|

Hacılarımız Musul'dan döndürüldü

İstanbul''dan kutsal topraklara yola çıkan hacı adayları, Irak''ın başkenti Bağdat''ta alıkonuldu. Kötü muameleye maruz bırakıldıklarını söyleyen hacı adayları, Türkiye sınır kapısına götürüldüklerini ifade etti.

İha
00:00 - 18/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:12 - 18/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Hacılarımız Musul'dan döndürüldü
Hacılarımız Musul'dan döndürüldü

İstanbul''dan 6 gün önce yola çıkarak karayoluyla kutsal topraklara hareket eden hacı adayları, Bağdat''ta alıkonuldu. Alıkonulan Hacı adaylarından Halil İbrahim Söğüt'ün (58) akrabası Ahmet Göçer (48), ''Ben en son iki saat önce görüştüm. Bağdat''ta 24 saattir tutulduklarını ve pasaportlarına el konulduklarını söylediler. Burada kaldıklarını söylediler. Sağlıkları ile ilgili herhangi bir durum yoktu ama seslerinde tedirgin olduklarını hissettim. Kimler tarafından ve hangi nedenle tutulduklarını söylemediler'' dedi.

24 saat bizi tuttular

Bağdat''ta alıkonulan hacı adaylarından Halil İbrahim Söğüt, yaptığı konuşmada, ''Bizi Bağdat''ta 24 saat tuttular. Şimdi bizi Türkiye sınırına geri gönderiyorlar'' diye konuştu.

Bağdat''ta alıkonulan hacı adaylarından Necip isimli bir vatandaş ise, ''Biz burada büyük çile çektik. Bizi burada tuttular, hiç birimizi muhatap almadılar. Pasaportlarımızı alarak götürdüler. Hiç bir şekilde ilgilenilmedi. Bizi 12 saat güneş altında beklettiler. Diğer arkadaşlarımızı gümrüğe kadar gittikten sonra geri gönderdiler. Bazı arkadaşlarımızdan haber alamıyoruz, akıbetlerinin ne olduğu konusunda herhangi bir bilgimiz yok. Burada durum çok vahim. Bizleri savaşmaya gelen insanlar gibi görüyorlar. Oysa biz dost olarak, silahsız olarak Allah''ın yolunda giden masum insanlarız. Biz burada 400 kişi mağdur hale geldik. Tahminlerime göre 2 bin kişi bizden daha çok mağdur hale geldi. Halkları bizlere su, yemek getiriyorlardı. Ama bu Şii yönetimi bizlere çok zulüm etti. Diğer yerlerden huzurlu bir şekilde geçtik'' dedi. Bağdat''a 10 kilometre kala durdurulduklarını ve pasaportlarına el konulduklarını anlatan hacı adayı, ''Sorduğumuz sorulara bile cevap vermediler. Sağlık konusunda hasta olan arkadaşlarımızla bile en ufak bir ilgilenme olmadı. Bizi kendi başımıza bıraktılar. Bize suçluymuşuz gibi davrandılar. Tutulduğumuz kişiler tarafından bize hiçbir açıklama olmadı. Herhangi bir gerekçe söylemediler, muhatap olarak bile almadılar. Biz şuan Musul''a karşı geri çevirdiler'' şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili Türk yetkililerden destek isteyen hacı adayları, polisler tarafından Türkiye sınır kapısına götürüldüklerini ifade etti.


12 yıl önce