|

Hain emir Tunceli'den

Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Tokat'taki saldırının PKK terör örgütü tarafından yapıldığının telsiz konuşmalarından net olarak belirlendiğini açıkladı. Pekin, “Eylem talimatı Tunceli bölgesinden sorumlu terörist tarafından verildi” dedi

Erhan Seven
00:00 - 12/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 00:13 - 12/12/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Hain emir Tunceli'den
Hain emir Tunceli'den

Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Tokat'taki saldırının PKK tarafından yapıldığının net olarak belirlendiğini açıkladı. Pekin, Karargah'taki basın toplantısında, saldırıyla ilgili bilgi verdi. Bugüne kadar maksatlı yorumlar yapıldığını ifade eden Pekin, “Eylemi gerçekleştiren teröristler ile bağlı olduğu grup arasında 8-9 Aralık 2009'da yapılan telsiz konuşmalarındaki seslerin analizlerinden, eylemi yapan ve talimatı veren teröristler tespit edilmiştir” dedi. Olayın özel güç birliğine ait 5-6 kişilik grup tarafından yapıldığının belirlendiğini bildiren Pekin, “Eylem talimatını Tunceli bölgesinden sorumlu terörist vermiş, ancak eylemle ilgili Zap bölgesinde bulunan 'HPG' karargahına da rapor verildiği tespit edilmiştir” diye konuştu.

BİNGÖL BENZETMESİNE TEPKİ

1993'te Bingöl'de 33 erin şehit edilmesiyle ilgili çeşitli iddiaların yeniden gündeme getirildiğini hatırlatan Pekin, saldırının PKK tarafından yapıldığının, görgü tanıkları ve teröristin ifadelerinde açık olarak belirtildiğini söyledi. Pekin, “Hukuki süreci tamamlanmış konunun tekrar tekrar gizli tanık ifadelerine dayanılarak gündeme getirilmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.

SES ANALİZİ ZAMAN ALDI

Pekin, olayın 7 Aralık'ta meydana gelmesine karşın açıklamanın neden bugün yapıldığını ise şöyle açıkladı: “Telsiz konuşmalarındaki seslerin analizi yapıldı. Ses analizlerinin yapılmasında ses bankasından yararlanıldı ve bu da zaman aldı. Analiz işlemi dün tamamlanabildi.”

ÖRGÜT NEDEN GEÇ ÜSTLENDİ?

Terör örgütünün 10 Aralık'ta yaptığı açıklama ile olayı üstlendiğini hatırlatan "Muhtemelen terör örgütü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleri detaylarıyla tespit ettiğini ve bugün bu basın bilgilendirme toplantısında olayı açıklayacağını değerlendirmiş. Bu nedenle terör örgütünün ön almak maksadıyla bu açıklamayı yaptığını kıymetlendiriyoruz' diye konuştu. Pekin, olay öncesinde bölgede PKK ve sol örgütlerin barındığına ve faaliyetlerine ilişkin elde herhangi bir istihbarat bulunmadığını açıkladı.

KIRMIZI TOROS DURMADAN GEÇTİ

Saldırının şekli hakkında da bilgi veren Pekin, yara almadan kurtulan bir personelin yola çıkarak, Sazak Köyü istikametinden gelen ve içinde bir şoför ile bir bayanın bulunduğu kırmızı renkli Toros marka aracı durdurmak istediğini ama aracın durmayarak yoluna devam ettiğini söyledi. Pekin, aynı personelin bir otobüsü durdurarak yolcuları indirdiğini ve yaralıların hepsini araca bindirerek Reşadiye istikametine hareket ettiğini anlattı.


Sen yerime hepsini öp

Pekin, saldırıyı gerçekleştiren teröristler ile bağlı olduğu terörist grup arasında 8-9 Aralıkta yapılan telsiz konuşmalarından bazı bölümleri basın mensuplarına dinletti. Ses kayıtları şöyle:

Mardin/Mervin - Tokat'ı duydunuz mu?

Mervan - Duyduk

Mardin/Mervin - Şehmuz'tur ha!

Mervan - Takip ettik, iyi oldu zamanında yerinde bir eylemdi.

* * *

Mervan - Ya sizi çok çok öpüyorum ha

Şehmuz -...??

Mervan - Bir de tek tek kutluyorum

Şehmuz - Tamam...??

Mervan - Sen yerime hepsini öp

* * *

Roj - Bu eylem başkanın tecrit koşulları doğrultusunda yapılmıştır.

Raman - Tamam.


14 yıl önce