|

Faturayı sponsor kesti

Hükümete darbe girişiminin koordinatörü İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz''ün Dubai''de yaptığı 5 yıldızlı tatilin parasını bir inşaat firmasına ödettiği ortaya çıktı. Haberi yalanlayan Öz, 77 bin TL''yi kendisinin ödediğini açıkladı. Türkçe Olimpiyatları''nın sponsoru işadamı Ali Ağaoğlu ise iki saat sonra Öz''ü açığa düşürdü: Faturayı ben ödedim.

Haber Merkezi
00:00 - 7/01/2014 Salı
Güncelleme: 01:05 - 7/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Faturayı sponsor kesti
Faturayı sponsor kesti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Hakim ve Savcı Şikayet Bürosu, hükümeti hedef alan 17 Aralık operasyonunun koordinatörlüğünü yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz hakkında, bir işadamının masraflarını karşılamasıyla Dubai'de ailece tatil yaptığı iddialarını incelemeye aldı. Haberleri ihbar kabul eden Hakim ve Savcı Şikayet Bürosu, konuyla ilgili bir dosya açtı.

SORUŞTURMAYA DÖNÜŞEBİLİR

İleri sürülen iddiaları bu dosyada toplayacak olan Hakim ve Savcı Şikayet Bürosu, bu hafta içinde toplanması beklenen HSYK 3. Dairesi'ne elde ettiği bulguları sunacak. Daire, dosyadaki haberlerle ilgili bir inceleme yapılması gerektiğine karar verirse Zekeriya Öz ile ilgili inceleme başlatılacak. İnceleme sonunda Öz hakkında soruşturma açılabilecek.

20-22 KERE YURTDIŞI SEYAHATİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gazetecilerle, yaptığı toplantıda, Savcı Öz'ü ima ederek 'Bir yargı mensubu yılda 20-22 defa turist olarak yurtdışına gider mi?' diye sormuştu. Erdoğan 'Kayak, kumsal, tenis... Bunun geliri nedir? Bakın bir yargı mensubu bir belediye başkanının makam odasına gidiyor istediğini alamayınca o başkan hakkında dosya düzenliyor. Masrafları kim karşılıyor? Ben suç duyurusunda bulunuyorum, ses yok. Böyle bir şey olur mu?' demişti.

KAYAK POZU ELE VERMİŞTİ

Başbakan Erdoğan'ın kayak vurgusu, ailesiyle birlikte kayak yaparken çekilmiş fotoğraflarını 18 Ağustos 2013'te Twitter'dan paylaşan Zekeriya Öz'ü akıllara getirmiş ve Erdoğan'ın Savcı Öz'ü kastettiği iddia edilmişti.

DEMİR'DEN İŞ TAKİBİ TALEBİ

Savcı Öz'ün, 17 Aralık operasyonu ile gözaltına alınan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'den daha önce bazı taleplerde bulunduğu iddia edilmişti. Öz'ün Fatih Belediye Başkanı Demir ile defalarca görüşerek, İstanbul'un en değerli turizm bölgelerinden Laleli'de bulunan bir hotel için ricacı olduğu ileri sürülmüştü. Bir çok kez belediyeye gelen Öz'ün zaman zaman da belediye görevlilerine tehditvari ifadelerle baskı yaptığı ancak bir sonuç alamadığı, hatta Başkan Demir'in Öz ile görüşmeyi kabul etmediği iddia edildi. Demir'in de Öz'ün taleplerini kabul etmediği için hedef olduğu öne sürülmüştü.

5 yıldızlı otelde tatil çölde safari

Hükümete yönelik operasyonunu başlatan savcılardan biri olan Zekeriya Öz'ün, bir inşaat şirketinin parasıyla, Dubai'de krallara layık tatil yaptığı ortaya çıktı. Yanındaki 8 kişiyle birlikte Dubai'ye giden Savcı Zekeriya Öz'ün bir haftalık tatilinin, 77 bin 500 liraya mal olduğu ileri sürüldü. Sabah'ta yayınlanan belgelere göre, Öz 17 Ekim 2013'te Dubai'ye gitti. Öz ve beraberindekiler, buradan lüks bir araçla, deniz kıyısındaki beş yıldızlı Jumeirah Zabeel Saray Otel'e yerleşti.

