir belgesinde, Bağış'ın kentlerine gelmesinden büyük memnuniyet duyulduğu belirtilerek Bakan Bağış'ın 'Milletvekili, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci, Başbakan'ın baş danışmanlığını yapmış bir devlet adamı olarak Türkiye'nin, güçlü bir demokrasi ile liberal pazar ekonomisinin oluşturulması, bireysel özgürlüklerin korunması ve genişletilmesi, hukukun üstünlüğünün muhafaza edilmesi ve küresel bütünleşmenin güçlendirilmesi yönündeki çabalarında büyük rol oynadığı' kaydedildi.

New Jersey'in Essex İlçe Meclisi ve New Jersey Meclis Üyesi Cleopatra G. Tucker tarafından Bağış'a sunulan takdir belgelerinde de Bakanın bugüne kadar yaptığı görevler belirtilerek kendisini New Jersey'de görmekten büyük memnuniyet duyulduğu bildirildi. 

Gecede, Bakan Bağış'a New Jersey'deki Müslüman topluluk üyeleri tarafından bu ödüller dışında da çeşitli hediyeler verildi.

ABD'deki temaslarını bugün tamamlayacak Bakan Bağış'ın New York üzerinden Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

13 yıl önce