|

Hacı adaylarına alışveriş uyarısı

Cihan
00:00 - 11/11/2007 Pazar
Güncelleme: 13:14 - 11/11/2007 Pazar
Yeni Şafak
Hacı adaylarına alışveriş uyarısı
Hacı adaylarına alışveriş uyarısı

Hacı olmak amacıyla kutsal topraklara gitme telaşı içinde olan hacı adayları, dönüşte yakınlarına getirecekleri hediyeleri ülkemizden almaları konusunda uyarılıyor. Diyanet yetkilileri, hacıların ibadet için gittikleri mekanlarda alışveriş için zaman kaybetmemelerini tavsiye ederken, hediyelik eşya firmaları da ülkemizde bol çeşit ve ucuz olarak bulunan malzemelerin Suudi Arabistan'dan daha pahalıya alınmamasını öneriyor.




Hediyelik işya firmalarının sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, hacı adayları da geçmişte Suudi Arabistan'dan yaptıkları alışverişlerini büyük oranda Türkiye'den yapmaya başladı. Artık ülkemiz kaliteli ve bol çeşit ürünleriyle dikkat çekiyor.



Seccade, yüzük, bijuteri, elbise ve tesbih üretimiyle İstanbul, seccade, tesbih, tülbent üretimiyle Bursa, takke, tesbih ürünleriyle de Konya illeri ön plana çıkarken, Denizli ve Uşak gibi iller de muhtelif mallarıyla adlarından söz ettiriyor. Ancak yine de, hacı adaylarının Suudi Arabistan'dan alışveriş yapma geleneğini sürdürdüğünü belirten yerli firmalar, bu konuda daha fazla bilinçlenmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyor.




Kadife seccade üretimi ve ihracatında Bursa'nın sayılı firmalarından olan Hacılar Pazarı (Hac-Pa) sahibi Yusuf Yıldız, Birleşik Arap Emirlikleri ve Arabistan başta olmak üzere birçok ülkeye kadife seccade ihraç ettiklerini belirterek, hacı adaylarının alışverişlerini Türkiye'den yapmalarını tavsiye etti. Seccade başta olmak üzere Arabistan'dan alınan bir çok malzemenin zaten Türkiye'den gittiğine dikkat çeken Yıldız, hacıların daha ucuz oldukları yanılgısıyla alışverişlerini oralardan yapmalarının yanlışlığına değindi. Çin mallarının ucuz olması nedeniyle rağbet gördüğüne dikkat çeken Yıldız, "Çin malları ülkemizde de satılıyor. Ucuz olmasına karşın kalitesizliği nedeniyle pek rağbet görmüyor. Arabistan bile, Çin mallarından ziyade Türk mallarına rağbet gösteriyor. Türk malları Arabistan'da yüzde 80 oranla en fazla tercih edilen mallar. Hacı adaylarımız da Arabistan'da gördüğü kalitesiz Çin mallarına rağbet etmemeli.


BİZİM TAKKELER PAHALIYA ALINIP GERİ GETİRİLİYOR

Konyalı takke üreticisi Aksa ve Yeşil Kubbe Takke Şirketi sahibi Necati Küçüktoka ise, Konya'dan konteynırlarla gönderdikleri takkelerin, hacı adayları tarafından Arabistan'dan daha pahalıya alınarak geri getirildiğini söyledi. Çin malı takkelerin piyasadaki gücünü kırdıklarını belirten Küçüktoka, on ayrı renkte üretilen takkelerin esnek dokusu ve kalitesiyle Çin malı takkelerden çok üstün olduğunu vurguladı. Takke dışında hacıların hediyelik olarak aldığı ürenlerin neredeyse tamamının Türkiye'den gittiğine işaret eden Küçüktoka, alışverişin Türkiye'den yapılmasının daha hesaplı olacağı uyarısında bulundu.

Küçüktoka, "Seccade, örtü, tesbih, takke, yüzük, koku, zemzem takımı, kolye, gümüş yüzükler, bilezik, toka, kına, sürme, hurma, oyuncak gibi bütün ürünler, ülkemizde daha uygun fiyatlara, kargo parası ödemeden kolaylıkla temin edilebilir. Hacdan ille de bir hediye getirilecekse kaliteli hurma ve zemzem getirilebilir. Bunun dışındaki bütün ürünler ülkemizde çok daha uygun fiyata bulunabilir. " diye konuştu.



HAC'DAN GETİRİLEN EŞYALARIN KUTSİYETİ YOK"

Bu arada, Bursa il Müftüsü Mahmut Gündüz, hacıların Suudi Arabistan'dan getirdikleri eşyaların hiçbir kutsiyeti olmadığına dikkat çekerek, "Hacı adaylarının kutsal topraklara gitmelerindeki tek neden hacı olmaktır. Bunun dışında bir şeyle ilgilenmemeleri her açıdan doğru olacaktır. Dönüşte verilecek olan hediyelerin ülkemizden alınması herkesin yararına olur. Oradan en fazla zemzem ve hurma getirilebilir. Bu hediyelerin Suudi Arabistan'dan alınmasının bir önemi yoktur. " şeklinde konuştu.



Öte yandan, hediyelik eşya firmaları, hacı adaylarının alışverişlerini genellikle son günlere bıraktığına işaret ederek, alışverişlerin yoğunluğa kalmadan hac döneminden önce bitirilmesini tavsiye etti.


16 yıl önce