|

Erdoğan'ın yengesi PKK'lı çıktı

00:00 - 19/02/2008 Salı
Güncelleme: 13:01 - 19/02/2008 Salı
Yeni Şafak
Erdoğan'ın yengesi PKK'lı çıktı
Erdoğan'ın yengesi PKK'lı çıktı

Hakkari'de PKK'nın dağ kadrosuna katılarak beş yıl dağda kalan Yılmaz Erdoğan'ın amcasının oğlu'nun karısı örgütten kaçınca DTP ile PKK arasında kriz çıktı. Erdoğan'ın amcasının oğlu Erdal Erdoğan kendisi gibi militan olan "Civan" kod adlı Mine Yıldız ile tanışarak evlendi.


Gazeteport'un haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi operasyonlarından bunalan ve örgüt liderlerinin militanlara uyguladığı insanlık dışı muamelelerden bunalan Erdal Erdoğan 11 Ekim 2006 tarinhinde Hakkari İl Jandarma Komutanlığına giderek teslim oldu. Örgüt içerisinde insanlık dışı muamelelerle karşılaştıklarını ve kalleşçe eylemlere tanık olduklarını belirten Erdoğan, örgüt hakkında güvenlik kuvvetlerine önemli bilgiler verip pişmanlık yasasından yararlanmak istedi.


KOCASI KAÇINCA AŞAĞILANDI

Erdal Erdoğan'ın teslim olmasının ardından eşi Mine Yıldız örgüt tarafından tecdit edildi.Psikolojik baskılarla gözetim altında tutulan Mine Yıldız çareyi örgütten kaçmakta buldu. Geçtiğimiz ay PKK'dan kaçan Mine Yıldız etkin pişmanlık yasasından yararlanmak için Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi KDP'ye sığındığı, oradanda Türk güvenlik güçlerine teslim olmayı istediği belirtildi.


PKK İNFAZ KARARI ÇIKARTTI

PKK'dan kaçarak KDP'ye sığınan Mine Yıldız etkin pişmanlık yasasından yararlanmak için Türk makamlarına teslim olmayı istediğini belirttiği öğrenildi. Örgüt içerisindeki çözülmeyi önlemek isteyen PKK yöneticileride örgütten kaçmak isteyenlere göz dağı vermek için Mine Yıldız hakkında ölüm emri çıkarttı.


İNFAZ KARARI DTP'DE KRİZ YARATTI

Örgütün kızı hakkında infaz kararı çıkardığını öğrenen baba Salih Yıldız kendi kişisel girişimlerinden sonuç alamayınca konuyu aşiretinden yardım istedi. Örgütü protesto eten DTP Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, PKK'nın kızı hakkında ölüm emrini kaldırmaması durumunda DTP'den istifa etmekle tehdit etti.


İTİRAFÇI ÇİFTİN İTİRAFLARINDAN ORTAYA ÇIKTI

Olay geçtiğimiz hafta KDP aracılığı ile Türkiye'ye teslim olan PKK'nın üst düzey yöneticilerinden karı koca çiftin verdiği ifadelerde ortaya çıktı. DTP Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız'ın kızı 'Civan' kod adlı Mine Yıldız hakkında verilen ölüm emrini geri aldırabilmek için bütün gücünü kullandığı ancak PKK'nın TSK'dan yediği darbelerden sonra örgütün çöküş sürecine girmesinden dolayı isteğini kabul ettiremediği belirtildi. 16 ay önce teslim olan, Mine Yıldız'ın eşi Erdal Erdoğan'ın ifadelerinde de çok sayıda örgüt üyesinin teslim olmak istediği yer almıştı. Halen KDP'nin elinde bulunan Mine Yıldız'ın Türkiye'ye ne zaman gönderileceği ise bilinmiyor.


OPERASYONLAR KARAYILAN'I PARANOYAK YAPTI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarının ardından Murat Karayılan'ın paranoyak durumuna geldiğini söyleyen PKK'nın merkez yürütme kurulu üyesi karı-kocanın ifadelerinde, “Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik olarak gerçekleştirdikleri operasyonların ardından örgüt içinde büyük bir panik yaşandı. Örgütün yöneticisi durumundaki Murat Karayılan'ın acımasızlığı da had safhaya çıktı. Korkularının esiri olan Karayılan, kendisini koruyabilmek için hiç acımadan örgüt üyelerini feda etmeye başladı. Son olarak, yakın korumasını uydu telefonunun takip edilip edilmediğini denemek için hedef yapması bunun göstergesiydi. Karayılan'ın bu hareketinin ardından örgüt içinde büyük tartışmalar yaşandı ve birçok örgüt üyesi Türkiye'ye teslim olmak için fırsat kollamaya başladı” dediler.


