|

Giresun korsan avlamaya çıktı

Mehmetçik, denizde terör estiren Somalili korsanları avlamak için, “Bismillah makina” dedi. TCG Giresun firkateyni, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda düzenlenen muhteşem bir törenin ardından Aden Körfezi'ne uğurlandı.

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 18/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:20 - 18/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Giresun korsan avlamaya çıktı
Giresun korsan avlamaya çıktı

Birleşmiş Milletler (BM) kararı uyarınca Aden Körfezi'ndeki deniz haydutlarına karşı görev yapmak üzere oluşturulan Temas Grubu'na katılacak olan TCG Giresun firkateyni yola çıktı.

Giresun firkateyni için Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda bir uğurlama töreni düzenlendi.

GÖREV KUVVETİ 151

Törende konuşan Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Caner Bener, Giresun firkateyninin 24 ülke ve 5 uluslararası kuruluşun oluşturduğu Temas Grubu bünyesindeki Görev Kuvveti 151'e katılacağını söyledi.

ABD'li bir tuğamiralin komutasındaki Görev Kuvveti 151, Somali açıklarındaki deniz korsanlarına karşı mücadele verecek. Halihazırda ABD, İngiltere ve Türkiye'nin yer aldığı uluslararası güce, Kanada, Suudi Arabistan, Güney Kore, Japonya ve Pakistan'ın da gemi göndermesi bekleniyor.

BARBAROS'UN TORUNLARI

Konuşmasında firkateynde görevli askeri personele de seslenen Tuğamiral Bener, “Tarihi görevinizi yerine getirirken, atalarınıza layık birer Türk gemicisi ve Barbaros'un torunları olduğunuzu göstereceğinize eminim. Daha önceki görevlerinizde olduğu gibi aileleriniz bize emanettir. Moraliniz yüksek, yüreğiniz rahat olsun” diye konuştu.

'İNSANCIL OLACAĞIZ'

Firkateynin Komutanı Kurmay Albay Cenk Dalkanat ise gemide 32 subay, 150 astsubay, 9 uzman ve 72 erbaş olmak üzere toplam 263 perso-nelin bulunduğunu belirtti.

Albay Dalkanat, deniz haydutlarına karşı görev yaparken insancıl olacaklarını ve uluslararası hukuk kurallarına uyacaklarını kaydederken, “Bize bir şey yapmadıkları sürece onlara en iyi şekilde davranacağız. Herşeye hazırız. Ama kurallar dahilinde görevimizi yapacağız” dedi.


Bismillah makina dümen hazır ol!

Uğurlama törenine firkateynde görevli personelin aileleri de katıldı. Astsubay eşi Yasin Kuzu'yu uğurlamaya iki küçük kızıyla gelen Gülay Kuzu, “Bizim için çok zor olacak. Uzun süreli ilk görevi, ama biz asker eşi olarak zorluklara alışığız” dedi. 3,5 yaşındaki Pınar ile 1 yaşındaki Rabia'nın ise üzerlerine “TCG Giresun” yazılı tişört giydikleri görüldü. Somali'ye geminin ikinci komutanı olan oğlunu gönderen Sabahat Şirzai, “Onunla gurur duyuyorum” dedi.

Babasını anneannesinin kucağında uğurlayan 16 aylık Ece Başak'ın üzerindeki Giresun tişörtü ve asker üniforması dikkat çekti. Törenden sonra fırkateyn personeli aileleriyle vedalaşırken duygusal anlar yaşandı. Personel gemi düdüğü ile fırkateyne dönerken Albay Dalkanat, “Bismillah makina, dümen manevraya hazır ol” diye hareket emri verdi. Türk bayrağı göndere çekildikten sonra firkateyn gözyaşlarıyla uğurlandı.


SAT ve SAS timleri görev yapacaklar

133 metre uzunluğundaki Giresun firkateyni törenden önce basın mensuplarına gezdirildi. Firkateyn Komutanı Kurmay Albay Cenk Dalkanat, gemideki personelin çoğunluğunun iyi derecede İngilizce bildiğini, ayrıca Arapça, Almanca, Rusça dillerini bilen personelin bulunduğunu kaydetti. Firkateyndeki 263 personel içinde SAT ve SAS komandoları ile dalgıçlar da yer alıyor. Daha önce birçok kez NATO ve UNIFIL görevlerine katılan firkateynde 2 AB-212 helikopteri, bir helikopter pisti, dakikada 80 mermi ve 3 bin mermi atan 2 top, bir füze rampası da bulunuyor. 25 Şubat'ta göreve başlayacağı belirtilen firkateynin, yakıt tasarrufu için ekonomik süratle giderek 5 gün içinde Aden Körfezi'ne ulaşacağı bildirildi.


15 yıl önce