|

Feribotu hiç kimse hareket ettirmediyse Zekeriya nasıl öldü?

Zekeriya Timur'un ölümüyle sonuçlanan halat faciasında, geminin nasıl hareket ettiği sorusuna yanıt bulunamıyor. Kaptan Işık Koşal, topu makina dairesine atarken makine dairesi başmühendisi kendini savundu

ALİ OKTAY/İSTANBUL
00:00 - 26/08/2007 Pazar
Güncelleme: 01:53 - 26/08/2007 Pazar
Yeni Şafak
Feribotu hiç kimse hareket ettirmediyse Zekeriya n
Feribotu hiç kimse hareket ettirmediyse Zekeriya n

Bodrum-İstanbul seferini yaparken limanda halatının kopması sonucu güvenlikçi Zekeriya Timur'un ölümüne ve onlarca kişinin de yaralanmasına sebep olan feribot kazasının nedeni hâlâ belirlenemedi. Kazayla ilgili soruşturma kapsamında Gemi Kaptanı Işık Koşal ile Gemi Donatanı Denizciler Turizm ve Denizcilik AŞ, 'Deniz Raporu' alınması için mahkemeye başvurdu. Kaptan Koşal, kazayla ilgili hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Raporunda gemiyi güvenlikli olarak limana yanaştırdığını, motorları durdurduktan sonra da yönetimi makina dairesine devrettiğini söyleyen Koşal kazanın bundan sonra meydana geldiğini söyleyerek geminin neden hareket ettiğini bilmediğini belirtti.

İKİNCİ KAPTAN BİLMİYOR

Geminin ikinci kaptanı Samet Torlak da geminin durmasını sağladıktan sonra makine kollarının sıfır konumuna getirildiğini belirterek “Yolcular inerken halatlar kopmaya başladı. Ben köprü üstündeki makineyi kumanda eden kolların başına koştum. Tekrar geminin idaresini kendim almaya çalıştım. Ancak aşağıdan makineye geçtiği için benim yapabileceğim bir şey yoktu. Daha sonra sancak demirini denize atarak gemiyi durdurduk” dedi.

İkinci mühendise sordum bana hiç cevap vermedi

İfadesine başvurulan geminin Başmühendisi Ali Yüksel Kocabaş ifadesinde, “Görevim gereği makine kontrol odasına indim. Her şey normaldi ve bütün personel yerindeydi. Kontrol makine dairesine geçtikten sonra ilk anda makineler, pervanelerin işlemediğini göstermekteydi. Yani gemi tamamen durmuştu. Benim yapmam gereken durduktan sonra rutin işleri yapmaktı. Ben o işlemleri yaparken ikinci mühendis pervaneleri kontrol eden makinelerin önündeydi. Pervaneyle ilgili işlemleri o yapıyordu. Olay sırasında ne olduğunu sorduğumda bana herhangi bir açıklama yapmadı. Ben olayın nasıl olduğunu görmedim” dedi. Adı açıklanmayan ikinci mühendis, önümüzdeki günlerde mahkemeye gelerek ifade verecek.

17 yıl önce