|

Emzirecek süt kalmadı

Somali'de açlık krizi artarak sürüyor. Türkiye'den bölgeye giden sivil toplum temsilcileri, aç kalan annelerin çocuklarını emzirecek sütten yoksun olduğunu söyledi. Önlem alınamadığı takdirde, Afrika'daki açlığın yüzyılın felaketine dönüşeceği endişesi hakim

M. Sait Öztürk
00:00 - 6/08/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:50 - 6/08/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Emzirecek süt kalmadı
Emzirecek süt kalmadı

Nüfusunun üçte biri açlık sınırının altında olan ve her gün onlarca çocuğun yaşamını yitirdiği Somali'de açlık krizi sürüyor. Yapılacak yardımlar için bölgeye giden yardım kuruluşlarının temsilcileri, BM kamplarına yapılan göç yolunda binlere Somali'li mültecinin yollarda yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Afrika'daki açlıkla mücadele için Türkiye'den giden yardım ekiplerinin ilk tespitleri de ulaşmaya başladı. İHH adına çalışmaları yürüten Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, yardım malzemelerinin Somali halkını ayakta tutmaya yeterli olmadığını söyleyerek, daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu belirtti. Özellikle annelerin çocuklarını emzirecek sütten dahi yoksun olduğunu belirten Atalay, “Yardımlar hayati önem taşıyor. Biran önce buraya yardımeli uzanmalı” dedi.

AÇLIK ETİYOPYA'DA DA HİSSEDİLİYOR

Kimse Yok Mu Derneği Kaynak Yönetimi Koordinatörü Şaban Sönmez, Ramazan başlamadan önce başlayan kampanyaları çerçevesinde yardımların ulaştırılmayın sürdüğünü belirtiyor. Dernek adına Etiyopya'da incelemeler yapan Sönmez, “Açlık Somali'de yaşanmasına rağmen Etiyopya'nın durumu da daha iyi değil. Burda da insanlar açlıktan ölüyor. Özellikle gıda sıkıntısı yaşanıyor” dedi. Etiyopya'da Oramia eyaletinde Alemgena bölgesinde Bin aileye gıda yardımı, 500 aile adına adak kurbanı kestirdi. Yardım kampanyalarını yerinde inceleyen TV Net muhabiri Tuğba Çakıroğlu, Afrika'da yaşanan açlık krizinin, bölgede hükümet güçleriyle bazı isyancı güçler arasında devam eden çatışmalar nedeniyle ağır aksak sürdüğünü belirterek, “Gıda ve yemek bulabilmek için Kenya'da kurulan kamplara yürüyen binlerce Somalili açlığın yanı sıra, bölgedeki çatışmalardan sağ kurtulabilmeye çalışıyorlar. Çatışmalara bağlı olarak yaşanan hırsızlık, tecavüz olaylarıyla mücadele eden mültecilerin çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor” şeklinde konuştu.

YARDIMLAR SOMALİ İÇİN

Diyanet de çalışmalarını genişleterek sürdürüyor. Başkanlığın 1 Ağustos'ta başlattığı SMS kampanyasıyla tüm operatörlerden 'Afrika' yazıp 5601'e mesaj gönderilerek 5 TL'lik yardım yapılabiliyor. Diyanet 3 SMS ile bir fitre ücretinin verilebileceğini duyurdu. Ayrıca Vakıf ve Ziraat Bankası'nda TR 76000 1500 15 800729 904 3322 numarasıyla açılan hesabına nakdi yardımlar da yapılıyor. Somali için 81 ildeki tüm camilerde de Somali adına yardım toplandı. Cuma vaazlarında açlığa vurgu yapan hatiplerin çağrısı tüm vatandaşlardan karşılık buldu.


Yardım alanlara yaylım ateşi

Afrika'da kıtlık yüzünden her gün farklı bir dram yaşanıyor. Somali'de 3 yardım kamyonu askerler ve aç kalan Afrikalılarca yağmalandı. Bazı Mogadişuluların yardım malzemelerini alarak kaçtığını gören askerlerin açtığı ateş sonucu 7 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi de yaralandı. DGP ile çalışan Somalili STK üyesi Secdiya Kasım, yağmalamanın Mogadişu'da ortak bir hareket haline geldiğini gıdaların, hem hükümet güçleri hem de kent ve kamp sakinleri tarafından yağmalandığını kaydetti.


13 yıl önce