|

Evlilik programlarını devlet yapacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı''nın başlattığı Aile Eğitim Programı ile Türk ailesi eğitilecek. Yeni evlenecekler, tek ebeveynli aileler, çocukları evden gitmiş yaşlı aileler, henüz evlenmeyen yetişkin evlatlara ayrı eğitim paketleri uygulanacak. 42 ilde eğitim başlarken boşanmaların önüne geçebilmek için süreç danışmanlığı başlatıldı.

Aysel Yaşa
00:00 - 17/12/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:48 - 17/12/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Evlilik programlarını devlet yapacak
Evlilik programlarını devlet yapacak

İlk olarak Başbakanlık ve Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM) tarafından 2009''da yapılan ''Aile Eğitim İhtiyaç Analizi Projesi'' ile gündeme gelen Aile Eğitim Programı hayata geçiriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu program hakkında bilgi verdi. Çalışma kapsamında ilk olarak yedi bin beş yüz kişiye uygulanan anketle Türkiye''de aile yapısının haritası çıkarıldı. Çalışma kapsamında her ilin kendine özgü ailevi problemleri belirlendi. Eğitime yönelik yapılacak çalışmalarda hukuk, sağlık, iktisat, medya okur yazarlığı ve eğitim üst başlıkları altında, yirmi üç kitap ve yüz altmış sekiz ünite hazırlandı. Toplamda dört yüz saat sürecek olan eğitim paketinde yeni evlenecekler, tek ebeveynli aileler, çocukları evden gitmiş yaşlı aileler, henüz evlenmeyen yetişkin evlatlara da ayrı eğitim paketleri uygulanacak. Yaşı geçmesine rağmen evlenmeyen gençlere de bu konuda danışmanlık hizmeti verilecek.

BU ÇALIŞMA TÜRKİYE''NİN

Aile Eğitim Programı''na gelene kadarki süreçleri ''2009 yılında Türkiye''de gerçekleştirilen ''Ailelerin Eğitim İhtiyacı Analizi'' isimli çalışma kapsamında ailelere ''Size bir eğitim verilmek istense bunun hangi başlıklarda ve nasıl olmasını istersiniz'' sorusu soruldu. Bundan yola çıkarak başlıklar ve konular öne çıktı. Araştırmanın sonucunda toplumun ihtiyacı yönünde ana başlıklar belirlendi. Sonrasında da ortaya bir müfredat ve buna bağlı olarak da eğitim materyalleri çıktı. Bugün geldiğimiz noktada bu materyallerin istenildiği takdirde ailelere ulaştırılması mümkün'' cümleleriyle özetleyen Bozoğlu ''Bu Türkiye''nin aile eğitim çalışmasıdır. İsteyen dilediği gibi faydalanabilir'' diye de ekliyor.

Cezaevlerinde de uygulanacak

Türk ailesinin geçmişten gelen köklü gücünü halen koruduğuna değinen Bozoğlu, kentleşmeyle beraber bazı alanlarda değişimler yaşandığının da altını çiziyor. Bozoğlu, en büyük problemin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek isteyen çocuklar ve aileleri arasında yaşandığına değiniyor. Programdan yararlanmak isteyenler Toplum ve Aile Danışma Merkezleri''nin yanısıra, halk eğitim merkezleri, aile sağlığı merkezleri, aile hekimleri ve belediyelere başvurabilecek. Ayrıca çalışma kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü''nden uzmanlar da bu eğitime katılarak kendi hedef kitleleri olan aileleri eğitecekler. Şu an 42 ilde eğiticiler eğitildi. Bine yakın yetişkin eğitici var. Yıl sonuna kadar tüm Türkiye''de bu eğitimler tamamlanacak. Şu anda eğitim verecek olan formatörleri yetiştirdiklerini söyleyen Bozoğlu ''Türkiye genelinde farklı birimlerden sivil toplum kuruluşları da gelip bizden eğitim alacaklar. Formatör eğitimi bu ay içerisinde tamamlanacak. Ondan sonra da merkezlerde bu eğitimler başlayacak'' şeklinde konuşuyor. Ailedeki her bireyin faydalanabileceği programın en büyük hedefi Türkiye''deki tüm ailelere ulaşabilmek. Eğitim kapsamında basılan kitaplar web sayfasından PDF olarak indirilebiliyor. Talepler doğrultusunda, belediyelere eğitim için talep gönderildiği takdirde eğitim mecraları da açılacak.

Arabuluculuk yapıyoruz

Aile Eğitim Programı''nda boşanma süreci danışmanlığı da var. Ömer Bozoğlu, ''Son on yılda ortalama 100-120 bin arasında değişen boşanma rakamları var. Bu boşanan çiftlerin yüzde sekseninin ikinci bir evlilik yaptığını gördük. Yüzde 14''ü ise tekrar aynı eşiyle evlenmiş. Boşanmaların yüzde 40''ı evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor. Bu ilk yıllar sağlıklı yürütülürse boşanma oranları gerileyecektir. Bu yüzden boşanma danışmanlığını önemsiyoruz'' diyor ve ekliyor: ''Eskiden arabuluculuk vardı, boşanmak isteyen ailelerin arası bulunurdu. Biz şimdi bunu profesyonel bir şekilde yapıyoruz.''


11 yıl önce