|

"Gezi"ye ilişkin bir iddianame savcılığa iade edildi

İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı olaylarına ilişkin 23 şüphelinin cezalandırılması istemiyle hazırlanan iddianameyi "genel nitelikte ve soyut olduğu" gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etti.

Aa
00:00 - 27/09/2013 Cuma
Güncelleme: 21:47 - 27/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
"Gezi"ye ilişkin bir iddianame savcılığa iade edil
"Gezi"ye ilişkin bir iddianame savcılığa iade edil

İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nin iade kararında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 19 Temmuz 2013 tarihli iddianamesi ve eklerinin incelendiği belirtilerek, 23 şüpheli hakkında yazılan iddianamenin genel nitelikte ve soyut bulunduğu aktarıldı.

Bulunması zorunlu olan Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 170/3 ve 170/4. maddelerinde yazılı unsurların iddianamede gösterilmediğinin anlaşıldığı kaydedilen kararda, bu maddelerin, suçun delillerinin ne olduğunun ve suçu oluşturan olayların mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanmasını öngürdüğü ifade edildi.

"Hangi şüphelinin polislere karşı nasıl cebir ve tehdit kullandığı gösterilmemiş"

İddianamede, hangi şüphelinin hangi suçu ne şekilde, nasıl işlediğinin ve bu suçu işlerken atılı suçların unsurlarını nasıl oluşturduğunun somut olarak belirtilmediği vurgulanan kararda, "İddianamede şüphelilerin yargılanması istenen sevk maddeleri 4 tanedir. Bunlar, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasının 32/1, 33/c ve 34/1 maddeleri ile TCK'nın 265. maddesidir. TCK'nın 265. maddesinin oluşması için olayda cebir veya tehdit kullanılması zorunludur. Oysa iddianamede, hangi şüphelinin polislere karşı ne şekilde cebir veya tehdit kullandığı gösterilmemiştir" denildi.

Kararda, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasının 32/1. maddesinde belirtilen hükme rağmen ayrı ayrı okunan dosyadaki suç tutanaklarına göre polislerin göstericilere karşı herhangi bir uyarıda bulunmadığı ve göstericilere karşı zor kullanmaya rastlanılmadığı da dile getirildi.

"Maske, baret, deniz gözlüğü yasada yazılı silahlardan değil"

İddianamede, şüphelilerin ne şekilde ısrar ettiklerinin anlatılmadığı belirtilerek, "Dolayısıyla iddianamede bu suçun unsurlarının nasıl gerçekleştiğine dair deliller ve olaylar açıkça ortaya konulmamıştır" denilen kararda, şu ifadeler yer aldı:

"Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasının 33. maddesinin bazı şüpheliler hakkında takibinin istendiği iddianamede, bu suçun unsuru olan silahların neler olduğu yazılmamış, emanete alınan herhangi bir silah kaydına rastlanılmamış, toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasının 23. maddesinde yazılı bulunan silahlardan herhangi biri iddianamede gösterilmemiştir. İddianamede yazılı bulunan maske, baret, deniz gözlüğü, motorcu kaskı, flama, sirke, solüsyon, sargı bezi, yasanın 23/b maddesinde yazılı silahlardan olmadığından bazı şüphelilerin atılı suçu silahla işlediğine dair delillerin ne olduğu iddianamede yer almamaktadır."

Kararda, yasaya uygun olarak düzenlenmeyen iddianamenin, CMK'nın 174/1. maddesi uyarınca iadesine karar verildiği dile getirildi.

23 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin iade edildiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianameyi yeniden düzenleyip mahkemeye gönderecek.

11 yıl önce