|

Eskişehir Barosu hakkında icra takibi başlatıldı

Eskişehir Barosu ikinci kez icralık oldu. Daha önce 330 liralık borç için CHP'li Büyükşehir Belediyesi tarafından icraya verilen Eskişehir Barosu, şimdi de bir emlakçı ile icralık oldu.

Cihan
00:00 - 31/07/2012 Salı
Güncelleme: 13:38 - 31/07/2012 Salı
Yeni Şafak
Eskişehir Barosu hakkında icra takibi başlatıldı
Eskişehir Barosu hakkında icra takibi başlatıldı

Eskişehir'de emlak işiyle uğraşan Adnan Satılmış, Eskişehir Barosu'nu 10 bin liralık arsa komisyonu borcunu ödemediği için icraya verdi. Baro, icraya itiraz ederek konunun takibinin durdurulmasını istedi.

Eskişehir Barosu, yeni Cumhuriyet Bulvarı üzerindeki adliyenin yanında hizmet binası yapmak için bir süre önce harekete geçti. Bunun için çalışma başlatan baro yönetimi, adliye yakınında bulunan ve 3 parselden oluşan bölgede karar kıldı. Yönetim, söz konusu üç parselden ikisini mülk sahiplerinden kendisi satın aldı. Baro yönetimi, iddiaya göre diğer parseli Adnan Satılmış isimli emlakçı ile irtibata geçerek mülk sahibinden satın almak istedi. Emlakçı Satılmış, parselin sahibi ile diyaloga geçerek baro için pazarlık yaptı. Emlakçı, bu işlem için barodan 24 bin lira komisyon ücreti talep etti. Pazarlık neticesinde komisyon ücreti 10 bin liraya indi. Emlakçı Satılmış, komisyon ücreti için baro ile yazılı sözleşme yapmak istedi. Bu talep üzerine Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, "Sözleşme imzalamaya gerek yok. Ben koca baro başkanıyım. Bana güvenmiyor musun?" diyerek sözleşme yapmaktan kaçındı. Emlakçı da baro başkanını bu sözleri üzerine talebinden vazgeçti.

Fakat aradan geçen zamana rağmen baro, 10 bin liralık komisyonu ödemedi. Emlakçı Satılmış, paranın ödenmesi için, birkaç kez baro başkanını aradı, netice alamadı. Ödemenin yapılmaması üzerine emlakçı, Eskişehir 8. İcra Dairesi'ne başvurarak baro hakkında icra takibi başlattı. 8. İcra Dairesi başvuruyu kabul ederek icra başvurusunu işleme koydu ve baroya yazı yazarak gerekli paranın yasal faiziyle birlikte ödenmesini veya gerekli itirazı varsa bunu yapması istedi.

İcra ihbarnamesini alan Baro Başkanı Öztekin, hakkındaki iddiaları reddetti. 8. İcra Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan Başkan Öztekin, söz konusu icra takibinin durdurulmasını talep etti.

Emeğin bir hukuk kurumu tarafından gasp edildiğini inanan Satılmış, icra işleminin ardından şimdi de hakkını yargıda arayacak. Adliye binasının B kapısındaki bir yerin alınmasına yardımcı olduğunu belirten Satılmış, yaşananlara karşısında çok üzüldüğünü söyledi.

Bir hukukçu olan baro başkanına güvendiğini anlatan Satılmış, ilk etapta borcun kabul edildiğini; ancak icra işlemi başlayınca inkar edildiğini vurguladı. Hukuk mücadelesini devam ettireceğini kaydeden Adnan Satılmış, şöyle dedi: “Duruma üzüldüm. Az bir para olsa almazdım ama 10 bin lira. CHP'li milletvekilini devreye soktum netice çıkmadı. Baro başkanına güvenmesek kime güveneceğiz. 700 avukatı temsil eden bir kurumun başkanın böyle yapması garip. Elimde şahitlerim, belgelerim var. Hukuk önünde hakkımı arayacağım. Hukuk mahkemesinde dava açıyorum.”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de avukatların büro levhalarının indirilmesine ilişkin davayı kaybeden ve 330 TL'lik mahkeme masrafını ödemeyen Eskişehir Barosu'nu daha önce icraya vermişti. Baro yönetimi, icra üzerine söz konusu borcu faiziyle birlikte ödemiş ve konu kamuoyunda yankı uyandırmıştı.

Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin, konu hakkında unları söyledi: "Bizim emlakçı veya başka birisi ile aramızda böyle bir hadise yaşanmadı. Baronun kimseye de bir borcu bulunmamaktadır. Bu yaşanan gelişme komik bir durum. Biz bu konuda gerekli itirazı İcra müdürlüğüne yaptık. Bu da böyle bir olayın yaşamadığını gösterir. Biri kendine alacak paye ediyor. Kamuoyunda bizi küçük düşererek bir şeyler yapmak istiyor. Eğer birinin bizden alacağı varsa, dava yolları var. Mahkeme de buna karar versin. Biz bu konuda gerekli itirazı icra müdürlüğüne yaptık. Suçumaz varsa hukuk hakkımızda gerekli kararı verir. Bu bina bizim elli yıllık özlemimiz. Orada güzel bir hizmet binası yapacağız. Birileri bunu karıştırmak istiyor."


12 yıl önce