|

Erzincan'da Şemdinli izi

Erzincan'da polise komplo kurmak için baraja atılan mühimmatın 30 olayda kullanılanılan el bombalarıyla aynı seri yada kafileden olduğu ortaya çıktı. Şemdinli'deki patlamada astsubaylarda bulunan bombalar da Erzincan'la kardeş.

Kamil Maman
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 00:49 - 9/03/2010 Salı
Yeni Şafak
Erzincan'da Şemdinli izi
Erzincan'da Şemdinli izi

Albay Dursun Çiçek imzalı 'Darbe Andıcı'nı uygulamakla suçlanan Başsavcısı İlhan Cihaner ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 kişinin sanık olduğu Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasıyla ilgili iddianamenin ek delil klasörleri dün sanık ve müşteki avukatlarına dağıtılmaya başlandı. Yapılanmanın polise komplo kurmak için Çatalarmut Barajı'na attığı mühimmatın Şemdinli'de Umut Kitabevi'ne yapılan saldırının da aralarında bulunduğu birçok olaydaki el bombalarıyla aynı seri yada kafileden olduğu tespit edildi.

30 OLAYDA BOMBA KARDEŞLİĞİ

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı 13 Kasım 2009'da tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, Çatalarmut Baraj Gölü'nde bulunan mühimmatların daha önce gerçekleşen olaylarda kullanılan mühimmatlarla benzerlikleri olup olmadığını sordu. 19 Kasım 2009'da savcılığa gönderilen ve ek klasörlere konan 'Bomba Bilgi Merkezi İrtibat Raporu'nda Erzincan'da bulunan cephaneliğin 30 ayrı olayla irtibatlı olduğu belirtildi.

ŞEMDİNLİ'YLE GÖVDELER AYNI

Rapora göre, Çatalarmut barajında bulunan HGR DM41 SPLITTER COMP-B LOS FMP-134' gövde numaralı bombalar, 9 Kasım 2005'te Şemdinli'de Umut Kitap evine yapılan saldırıdan sonra yakalanan sanık Astsubayların aracında ele geçirilen 'HGR DM41 SPLITTER COMP-B LOS FMP-134' gövde numaralı iki adet el bombası ile aynı seriden. 28 Aralık 2002'de Şırnak'ta ele geçirilen 4 el bombasından biri de aynı gövde numarasına sahip.

POLİSE SALDIRIDA AYNI İZ

Çatalarmut'ta bulunan 'MKE MOD45 MKE-1-18 08-89' gövde numaralı bombalar ile 22 Kasım 2000 tarihinde İstanbul Ümraniye'de Akkoyunlu Karakolu'na atılan bir adet el bombası da aynı künye grubundan. Aynı bomba, 30 Ocak 2006'de İzmir Eşrefpaşa Belediyesi Acil Polikliniği'nde görevli polis memurunu şehit eden Cenk İce'nin üzerinde bulunan üç el bombasından birinin künye grubuyla da aynı.

TERÖRİSTİN EVİNDEN ÇIKTI

Yine Çatalarmut'ta bulunan 'HGR DM41 SPLITTER COMP-B LOS FMP-19' gövde numaralı bomba ise 20 Mart 2000'de Mardin Midyat'ta PKK'lı terörist Seyfettin Işık'ın evinde bulunan el bombası ile aynı gruptan. 20 Mayıs 2004'te Adana İncirlik'te PKK terör örgütüne ait evde yapılan aramada ele geçirilen 5 adet bombadan biri de Çatalarmut'ta bulunan bombalardaki 'HGR Z DM72 LOS FMP-19' maşa numarasına sahip.


Bombaları polis bulunca listeyi bilgisayardan sildi

Ergenekon yapılanmasının, polise komplo için Çatalarmut Barajı'na attığı bombalar bulunduktan sonra aldığı paniğe kapılarak aldığı önlemler iddianamenin delil klasörlerine girdi. Tutuklu Üsteğmen Ersin Ergut'un el konulan bilgisayar harddiskinde silinen tüm bilgiler geri getirilerek incelendi. Polis kriminalin 'Dijital Delil Ön İnceleme Raporu'na göre, silinen dosyalardan 'Dd1' isimli dosyada Çatalarmut'a atılan mühimmatlar ile ilgili bilgiler bulundu. Ergut mühimmatlarla ilgili listenin bulunduğu dosyayı 10 Ekim 2009 günü saat 00.04'de yani Çatalarmut'taki mühimmatların bulunmasından 17 gün önce oluşturdu. Ergut mühimmatların bulunmasıyla hard diski 14 Kasım 2009'da arızalı olduğu gerekçesiyle tamirciye bıraktı. Bomba listesi ise mühimmatlar bulunduktan sonra silindi.


Albay Ali Tapan'dan muhtara eşofmanlı baskı
Bombaların polis tarafından bulunmasından sonra Albay Tapan, telaşla eşofmanıyla evinden çıkıp, bölgeye yakın köyün muhtarına 'mühimmatı polis koydu diyeceksin' şeklinde baskı yapmış.

Mühimmatların bulunduğu yere yakın Saztepe köyü muhtarının savcıya verdiği ifade ek delil klasörlerine girdi. Muhtar, jandarmanın kendisine baraj gölünde bulunan mühimmatlarla ilgili “emniyet koydu” şeklinde ifade vermesi için baskı uyguladığını belirtiyor. Astsubay Orhan Esirger ve Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali tapan'ın ifadeleri de muhtarın iddiasını doğruladı. Orhan Esirger mühimmatın bulunduğu gün akşam saatlerinde üsteğmen Ersin Ergut ile olay yerine gittiklerini, üsteğmenin Saztepe köyü muhtarı ile görüştüğünü söyledi. Orhan Esirger'in ifadelerine göre olay akşamı Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan da eşofmanı ile evinden gelerek Saztepe köyü muhtarı ile görüştü.

Ali Tapan da bu iddiayı ifadesinde doğruladı. Savcıya verdiği ifadede “Mühimmatların emniyete ihbar edilmesi beni üzdü” diyen Albay Tapan, olay günü akşam saatlerinde olduğu için eşofmanla evden çıktığını söyledi. Ali Tapan, muhtarla görüştüğünü ve savcıya ifade vermeye ikna etmeye çalıştığını söyledi. Tapan, muhtara “3-4 ay önce gelerek biz mühimmatı koyacağız sen emniyet yaptı diyeceksin” dediğini ama onun ifade vermeye razı olmadığını söyledi. Ali Tapan muhtarı ikna edemeyince olay yerinden ayrılarak Başsavcı İlhan Cihaner'i aradığını, Cihaner'in “olay önemli” diyerek yanına geldiğini belirtti. Tapan'ın ifadesine göre Cihaner'in, kendisine “tanık veya tanıklar bulunursa dinlenebilir” demesi de dikkat çekti.


14 yıl önce