PKK'DAN KAÇAN ERDAL ERDOĞAN 6 OCAK'TA TAHLİYE EDİLDİ

Van'da Terör Örgütüne Üye Olduğu Gerekçesiyle 10 Yıla Kadar Hapis İstemiyle 11 Ekim 2006 tarihinden bu yana tutuklu olarak yargılanan Tiyatro Sanatçısı Yılmaz Erdoğan'ın Amcasının Oğlu 21 Yaşındaki Erdal Erdoğan, Van 4′üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki İlk Duruşmasında Tahliye Edildi.


Yılmaz Erdoğan'ın Hakkari'de yaşayan amcası Adil Erdoğan'ın oğlu Erdal Erdoğan, Kuzey Irak'taki PKK kampından kaçarak 11 Ekim'de silahsız olarak Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'na teslim oldu. 'Civan' kod adlı Erdoğan, teslim olduktan sonra güvenlik güçlerine uzun süre Kuzey Irak'taki Dohuk kentinde bulunduğunu ve pişmanlık duyarak teslim olmaya karar verdiğini söyledi. Sevk edildiği mahkemece tutuklanan ve Bitlis'teki E tipi Cezaevi'ne konulan Erdoğan, Van Adliyesi'nde yargılanmaya başladı.


İTİRAFLARDA BULUNMUŞTU

Van 4′üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5-10 yıl hapis istemiyle hakkında dava açılan Erdoğan'ın duruşmasına Mahkeme Heyeti Başkanlığını Mahir Merdun, üyeler Sinan Sivri ile İbrahim Öneker, Savcılığını ise İbrahim Selçik yaptı. Erdal Erdoğan savunmasında 1999 yılında PKK'lı teröristler tarafından kaçırıldığını ve 2004 yılına kadar örgütün Kuzey Irak'taki çeşitli kamplarında bulunduğunu söyledi. Erdoğan, örgütte 'Civan' kod adıyla faaliyet gösterdiğini, aktif olarak çatışmalara katılmadığı ve 'geri hizmetlerde' bulunduğunu belirterek şöyle dedi:


BİRLİKTE YAŞADIĞI MAHKEME KAYITLARINA GİRDİ

”Örgütte bulunduğum sırada silahlı çatışmada bulunmadım. Bana silah verdiler, ama ailem devlet yanlısı olduğu için geri hizmette kullanıldım. Beni kaçırdıkları zaman önce 'Zagros' bölgesine (Hakkari'nin güney kesimi) daha sonra da Kandil Dağı'ndaki 'Şehit Ayhan kampına' götürdüler ve 2002 yılına kadar burada kaldım. Daha sonra beni 'Kiris kampına' götürdüler ve ben oradan kaçtım. Sürekli olarak bize siyasi eğitimler verdiler. Türkiye'ye silahlı girmedim. 2004 yılı Aralık ayında örgütten kaçarak Irak'ın Dohuk kentinde 2 yıl süresince bir kadınla yaşadım. Mayıs aynında bu kadınla olan ilişkimi bitirdim. 2006′nın Ekim ayında da Hakkari Jandarma Komutanlığı'na silahsız olarak teslim oldum.”


KAÇIRILDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Savcı İbrahim Selçik davaya ilişkin görüşünü açıklarken yapılan inceleme sonucunda Erdal Erdoğan'ın 1999 yılında Yüksekova İlçesi'ndeki bir düğünü basan teröristlerce kaçırıldığını söyledi. Sanığın örgütte ailesinin devlet yanlısı olması nedeniyle aktif görevlerde kullanılmadığını 2004 Aralık ayında örgütten kaçarak, 2 yıl süresince Mine Yıldız ile gayri meşru yaşadığını anlatan Savcı Selçik, sanığın silahlı eyleminin bulunmadığını, pişman olması nedeniyle ceza verilmemesi ve tahliyesine karar verilmesi gerektiğini belirtti.


Mahkeme heyeti bunun üzerine Erdoğan'ın kendiliğinden güvenlik güçlerine teslim olması ve pişman olması nedeniyle tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Duruşmayı, Erdal Erdoğan'ın babası ve Yılmaz Erdoğan'ın amcası Adil Erdoğan da izledi. Erdal Erdoğan'ın Irak'ın Dohuk kentinde 2 yıl birlikte yaşadığı Mine Yıldız'ın Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız'ın kızı olduğu belirtildi.


16 yıl önce