'MR. ZEKERIYA OZ - FAMILY'

Otel'in kayıt defterindeki 'Mr. Zekeriya Oz - Family' (Bay Zekeriya Öz ve ailesi) ibaresi dikkat çekti. Öz ve misafirleri, üç akşam, yemeklerini odalarında yediler ve yemeklerden her bir öğünü için otele 2 bin 604 dolar ödendi. Zekeriya Öz ve misafirleri çift yataklı 5 ayrı odada kaldı. Konuklar denize sıfır otelin tüm imkanlarından faydalanırken, çölde safari keyfi yaptı. Öz, seyahatinde 300 dirhem bahşiş verdi. Savcı Öz, plajıyla ve deniz manzarasıyla ünlü oteldeki 5 günlük tatilinin bitirdikten sonra, 22 Ekim Salı günü İstanbul'a döndü. Dubaili seyahat acentesi Fly Express'in, Zekeriya Öz'ün 6 günlük oda ücreti ve VIP karşılama bedeli olan 16 bin 377 doları, 7 Ekim günü İstanbul Ataşehir merkezli bir inşaat şirketine fatura ettiği görüldü.

Otel ücreti peşin

Dubai tatiline gitmeden önce otel ücretinin, Dubaili acentenin Garanti Bankası'ndaki hesabına peşin olarak yatırıldığı, seyahat sırasında yapılan masrafların sonradan fatura edildiği, bir bölümünün de kredi kartıyla ödendiği anlaşıldı. İnşaat şirketinin, savcı Öz ve yanında bulunan misafirinin bir haftalık Dubai seyahati için Fly Express acentesine ve otele toplam, 31 bin 588 dolar (yaklaşık 68 bin 500 TL) ödediği görüldü. Dokuz kişilik Dubai uçak biletinin 9 bin TL olduğu düşünülürse, savcı Öz'ün tatilinin, inşaat şirketine 77 bin 500 TL gibi bir paraya mal olduğu sanılıyor.

Zekeriya Öz: Ben cebimden ödedim

17 Aralık Operasyonu'nun koordinatör Başsavcıvekili Zekeriya Öz, hakkındaki iddialarla ilgili dün uzun süre sessiz kaldı. Ancak, haberin bir numaralı gündem olması üzerine daha fazla sessiz kalamadı. Kendisine yakın gazetecilere konuşan Öz tatili doğruladı ancak 'Masrafları cebimden ödedim' iddiasında bulundu. Öz açıklama yapmayacağını tekzip metni hazırlayacağı kaydedildi.

Ali Ağaoğlu: Masrafları biz ödedik

Ağaoğlu Şirketler Grubu, Savcı Öz'ün 'Dubai temsilciliğimizin, Sayın Savcı ile çok öncelere dayanan tanışıkları çerçevesindeki bu ağırlama temsilcimizin inisiyatifiyle gerçekleşmiş olup bilgimiz dahilindedir' açıklamasında bulundu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 'Söz konusu ağırlama, 15 yıldır bölgede yerleşik bulunan ve son 2 yıldır Körfez bölgesindeki faaliyetlerimizi yürüten temsilciliğimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Dubai'de bulunan bu temsilciliğimiz yalnız grubumuz şirketlerine değil, tüm iş dünyamızın hizmetine sunduğumuz, ülkemize büyük katma değer kazandıran ve oldukça önemli ekonomik işbirliklerinin geliştirilmesine zemin hazırlayan bir temsilciliktir. Bu ağırlama, temsilcimizin inisiyatifiyle gerçekleşmiş olup bilgimiz dahilindedir. Kamuoyunun bilgilerine sunarız.' Savcı Öz'e seyahat sponsoru olan Ağaoğlu, aynı zamanda Türkçe Olimpiyatları'nın da sponsorlarından.

İddianame hazırlanabilir

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu, faturalarını işadamı Ali Ağaoğlu'nun ödediği Dubai seyahatini bir işin karşılığında yaptığı ispatlanırsa Savcı Öz hakkında da iddianame hazırlanabileceğini söyledi.

Bir televizyon kanılnda canlı yayına katılan Prof. Kuzu, herkes gibi savcıların da Dubai'ye gidip gezebileceğini ancak, gözlemlediği tablonun hoş bir manzara olmadığını söyledi. Kuzu, şunları söyledi: 'İş adamının masrafları karşılaması tek başına suç olmaz. Ama menfaat veya bir işin karşılığında yapıldığı ispatlanabilirse, o zaman ciddi anlamda bir sorun yaşar Türkiye. Bu bağlamda yeni bir iddianame kendisi için hazırlanabilir başka bir savcı tarafından. Bir maddi boyutu varsa sıkıntı çok büyük demektir.'


10 yıl önce