|

Hac iptal olacak mı?

00:00 - 2/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:09 - 2/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Hac iptal olacak mı?
Hac iptal olacak mı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) domuz gribini küresel salgın ilan etmesinin ardından dikkatler toplu yapılan hac ibadetine çevrildi. Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, "Bu yıl hac iptal edilebilir." açıklaması, hacı adaylarını tedirgin etti. Yıllardır sıra bekleyen hacı adaylarını, domuz gribi yüzünden bir yıl daha kutsal topraklara kavuşamamanın endişesi sardı.


Zaman Gazetesi'nin haberine göre, tartışmalara son noktayı Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Abdullah el Rabia koydu. Ertelemenin şu an için söz konusu olmadığını belirten Rabia, yaşlı, hamile ve özürlülere bu sene ibadetlerini ertelemeleri tavsiyesinde bulundu.


Hacı adaylarına rahat bir nefes aldıran Bakan El Rabia, Cidde kentinde yaptığı açıklamada, "Uzmanlar, yaşlıların, kronik hastalıkları bulunanların, çocukların ve hamile kadınların kendi güvenlikleri için hac planlarını ertelemelerini tavsiye ediyor." dedi. Devlet olarak insan sağlığına karşı her türlü önlemi aldıklarının altını çizen bakan, Müslümanların kutsal topraklara gelmeden önce domuz gribine sebep olan H1N1 ve diğer grip aşılarını yaptırmalarını istedi. El Rabia, ülkelerinde şu ana dek 81 domuz gribi vakası görüldüğünü, bu hastaların çoğunun tedavi edildiğini aktardı. Suudi Arabistan, dünyada paniğe yol açan hastalığa karşı önlemlerini artırdı. Muhtemel salgına karşı hacı adaylarına verilmek üzere antiviral grip ilacı tamiflu stokunu yüzde 20 artırmak için kolları sıvadı.


Dünyada domuz gribi sebebiyle ölenlerin sayısı 300'e, bildirilen domuz gripli vaka sayısı ise 60 bine ulaştı. DSÖ, hastalığı 1-2 yıl sürmesi beklenen, sınırları aşan salgın ilan etmişti.



15 yıl önce