|

Güle güle kaptan

Tedavi gördüğü hastanede cumartesi günü vefat eden Savaş Ay için ilk olarak yıllarca görev yaptığı Sabah gazetesi önünde, ardından da CRR'de bir tören düzenlendi. Ay daha sonra Fatih Camii'nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Topkapı mezarlığına defnedildi.

Mustafa Sait Özkan
00:00 - 12/11/2013 Tuesday
Güncelleme: 23:15 - 11/11/2013 Monday
Yeni Şafak
Güle güle kaptan
Güle güle kaptan

Tedavi gördüğü Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 9 Kasım'da hayatını kaybeden gazeteci-yazar dün defnedildi. Savaş Ay için önce, yıllarca görev yaptığı Sabah gazetesi önünde tören düzenlendi. Barbaros Bulvarı'ndaki gazete binası önündeki törene, Savaş Ay'ın cenazesi getirildi. Tabutun üzerine Ay'ın fotoğrafı ve adeta kendisiyle özdeşleşen, üzerinde 'A' yazılı şapkası bırakıldı. Usta gazetecinin oğlu Ulaş Ay, törene babasının fotoğraf makinesi boynunda asılı olarak geldi.

ARTIK BEN TAŞIYACAĞIM

Kısa bir açıklama yapan Ay, 'Babamın makinesini ben taşıyacağım artık. Hiç boynundan çıkarmazdı' dedi. Törene, Ulaş Ay ve kızkardeşi Işıl Ay'ın yanı sıra çok sayıda yazar, çalışma arkadaşları ve meslektaşları katıldı. İmam Mustafa Çiçek tarafından okunan duaların ardından, Savaş Ay'ın çalışma arkadaşlarından 'helallik' alınarak tören sonlandırıldı. Gazeteci Ay'ın cenazesi, arkadaşları ve meslektaşlarının alkışları arasında cenaze aracına konularak, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda düzenlenecek tören için buraya götürüldü.

SİNEVİZYONLA HAYATI GÖSTERİLDİ

CRR'de düzenlenen törende Ay'ın tabutunun yanına, fotoğrafı ile adeta kendisiyle özdeşleşen, üzerinde 'A' yazılı şapkası bırakıldı. Televizyoncu Okan Bayülgen'in sunumunu yaptığı caneze töreninde, Can Dündar'ın seslendirdiği, 'A Takımı' ekibi tarafından hazırlanan, Savaş Ay'ın hayatına dair kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Törene katılanlardan Tayfun Talipoğlu 'A Takımı'nın kendi yaşamında çok önemli bir yeri olduğunu , 'A Takımı', 'Bamteli' ve 'Haberci' gibi programların insanlara umut veren yapımlar olduğunu dile getirdi.

TOPKAPI MEZARLIĞINA DEFNEDİLDİ

Düzenlenen ikinci törenin ardından Ay'ın cenazesi cenaze namazı için Fatih Camii'ne götürüldü. İkindi namazına müteakip kılınan cenaze namazına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ak Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Savaş Ay'ın dostları, yakınları ve sevenleri katıldı. Cenaze sırasında cami avlusunda bulunan diğer cenaze sahipleri ile basın mensupları arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Ay'ın cenazesi, kılınan namazın ardından Topkapı Mezarlığı'nda defnedildi.

Kızkardeşine son vasiyeti

Savaş Ay'ın kızkardeşi Işıl Ay CRR'de yapılan törende, sanatçı bir aileden geldiklerini belirterek, '55 yıllık ağabeyimdi. Sizlerin de ağabeyiydi. Hastane odasında bir gün bana bir vasiyeti oldu. Vasiyeti herkesin huzurunda söylemek istedim. 'Ninni' şarkısını çok severdi. O ninnilerle büyüdük. 'Lütfen mezarımın başında bu şarkıyı mırıldanır mısın?' dedi. Şimdi elimden geldiği kadar bu şarkıyı mırıldanacağım ağabeyime. Mekanı cennet olsun, rahat uyusun' diye konuştu. Işıl Ay, ağabeyinin vasiyetini yerine getirerek, şarkıyı seslendirdi, ardından ağabeyi için yazdığı şiiri okudu.

Savaş'ın çocukları

Savaş Ay'ın 1997 yılında öncülüğünü yaptığı 'Beyaz Tebeşir Kampanyası' sayesinde Bağlar ilçesine yaptırılan 14 derslikli okuldaki öğrenci ve öğretmenler, Ay'ın vefatı nedeniyle büyük üzüntü yaşıyor. Okul yönetimi, Savaş Ay ile ilgili öğrenciler arasında şiir ve kompozisyon yarışması düzenlerken, öğrenciler de okul panosuna Ay'ın fotoğrafı ve yaşamı ile vefatından duydukları üzüntüyü içeren yazılar astı. Okula 'Beyaz Tebeşir İlkokulu' adı verildi. 14 derslikli okulda 343 öğrenci eğitim görüyor.


10 years ago