|

Habur aşıldı sıra Nevruz''da

PKK''nın elindeki rehineleri almak için oluşturulan heyet dün Kuzey Irak''a geçti. Habur''da 2009'daki gibi provokasyon yaşanmaması için tüm önlemler alındı. Gözler sürecin ikinci adımı olan Nevruz'da ilan edilecek ateşkeste.

Çetiner Çetin
00:00 - 13/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:58 - 12/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Habur aşıldı sıra Nevruz''da
Habur aşıldı sıra Nevruz''da

Başbakan Erdoğan'ın terör sorununu çözmek için başlattığı Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi, 2009 yılında Habur'da yaşananlar nedeniyle sekteye uğradı. Yeni başlatılan çözüm sürecinde ise ikinci Habur kazası yaşanmaması için herkes adımlarını dikkatli atıyor. Terör örgütü yeni süreçte iyi niyet adımı olarak kaçırdığı kamu görevlilerini bırakma kararı aldı. Oluşturulan 6 kişilik heyet, dün sabah erken saatlerde Habur Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak'a geçiş yaptı. Daha önce heyette olacağı ifade edilen BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ise yurtdışına çıkış yasağı olduğu gerekçesiyle heyette yer almadı. Tuncel'in yerine heyete Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban dahil oldu.

UMARIM SORUN ÇIKMAZ

K.Irak'a geçen heyet, BDP Erbil Temsilciliği'nde temaslarda bulundu. BDP Erbil Temsilcisi Cemal Coşkun, 'Umarım aksilik çıkmaz, arkadaşlarımızla beraber geliriz. Heyetimiz de onları ailelerine kavuşturur' diye konuştu. Coşkun, kamu görevlilerini teslim alacak heyete Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden bir temsilcinin de katılmasının beklendiğini vurguladı.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI SINIRDA

Daha önce Habur'da yaşanan olaylara karşı önlem olarak kamu görevlileri kameralara görüntü vermeyecek. Daha sonra ortak açıklama yapılacak. Bugün öğle saatlerinde Türkiye'ye giriş yapması beklenen kamu görevlilerini Habur Sınır Kapısı'nda bir heyet karşılayacak. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki heyette savcı ve sağlık personeli de yer alacak. Yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından görevliler aylar sonra ailelerine kavuşacak. Heyetin, kaçırılan kaymakam adayı Kenan Erenoğlu, uzman çavuş Zihni Koç, astsubay Abdullah Söpçeler, uzman çavuş Kemal Ekinci, polis memuru Nadir Özgen, erler Ramazan Başaran, Reşat Çeçan ve Hadi Gizli'yi bugün teslim almaları bekleniyor.

PROPAGANDAYA İZİN YOK

Herhangi bir propagandaya veya başka türlü görüntülere izin vermek istemediklerini dile getiren İçişleri Bakanı Muammer Güler, 'Kaçırılan kamu görevlilerini aileleriyle buluşturmak istiyoruz. Aileleri de Habur'a gelmiş durumda. Bu akşam (dün) yetişirse, olmazsa yarın (bugün) sabah gelmelerini bekliyoruz' diye konuştu. Alınan önlemler ve atılan adımlar sürecin ilk adımı konusunda herkesi umutlandırdı. Gözler Nevruz'da ilan edilecek ateşkese çevrildi

Tuncel'in yerine Çoban

PKK tarafından değişik tarihlerde Diyarbakır, Van, Muş, Bingöl ve Şırnak'tan kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'ndan oluşan heyet dün sabah heyet Habur'dan Kuzey Irak'a geçti.


11 yıl önce