|

Ergenekon taşraya sıçradı

Konya polisinin 5 ilde düzenlediği operasyonlarda İşçi Partisi ve Milli Çözüm dergisi bağlantılı 26 kişi 'isyana teşvik' ve 'yasadışı örgüt üyeliği' suçlamasıyla gözaltına alındı. Ergenekon davasına bakan Savcı Zekeriya Öz gözaltıların Ergenekonla ilgili olduğunu ancak talimatı kendilerinin vermediğini söyledi.

Evin Göktaş
00:00 - 24/07/2008 Perşembe
Güncelleme: 00:36 - 24/07/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Ergenekon   taşraya sıçradı
Ergenekon taşraya sıçradı

Ergenekon soruşturması kapsamında 5 ayrı ilde eşzamanlı operasyon düzenleyen Konya polisi, 'hükümeti yıkmak', 'kaos ortamı oluşturmak', 'yasadışı örgüte üye olmak' ve 'isyana teşvik etmek' suçlamasıyla dün sabah saatlerinde 26 kişiyi gözaltına aldı.

Konya Valisi Osman Aydın, operasyonun 'müstakil' bir operasyon olduğunu açıklarken emniyet yetkilileri dosyanın Ergenekon ile ilişkilendirilebileceğini söyledi. Ergenekon davasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ise gözaltının Ergenekon'la ilgili olup olmadığı yönündeki bir soruya “Bu operasyon Ergenekon'la ilgili ama talimatı bir vermedik” şeklinde yanıt verdi.

Konya Terörle Mücadele Şubesi ekipleri dün sabah saatlerinde İstanbul, Konya, Kocaeli, Elazığ ve Mersin'de eşzamanlı operasyonlarda 26 kişiyi gözaltına aldı. Zanlılar hastanede sağlık kontrolünden geçirildi.

HAZIRLIK 1,5 YIL SÜRDÜ

Hazırlık aşaması 1,5 yıl süren operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu üyesi ve eski İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uçkun Geray ile Ulusal Kanal'ın Akdeniz Bölge Temsilcisi Yusuf Buldu, Nuran Gökdemir, Milli Çözüm Dergisi Yayın Yönetmeni Ahmet Akgül de gözaltına alındı. İşçi Partisi'nin internet sitesinde yapılan açıklamada Geray, Buldu ve Gökdemir'in Ergenekon kapsamında gözaltına alındıkları belirtildi.

DERGİ BASILDI

Yusuf Buldu'nun Silifke'deki evinde 4 saatlik bir arama yapan polis, evden aldığı poşetlerde ne olduğuna ilişkin bir açıklama yapmadı. Polis, Milli Çözüm isimli derginin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akgül'ü de Elazığ'da gözaltına aldı. Bazı yazarları ve çalışanları gözaltına alınan dergide devlet büyüklerine yönelik hakaret içerikli yazılar yayınladığı belirtiliyor. Dergi merkezinden bazı belgelerin de alındığı belirtildi. İstanbul'daki gözaltılar için de Konya polisinden 10 kişilik bir ekip İstanbul'a geldi. Operasyonlar kapsamında 3 ruhsatsız silah ele geçirildi, inceleme için çeşitli doküman ve bilgisayarlara el konuldu.

ADANA'DAKİ MAHKEME BAKACAK

Konya Valisi Osman Aydın, operasyonun kendi başına ayrı bir operasyon olduğunu açıkladı. Zanlıların 'hükümeti yıkmak', 'kaos ortamı oluşturmak', 'yasadışı örgüte üye olmak' ve 'isyana teşvik' suçlamasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi. Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu da, “Bu bir terör örgütü operasyonudur. Gözaltına alınna kişilerin Ergenekon bağlantısı araştırılıyor. 4 gün sürecek sorgunun ardından her şey netlik kazanacak” dedi. Emniyet kaynakları dosyanı Ergenekon'la birleştirilebileceğini belirtiyorlar. Zanlılar Konya Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanacak ve ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilecek.


Savcılık: Bağlantı araştırılıyor

Adana Cumhuriyet Savcılığı, gözaltına alınanların Ergenekon soruşturması ile bağlantılarının araştırıldığını açıkladı. Adana Adliyesi'nde gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhuriyet Savcılığı yetkilisi, Konya “ Yapılan aramalarda elde edilen bilgi ve dokümanların incelenmesi ve zanlıların verecekleri ifadelerin ardından Ergenekon ilişkisinin boyutu netlik kazanacak. Bu kişilerden bazıları, örgütün alt propaganda grubunu da oluşturuyor olabilir” dedi.




16 yıl önce