|

Erkek sığınma evinde panik

İki gün sonra dumansız hayat başlıyor. Bu gelişmeden en çok tedirgin olanlar ise "erkek sığınma evi" olarak nitelendirilen kahvehanelerin müdavimleri. Kahvehane sahipleri ise müşteri kaybı korkusu ile 19 Temmuz'u beklerken, işletmelerde tütün içilen bölümler oluşturulması gerektiğini savundu.

00:00 - 17/07/2009 Cuma
Güncelleme: 03:30 - 17/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Erkek sığınma  evinde panik
Erkek sığınma evinde panik

İki gün sonra yürürlüğe girecek olan kapalı alanlardaki tütün içme yasağı kıraathane, kafeterya ve nargile salonlarının işletmecilerini kara kara düşündürmeye başladı. Yeni Şafak'ın görüşlerine başvurduğu işletme sahipleri, müşteri kaybı korkusunu ortak bir dille seslendirdi. Ülkenin kriz ortamında olduğunu söyleyen işletmeciler, bu yasa ile birlikte bir çok mekanın maddi açıdan büyük yaralar alacağını iddia etti. İşletmeciler işlerinin büyük oranda düşeceğini savunurken, yasağa sonuna kadar karşı çıktı. Her mekanda açık alan bulundurmanın mümkün olmadığı belirtilirken, özellikle binaların üst katlarında bulunan işletmelerin yasadan sonra sinek avlayacağı öngörüsü yapıldı. İşte, işletmeci ve müşterilerin görüşleri:


HAŞİM ÇINAR ( Kafeterya işletmecisi) : Bu uygulama teorikte olumlu olabilir ama teorik anlamda büyük sıkıntılar içeriyor, özellikle biz işletmeciler için. Bu yasa için başka türlü uygulamalar olabilirdi. Mekanların bölünmesi mekanların girişlerine tabela koymak gibi. Bundan sonra neler olacağını hep beraber göreceğiz.


Tütün içilen bölüm olmalı

FATİH AYDOĞMUŞ ( Nargile kıraathanesi işletmecisi) : Bu yasa pekçok işyerini vuracaktır. Bazı çalışanlar işlerinden bile olacaklardır. Çünkü bizim ekmek paramızı nargileden kazanıyoruz. En azından mekanların içerisinde tütün içilen bölümler oluşturulmalıydı.


OKAN ÇETİNERLER ( Nargile kafetaryası müşterisi) : Ben her gün nargile içerim. Bu benim için bir keyif. Bu yasa ile birlikte keyfim elimden alınıyor. Uygulamanın nasıl yapılacağını hep beraber göreceğiz. Şu an yaz mevsimi içerisindeyiz açık alanlarda nargile içebiliyoruz, ama kışın nasıl olacak merak ediyorum.


Krizden sonra sigara vuracak

ALİ AKYÜREK ( Kafeterya işletmecisi): 19 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girecek bu yasa ile birlikte pekçok müşte-rimizi kaybedeceğiz. Zaten ekonomik kriz ile boğuşurken iyice sıkıntı yaşamaya başlayacağız. Müşterilerimiz gelip bizlere soruyor bundan sonra ne olacağını ancak biz de bir cevap veremiyoruz. Çünkü henüz biz de bu yasanın nasıl uygulanacağını bilmiyoruz. Yaşayacağız ve göreceğiz.


İşletmeler zarar görecek

FİKRET ÖZCAN ( Kıraathane işletmecisi) : Vatandaş olarak yasakçı zihniyete zaten karşı birisiyim. Bu tarz yasaklarla bir şeylerin önüne geçemeyiz. Ben birey olarak sigara içmiyorum ama insanların önüne bu tarz yasakların konulmasına da karşıyım. Bu yasak bizim işleri-mizi büyük oranda sekteye uğratacak. Yüzlerce yıllık kıraathane kültürünü bitirme noktasına getirecek. Stres atmanın en ucuz yolu olan sigara ve çay buluşmasının mekanlarını zarar uğratacak.


Bırakmak için fırsat olabilir

Kahve kültürünün yaygın olduğu Türkiye'de sigaranın özellikle kahvelerde yasaklanmasının değişik tepkilere yol açabileceğini vurgulayan Uzman Psikolog Ekrem Çulfa; ”Yasaklar genelde tatlıdır ama genel olarak tiryakiler için önemli bir kısıtlama değil, çünkü tiryakilerin sigara içmeleri değil içebilecekleri alanlar yasaklanıyor. Bu yasak iyi değerlendirilirse sigarayı bırakmayı düşünen için bu büyük bir fırsat olabilir” görüşünü savundu.


Sürü psikolojisi yaratacak

Dürtü öfke ve bağımlılık konusunda uzman olan Psikolog Serhat Yabancı ise şu saptamalarda bulundu: ”Sigara yasağında sürü psikolojisi dediğimiz olay hakim olacak. Yani insanlar önce gözlem yapacaklar. Eğer herkes yasağa uyuyorsa ben de uymalıyım düşüncesi oluşacak. Bu nedenle toplumun yasak karşısındaki duruşu ve tavrı büyük önem taşıyor.”


19 Temmuz'dan sonra uyulacak kurallar şunlar:

Başbakan Erdoğan, kapalı alanda sigara yasağı için genelge yayınladı. Genelgede 19 Temmuz'dan sonra başlayacak 'Dumansız Hava Sahası'nın sınırları çizildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sigara yasağı kapsamının 19 Temmuz'dan itibaren genişletilmesi nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için genelge yayımladı. Tütün ürünlerinin tüketilmesinin Türkiye'de yaygın bir alışkanlık ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu ürünlerin tüketilmesinin, kullananların yanı sıra pasif olarak tütün dumanına maruz kalanları da etkilediğini belirtti. Genelgede, uyulması gereken konular şöyle sıralandı:


  • Sağlık, eğitim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışı kesinlikle yapılmayacak.

  • 15 yıl önce