|

Gurbetçinin seçim sandığı kuruldu

Cumhurbaşkanı seçimi için gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı. Yurt dışında yaşayıp, tatil için Türkiye''ye gelen seçmenler gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy kullanabilecek

Aa
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:42 - 25/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Gurbetçinin seçim sandığı kuruldu
Gurbetçinin seçim sandığı kuruldu

Cumhurbaşkanı seçimi için gümrük kapılarında oy verme işlemi bugün başladı. Sandıklar 10 Ağustos''a kadar açık kalacak. Yurt dışında yaşayıp söz konusu tarihlerde Türkiye''de bulunan ya da kendisi için belirlenen günde yaşadığı ülkede oyunu kullanmayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oyunu kullanabilecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlere bu işlem sonunda oy verme gün ve saat aralığı ile hangi sandıkta oy kullanacağı sistem tarafından bildirilecek.

RANDEVU ALMALARI GEREKİYOR

Sistem tarafından, seçmenden birinci ve ikinci oylama için oy verme gün ve saat aralığını belirlemesi istenecek. Seçmenin Türkiye cumhuriyeti kimlik numarası, doğum tarihi ve aile sıra numarasını girmek suretiyle, kendisiyle birlikte aynı temsilcilikte kayıtlı ayrıca 5 seçmenin de sadece Türkiye cumhuriyeti kimlik numarasını girerek oy verme gününü belirleyebilecek. Oy verme gününün güncellenmesi veya iptal edilmesi işlemi ise seçmenin sadece kendisi için yapabilecek. Seçmenlerin, belirlenen gün ve saat aralığında oylarını kullanmaları gerekecek ancak bu saat aralığı dışında gelenler aynı gün içinde sıraya girmek şartıyle oylarını kullanabilecek. Oy verme bitiş saati 17.00 itibariyle sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenlere oyları kullandırılacak, saat 17.00''den sonra gelen seçmene ise oy kullandırılmayacak.

Asker sevklerine ''oy'' için yeni ayar

Milli Savunma Bakanlığı, silah altına alınacak yükümlülerin 10 Ağustos''taki cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanabilmelerini sağlamak amacıyla sevk tarihlerinde değişiklik yaptı. Ağustos 2014 er celbinde silah altına alınacak birinci grup yükümlülerin 4-7 Ağustos olan sevk tarihinin 11-14 Ağustos olarak değiştirildi. Ağustos 2014 yedek subay celbinde kısa dönem er olarak silah altına alınacak birinci grup yükümlülerin 4-8 Ağustos olan sevklerinin de aynı tarihe alındığı kaydedildi. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi askerlik şubelerinden veya ''www.asal.msb.gov.tr'' adresinden öğrenilebilir.


10 yıl önce